Yılın ödülü Kadıköy'ün kahvecisine

Kadıköy’ün göbeğinde açılan Montag Kafe, 2015’in en iyi kahvecisi seçildi. Dev makinada taze çekilen kahveler bir mühendis ve ekonomistin elinden geçiyor

21 Ocak 2016 - 18:05
Aysel KILIÇ
Kadıköy çarşıya yolunuz düşerse, taze çekilmiş bir kahve içmeye ne dersiniz? Hem kahvenin kavrulmasını izleyebileceğiniz hem de kahveden çıkan bu mis kokuyu içinize çekebileceğiniz bir mekâna götüreceğiz sizi. Bu mekân çok bilindik bir yerde. Tarihi kiliselerin bulunduğu Kadıköy meydanında, Timsah Heykeli’nin yanıbaşında. Kafe, çarşının tam orta yerinde olsa da, yerini bulmak için başınızı biraz yukarı kaldırmanız gerekebilir. Montag Kafe, Ramiz İş Hanı’nın birinci katında. Balkonda, elinde kahvelerle dışarıyı izleyen insanları hemen fark edeceksinizdir. Binaya girer girmez buram buram kahve kokusu karşılayacaktır sizi.  Merdivenlerden yukarı çıktığınızda, camların arkasına gizlenmiş bu küçük dünya sizi hemen içine çekecektir.
Montag Kafe, İngilizce adıyla  “Montag Coffe Roesters”, küçük ve şirin olduğu gibi, ortamı da bir o kadar sıcak. Bir yandan dev makinalarda kahveler kavruluyor, diğer yandan masalardaki sıcak sohbetlere sıcak kahveler eşlik ediyor… Raflara, kahve kültürünü anlatan kitaplar dizilmiş… Mekânın arka duvarına yapılmış resim ve kahveye küçük sözcüklerle büyük anlamlar yükleyen cümle, gelenlerin ilgi odağı. Bu duvarı arkasına alıp hatıra fotoğrafı çekenler olduğu gibi, kimin çizdiğini merak edip soranları da görmek mümkün. “Bu resmi iç mimar eşim Özlem Pazarlıoğlu yaptı, kendisi aynı zamanda dükkanın iç mimarıdır” diyor Emin Pazarlıoğlu.
Emin Pazarlıoğlu 20 yıllık mesleği fizik mühendisliğini bırakıp ekonomist arkadaşı Burak Bener ile birlikte kahve işine girmişler. “İkimiz de mesleklerimizden çok sıkıldık. Keyif alabileceğimiz bir iş yapmak istedik. Kahveye ikimizin de merakı vardı. Kahve hem Avrupa’da, hem Amerika’da hem de Türkiye’de yükseliyordu. Yeni açılan mekanları da yakından takip ediyorduk. Londra’da, Barselona’da, Amsterdam’daki mekanları gezdik, farklı konseptleri gördük. Burak Almanya’da araştırma yaptı… İstanbul’da neden bir yer açmayalım, dedik. İşe giriştik.”

KOLOMBİYA’DAN KADIKÖY’E…
Montag’ı açmadan önce kahve üzerine eğitimler aldıklarını ve altı ay boyunca ön hazırlık çalışmaları yaptıklarını anlatan Pazarlıoğlu, şöyle devam etti: “Özel olarak kahve kavurma makinası yaptırdık. Haftada iki gün burada kahvelerimizi kendimiz kavuruyoruz. Güney Amerika’dan Güney Afrika’dan , Asya’dan nitelikli yeşil çekirdekler getirttik, onları makineden çektirdik, farklı farklı lezzetler çıkardık. Müşteri bir gün Kenya’dan, bir gün Kolombiya’dan,  Guatemala’dan getirttiğimiz kahveden içiyor, test ediyor ve damağının tadını buluyor."

İSMİ “FAHRENHEİT 451”DEN
Kafenin ismi ünlü bir eserden geliyor: “Ray Bradbury’ un kaleminden çıkan ‘Fahrenheit 451’ romanının başkahramanı Guy Montag’ın ismini verdik. Kitapları yakan bir itfaiyeciden özgürlüğü savunan bir karaktere dönüşüyor Montag. Sevdiğimiz bir karakter.”

EN İYİ KAHVECİ SEÇİLDİ
Montag Kafe’nin kahveleri çok çeşitli; espresso bazlı kahveler, sütle yapılan latte, sütü az, kahvesi fazla olan İspanyol içeceği Cortado, elde demlenen kahveler… Taze çekilen mis kokulu kahvenin yanında tatlı yemek de mümkün. Kurabiyeler, kruvasanlar, kekler de Montag’ın mutfağından çıkma. Kahve içmek istemeyenler bitki çayları ya da siyah çayı da tercih edebilir. Vanilya ve portakallı çay da Montag’a özgü bir lezzet. Kahve fiyatları 6-10 TL arasında değişiyor. Bir yılını doldurmayan genç kafenin ödülü bile var. Montag Kafe, mekan.com’un kullanıcıları tarafından 2015’in en iyi kahvecisi seçilmiş. 
Montag Kafe, Muvakkithane Caddesi, Ramiz İş Merkezi, No:16, Kat:1’de.

 

ARŞİV