Yeni üniversitelilere Kadıköy rehberi

İstanbul’un güzide ilçesi Kadıköy, her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce yeni üniversite öğrencisine kucak açıyor. Öğrencilerin keyifli bir öğrenim hayatı geçirecekleri Kadıköy’ü bir de bizden okuyun

25 Ağustos 2016 - 16:43
Kaan DERTÜRK
Üniversiteler, yeni eğitim-öğretim yılı için kapılarını şimdiden açtılar. Kampüslere meraklı bakışlarla adım atan birinci sınıfları, 4 yıllık zorlu bir süreç bekliyor. Üniversiteye girişte zorlu bir sınav maratonunu geride bırakıp, geniş sosyal çevre, özgür ortam, yeni aşklar ve öğrenci evlerinde yaşanacak tatlı anların hayallerini kuran birçok çiçeği burnunda üniversite öğrencisi var. İstanbul’un en köklü eğitim kurumlarından Marmara Üniversitesi olmak üzere 6 üniversiteye ev sahipliği yapan Kadıköy’de üniversite hayatı yaşayacaklara iyi bir haberimiz var. Kadıköy, tüm bu isteklerinize fazlasıyla karşılık veriyor. Öğrencilerin kendi ayaklarının üzerinde durma hayaliyle yolları aşındırıp geldikleri Kadıköy’le ilgili rehber haberimiz bu konuda size yardımcı olacak. İşte adım adım öğrencinin Kadıköy rehberi;

ÇEVRENİ İYİ TANI
Eğer Kadıköy’de üniversite hayatı yaşayacaksanız Marmara Üniversitesi (Göztepe) ve Doğuş Üniversitesi’nin (Acıbadem) merkez kampüsünde; Okan Üniversitesi (Hasanpaşa) ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nin (Osmanağa) yerleşkelerinde eğitim göreceğiniz muhtemeldir. Listemize İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nı (Rıhtım) ve Kadıköy’e komşu üniversite olan Ataşehir’deki Yeditepe Üniversitesi’ni de eklersek oldukça geniş bir alanda öğrencilik hayatımızın geçeceğini söyleyebiliriz. Bu aşamada öncelikle yapmanız gereken çevrenizi tanımak olmalı. Kadıköy oldukça büyük bir yer. Fakat bu büyüklük kafanızı karıştırmasın. Kadıköy’e adım atmanızla birlikte yapacağınız küçük çevre gezileri ile tüm ilçeyi avucunuzun içi gibi bilmeniz mümkün. Çevrenizde hangi imkânların ve fırsatların olduğunu bilmek için çevre gezileri rehberimizin ilk basamağında yer alıyor.

KİRAYA MI ÇIKSAK?
Öğrencilerin, ailelerinden ayrı eve çıkıp, özgürlüklerini ilan etme hayallerini gerçekleştirebilmeleri için Kadıköy ideal bir yer. Hatta öğrenci evlerinin en yoğun bulunduğu bölgedir desek yanlış olmayacaktır. Marmara Üniversitesi’ne yakın olan Göztepe -  Merdivenköy bölgesinde öğrenciye uygun stüdyo tipi tek kişinin kalabileceği evlerin kiraları 1.000 - 1.300 lira arası değişiyor. Birkaç odalı evde daha fazla kişi kalmayı düşünüyorsanız en az 1.800 - 2.000 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Kadıköy’ün gözbebeği olan Moda’da öğrenci evlerinin kiraları ise biraz daha yüksek. En uygun kiralar 2.000 - 2.500 lira arasında değişiyor. Kadıköy’ün Yeldeğirmeni mevkiinde ise daha çok öğrenciye oda kiralama sistemi yaygın. Kendinize ait odanızın olduğu ve evin tüm eşyalarından yararlanabildiğiniz sistemde odaları, 600 liradan başlayıp, bin 100 liraya dek kiralayabilirsiniz. Hem Maltepe’ye hem de Kadıköy’e yakın olmak isterseniz Bostancı’ya mutlaka göz atmalısınız. Bostancı’da da yoğun bir öğrenci evi furyası var. Bostancı’da ev kiraları 1.500-2.500 TL arasında…
Kadıköy’den biraz uzakta olup daha ucuza evler bulmak isterseniz Üsküdar bakmanız gereken bir diğer adres. Üsküdar’dan Kadıköy’e birçok ulaşım aracıyla kısa sürede gelinebileceğini de düşünebilirsek fazlasıyla uygun bir alternatif. Üsküdar’daki öğrenci evi kiraları ise 1000-1.500 TL arasında. Kısacası Kadıköy bölgesinde birkaç arkadaşınızla birlikte güçlerinizi birleştirip ev tutmak bir alternatif…
Ev tutamayanlar ise Kadıköy’ün öğrenci yurtlarından faydalanabilirler. Her ne kadar Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) başvuruları bitmiş olup, okulların açılmasına kısa bir süre kalmış olsa da özel yurtlarda halen yer bulma şansınız var. Ama bunun için de elinizi çabuk tutmalısınız. Ağustos sonu itibariyle özel yurtlarda sadece 4-6 kişilik odalar boş durumda. Bu odaların kiraları ise 600 ile 1000 lira arasında değişiyor.
ANNE ELİ DEĞMİŞ GİBİ
Ev işini hallettik. Artık kendimize ait bir dört duvarımız var. Barınma ihtiyacını karşıladıktan sonra sıra en temel ihtiyaçlarımızdan biri olan beslenmeye geliyor. Zorlu vize dönemlerinde sabahlayıp, bol bol acıkacağınız bizden söylemesi. Bu acıkmalara dur demek için öncellikle üniversitemizin yemekhanesini asla es geçmiyoruz! Çünkü okulumuzun yemekhanesinde bir, iki liralık cüzi ücretlere dört kap sıcak yemek yiyebilme imkânımız var. Öğlen karnımızı üniversitede doyurduk. Peki ya akşam ne yiyeceğiz diyorsanız öğrenci evinin demirbaşı makarnadan başka bir alternatif olarak Kadıköy’deki anne eli değmiş birçok lezzeti öneriyoruz. Kadıköy’de yapacağınız çevre gezilerinde Hasanpaşa, Osmanağa, Caferağa, Halitağa ve Balıkçılar Çarşısı’nda birçok ev yemeği yapan yer bulabilirsiniz. Hem karnınızı ucuza doyurup hem de annenizin yaptığı leziz yemeklere bir nebze olsun özlem giderebilirsiniz. Yemeklerin yanı sıra meyve sularının tadına da bakmak isterseniz Kadıköy Rıhtım’da bir liraya taze sıkılmış vitamin deposu portakal suyunu içmenizi tavsiye ederiz.
Kadıköy Rıhtım’da pek çok büfe, mis kokulu sosislisi, hamburgeri, midye tavası, goralısıyla sizi kendinize çekebilir. Aman dikkat! Arada küçük kaçamaklar yapsanız bile bu çekiciliğe fazla kapılmamanızı tavsiye ediyoruz…

BELEDİYEYİ TAKİP ET
Sonuç olarak öğrenci insansın. Cebinde belli miktarda bir para var. Hem eğlenmek istiyorsun hem de kültür sanat aktivitelerine katılmak istiyorsun. Bu aşamada gözlerini Kadıköy Belediyesi’ne çevirmen gerekiyor. Yıl boyunca yaptığı onlarca ücretsiz etkinlik ve festival ile öğrencilerin de kalbini fethetmiş durumda. Bu yıl Haydarpaşa Kitap Fuarı’nı, tiyatronun usta isimlerinin sahne aldığı Tiyatro Festivali’ni kaçırmış olabilirsin ama sakın üzülme! Seneye kaldıkları yerden devam ediyorlar!

KÜTÜPHANESİ BOL
Ders çalışacağız ama nerede sorusunu soruyorsanız vereceğimiz cevap ‘Kadıköy’de’ olacaktır. Ülkemizde nadide bir örneği olan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, binlerce kitaplık arşiviyle hizmet sunan Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi, nostaljik yapısıyla Aziz Berker İlçe Halk Kütüphanesi ve birçok öğrencinin ders çalışmak için sıklıkla tercih ettiği 1971 Akademi Kitabevi üniversiteli öğrencileri ağırlamaktan büyük keyif duyacaklardır.

EKMEK KAPISI
Kadıköy,  iş olanaklarından dolayı öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilen bir bölge. Merkez özelliği olma taşıyan Kadıköy’de birçok şirketin ve mağazanın şubelerini bulmak mümkün. Böyle geniş bir yelpaze de olunca derslerimizden arta kalan zamanlarda çalışmamak için bahane kalmıyor, bir an önce işimizin başına geçiyoruz. Minik bir tüyo vermek gerekirse; Çilek Sokak, Moda ve Bağdat Caddesi gibi Kadıköy’ün kalbi diyebileceğimiz noktalarda iş bulma olanağınız oldukça fazla olacaktır.
Sadece çalışmak için değil, giysi ihtiyacınızda da en uygun seçenek Çilek Sokak gibi görünüyor…

GENÇLİĞİN MERKEZİ
Kadıköylü öğrenciler eğitimde oldukları kadar eğlenme konusunda da epey şanslılar. Kadıköy, sinemalar, kafeler, eğlence mekânları, kültür merkezleri, yemyeşil parklar ve her zevke hitap eden sahafları ile zengin bir sosyal yaşam alanı sunuyor. Derslerden sıkılıp şöyle bir kafanızı dağıtmak istediğinizde Kadıköy ile adı sıkça anılan Rexx Sineması’na gidebilir, Caddebostan Kültür Merkezi’nde keyifle tiyatro oyunu izleyebilir ve Özgürlük Parkı’nın çimenlerine yaslanıp günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Müziğe ve kitaplara ilginiz varsa eğer Akmar Pasajı keşfetmeniz için sizleri bekliyor. Bir zamanların “Metalci Mekânı” olarak bilenen Akmar, artık ‘ağır abiler’ tarafından terk edilip, yerini ders kitaplarına bırakmış bir mekân. Kitap konusunda çok hassasım illa aradığım kitabı bulacağım diyorsanız eğer, sizi Kadıköy’ün sahafları ile tanıştırmak isteriz. Kitapların yaşanmışlığından keyif alan, okumayı seven herkesin müdavimi olduğu sahaflara Kadıköy’ün gözünden bakmanız için mutlaka “Kadıköy’ün 10 Sahafı” isimli haberimize göz atmalısınız. Anadolu Yakası’nın ‘İstiklal’i’ diye anılan Bahariye Caddesi ise kafe ve mağazaları ile öğrencileri kendisine çekmesiyle meşhur. Samimi bir pazar havasını yaşamak isterseniz de Tarihi Çarşı uğramanız gereken adreslerin başında yer alıyor. Tekrardan çocuk olup, oyuncakların büyülü dünyasında kaybolmak isterseniz de Sunay Akın’ın Oyuncak Müzesi Göztepe’de keşfetmeniz için bekliyor. Adrenalin sınırlarını zorlamak, stres atmak isteğinizi de Anadolu Yakası’nın emektarı Bostancı Lunaparkı karşılayacaktır. Telefonunuza bakarak güven içinde yürürken bir yandan da Pokemon Go oynamak isterseniz Ali Suavi Sokak nam-ı diğer Sanatçılar Sokağı’na kalabalık arkadaş gruplarınızla gitmelisiniz.

 

ARŞİV