Vira BİSMİLLAH

Balık sezonu başladı, Kadıköy Tarihi Çarşı’da balıkçı esnafının yüzü güldü

17 Eylül 2015 - 18:22
Mustafa SÜRMELİ
Eylül ayıyla birlikte denizlerde balık avı başladı. Çeşit çeşit derya kuzuları Tarihi Çarşı’ya gelince balıkçılar da tezgâhlar da şenlendi.
Yılların balıkçısı İrfan Şahin, sezonun açılmasıyla Tarihi Kadıköy Çarşısı’na da canlılık geldiğini söylerken, çarşıdaki balıkçı sesleri bu canlılığı ispatlarcasına yükseliyor.

BALIK BEREKETİ
Zaman zaman gelen büyük balıklar balıkçıların da vatandaşın da ilgi odağı oldu. Yaklaşık 30 kiloluk ton balığı ve neredeyse 10 kiloluk somon da onlardan bir tanesiydi. Balıkçı esnafı da zaman zaman karşılaştıkları büyük balıklarla fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedi.
Balık sezonunun açılmasıyla yoğunluğun kaldığı yerden başladığını söyleyen İrfan Şahin, pek belirgin olmadığını belirttiği fiyatların, önümüzdeki günlerde balığın bollaşmasıyla rayına oturacağını ifade etti.

ÇARŞIDA NE VAR?
Denizin bereketi yansır yansımaz tezgâhlar onlarca çeşit balıkla doldu. Özledikleri balığa kavuşan vatandaşlar da balıkçıların yolunu tuttu. Olta balıklarından kırlangıç, kalkan, istavrit mevcut. Palamut’un ise hamsi ile birlikte tam mevsimi olduğunu söyleyen Şahin, “Hepsi denizden hepsi doğal. Peşinden Çinekop gelecek. Çinekopu lüfer takip eder. Mezgit, tekir de bollaşır” diyor.

MARMARA’DA ÇEŞİT ÇOKTU
Yılların balıkçı esnafı İrfan Şahin, bir zamanlar balık bolluğunun yaşandığı Marmara ve Kadıköy sahillerinde kirlilik nedeniyle çeşidin azaldığını söyledi.
“Kadıköy sahillerinde hakiki Uskumru çıktığını biliyorum. 40 yıl önce her çeşit balık vardı nerdeyse. Kirlilik, bilinçsiz avlanmayla balık azaldı. Şimdi Marmara’daki balık çeşidi 10’u geçmez. Balık temiz suya gelir” dedi.
Günümüzde Kadıköy sahilinin açıklarında İstavrit gibi balıkların görülebileceğini, pek fazla bir çeşidin olacağını tahmin etmediğini ifade eden Şahin, Boğaz’da, olta balığı levrek, lüfer, sarıkanat gibi balıkların olabileceğini belirtti.

TARİHİ ÇARŞI’DA BALIK FİYATLARI:
Hamsi     7-10 TL
Palamut     15-25 TL
İstavrit (olta)     15 TL
Levrek (deniz)     25-35 TL
Mezgit         20 TL
Dülger         40 TL
Barbun         20TL
Tekir         20 TL
Çupra         25 TL
Minekop     25 TL
Somon         15-35 TL
Karides         20-50 TL



 
Etiketler; balık

ARŞİV