Zeren Ertaş’ın adı Kadıköy’deki İBB yurdunda yaşayacak

İBB, önceki dönemde lojman olarak tasarlanan, ardından bir vakfa yurt olarak tahsis edilen, binayı depreme karşı güçlendirip, öğrencilerin kullanımına açtı. Hasanpaşa’da bulunan yurtta 225 öğrenci konaklayabilecek

30 Ekim 2023 - 16:40

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), önceki dönemde bir vakfa öğrenci yurdu olarak tahsis edilen kurum mülkünü, depreme karşı güçlendirdi. Kadıköy İkbaliye (Hasanpaşa) Mahallesi’ndeki bina, İBB Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu olarak hizmet vermeye başladı. Kadıköy’deki kız yurdunun açılışına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin katıldı. Açılış öncesinde, Aydın’da KYK yurdunda yaşanan asansör kazasında yaşamını yitiren Zeren Ertaş’ın ailesine taziye ziyaretinde bulunduğunu aktaran İmamoğlu, “Çok büyük acı yaşayan bir anne ve babanın yanındaydım. Onlardan müsaade aldım. Annemiz ve babamız kırmadılar, kabul ettiler. İnşallah burada, birkaç hafta içerisinde bu acıyı yaşayan ailemizin, o güzel evladının, genç hemşehrimizin ismini yaşatacağız” dedi. 

YURDA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ 

İmamoğlu, göreve geldiklerinde, İBB’nin yurt sayısının sıfır olduğuna vurgu yaptı. İBB olarak, yurt açmanın dışında, dar gelirli ailelerin çocukları için okul öncesi eğitim kurumları açtıklarını, 75 bin üniversite öğrencisine karşılıksız eğitim desteği sunduklarını hatırlatan İmamoğlu, “Aynı zamanda, İstanbul Vakfı olarak da ayrı bir statüyle, 3 bin kız üniversite öğrencimize burs verdiğimizi de ilave olarak belirteyim” bilgilerini paylaştı. Açılışını yaptıkları yurt binasının ilk olarak İBB’ye ait bir kurumun lojmanı olarak tasarlandığını aktaran İmamoğlu, “Ama sonradan bir değişimle, burası yurda dönüştürüldü. Yurda dönüştürürken, bunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptı. İsmini vermeyeceğim; tahmin edersiniz ki bir vakfa burası teslim edildi. Ve o vakıf, burayı yıllarca kullandı. Sonra depreme dayanıksız olduğu tespit edilince, hukuki girişimlerle birlikte de boşaltarak, burayı arkadaşlarım dayanıklı ve güvenli bir yapı haline getirdiler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, burayı genç kızlara, öğrencilerimize sunduk. Tam 225 gencimiz yararlanacak” bilgilerini paylaştı. 

“EN MUSTARİP KESİM ÖĞRENCİLER”

“Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü kutladığımız bu anlamlı ve özel günde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadıköy’ümüze kazandırılan bu güzel öğrenci yurdunun açılışında olmaktan çok mutluyum.” diyen Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı   barınma sorununun adeta ulusal sorun haline geldiğini ve bu sorundan en mustarip kesimin de ne yazık ki üniversite öğrencileri olduğuna dikkat çekti.

Odabaşı, “Alım gücünün iyiden iyiye düştüğü fakat buna rağmen konut fiyatlarının ve barınma giderlerinin gün geçtikçe arttığı bugünlerde, en temel insan haklarından biri olan konut ve barınma hakkı artık bir hak olmaktan çıkmış ve acımasız bir şekilde piyasa kurallarına adeta terk edilmiş durumda. Hiçbir sosyal değerin ve hiçbir toplumsal yararın gözetilmediği bu piyasa koşullarının insafına bırakılan üniversite öğrencileri ise kamu kaynaklarının toplumun sadece belirli kesimlere, belirli derneklere, vakıflara, cemaatlere peşkeş çekilmesiyle adeta kaderlerine terk edilmiş durumdaydılar. Ancak 2019 yılından bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Sayın Ekrem İmamoğlu’nun yönetimine gelmesiyle birlikte değişen zihniyet ve kamucu bir anlayış ekseninde şekillenen sosyal politikalarla, İBB’ye ait olan üniversite yurtlarında yatak ve kapasitelerinde bu önemli artışı büyük bir mutluluk ve gururla izliyoruz. Öte yandan geçtiğimiz günlerde Aydın’daki KYK yurdunda yaşanan asansör faciası da bizlere gösterdi ki inşa ettiğimiz binalarımızda da tıpkı yaşadığımız hizmetlerimizde olduğu gibi, insanı merkezine alan kamucu bir anlayış benimsememenin çok ama ağır ve üzücü sorunları oluyor. Bu vesileyle, Aydın’daki söz konusu faciada yaşamını yitiren Zeren Ertaş kızımıza Allah’tan rahmet, acılı ailesine sabırlar diliyorum.” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından öğrencilerle birlikte açılış kurdelesini kesen İmamoğlu ve Odabaşı, öğrencilerle sohbet etti ve birlikte yurdu gezdi.  

 

ARŞİV