Vegan dostu mekânlar Kadıköy'de

Kendi yaşam tarzlarına uygun yemek bulmakta zorlanan veganlar için Kadıköy doğru bir adres. Kadıköy’deki vegan kafelerin hangileri olduğu ve sizi hangi yiyeceklerin beklediği özel haberimizde

18 Ağustos 2016 - 15:28
Kaan DERTÜRK - Aylin UÇAR
Günümüzde birçok insanın beslenme şekli değişiyor. Kimileri şekerden sakınırken kimileri ise hayvansal gıdalardan uzaklaşıp daha doğal bir beslenme yöntemini seçiyor. Bu doğal beslenme yöntemlerinden en çok rağbet görenleri ise veganlık ve vejetaryenlik. Veganizm,  vejetaryen beslenmeden türemiş, hiçbir hayvansal gıdayı ve hayvansal yan ürünü tüketmemeye dayalı bir kültür. Yalnızca et, süt, yağ gibi besiler değil; yün, deri gibi yan ürünleri de kullanmamaya dayanıyor. Başta yemek olmak üzere kozmetikten kıyafete, aksesuardan temizlik ürünlerine kadar, içeriğinde hayvansal ürün bulunan ve hayvanlar üzerinde denenerek elde edilen tüm maddeler, vegan beslenme yöntemini seçmiş kişilerin hayatlarından çıkarttığı ürünler. Veganlık, ülkemizde de yayılmaya başlayan bir hayat biçimi. Veganların karşılaştığı en büyük zorluk ise dışarıda yemek yemek istediklerinde kendilerine uygun mekân bulamamaları. Lakin Kadıköy vegan mekânları açısından oldukça zengin bir yer. Hatta Kadıköy’ün ilk açılan vegan kafeye ev sahipliği yapma gibi bir özelliği de var. Kadıköy ile adı sıkça anılan vegan kafelerden üçünü sizler için gezdik.

Mahatma Cafe  (Rasimpaşa Mahallesi, Macit Erbudak Sokak, No:53)
Eğer Yeldeğirmeni’ne yolunuz düşerse Mahatma Cafe mutlaka uğramanız gereken bir vegan mekânı. İki yıldan beri hem Kadıköylülere hem de yurdun dört bir yanından gelen vegan müşterilere hizmet veren Mahatma, otuzu aşkın yemek çeşidi ve elli bitki çayı ile sizleri ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyacaktır. Ayrıca Mahatma’ya gittiğinizde her yemeği elleriyle hazırlayan Sait Biliz ile veganlık kültürü üzerine keyifli sohbetler gerçekleştirebilirsiniz. Mahatma’nın menüsüne baktığımızda ise bizi saf bir vegan menüsü karşılıyor. Çorbadan, tatlıya kadar uzanan vegan kültürü ve damak tadına göre hazırlanmış Mahatma menüsü, benzerlerine göre oldukça ucuz. ‘Cebinizden çıkacak bir sigara paketi fiyatına karnınızı tıka basa doldurup, ihtiyacınız olan günlük kaloriyi alabilirsiniz” diyen Biliz, Mahatman’ın köy havasına sahip olduğunu söylüyor. İçeri adım atmaz sizi karşılayan yeşillikler ve çiçekler bunun en büyük kanıtı. Biliz’den aldığımız bir diğer bilgi ise Mahatma’da yapılan tüm yemeklerde saf zeytinyağı ve kaya tuzu kullanıldığı yönünde. Mahatma’ya gelenler ise tercihlerini sıkça sebzeli bulgur pilavından yana kullanırlarmış.

Rulo Cafe (Caferağa Mahallesi, Nailbey Sokak, No:15)
Kadıköy’ün tam orta noktasında üç senedir hizmet veren Rulo Cafe ucuza yemek yemek isteyen veganlar için ideal bir nokta. Rulo Cafe’nin sunduğu bir diğer güzellik ise vejetaryen müşterilerini unutmaması.
Rulo, her ne kadar yirmiyi aşkın lezzet barındırsa da dört farklı yemeğinde süt ve yoğurt ürünlerini kullanıp vejetaryen müşterilerine de kucak açıyor. Rulo Cafe’nin Kadıköy’deki ününün artmasıyla birlikte artık et yiyen insanların bile sıklıkla uğradığı bir mekân olmuş. Porsiyon boyutlarının oldukça büyük ve ucuz olduğu Rulo’da sadece bitkisel yağlar kullanılıyor. İnsanların kendi menülerini oluşturabildiği Rulo Cafe kendini tam bir öğrenci mekânı olarak tanımlıyor.  Kalori değeri oldukça yüksek olan kafenin menüsünde patates salatası, falafel, nohut, acuka ve kabak toplarını bulmak mümkün.
10 liranın altında kocaman bir dürüm yapıp, içeceğini alabileceğiniz Rulo Cafe, herkesi sağlıklı yemek yemeye çağırıyor.

Tight Aggressive (Rasimpaşa Mahallesi, Karakolhane Caddesi, No:83)
Hem vegan mutfağında farklı tatlar yakalamak ister hem de canlı müzikle iç içe olmak isterseniz Tight Aggressive tam size göre. Yüzde yüz vegan kültürünü benimsemiş olan Tight Aggressive,  müzisyen arkadaşlar tarafından kurulmuş. Amaçlarının insanlara güzel müzikler dinletip, sağlıklı beslenmeye yönelttiğini söyleyen Tight Aggresive ekibi, kolektif bir iş yaptıklarını vurguluyorlar. Kapıdan içeri girer girmez “Tight Aggressive, ırkçılık, seksizm, homofobi, görünüşçülük, sınıfçılık ve türcülük gibi düşünceleri tolere etmez” manifestosuyla karşılaşacaksınız bizden söylemesi. Uygun fiyatları ile cep yakmayan Tight Aggresive kafesi, 10 liraya binlerce kalori sunuyor. Vegan burger, vegan sosisli, vegan cheese cake, vegan panceke ve vegan sucuk ile müşterilerine özel bir menü sunuyor. Tight Aggressive sadece vegan kafe olmanın yanı sıra, her ay farklı disiplinlere ait kişilerin üretimlerinin sergileneceği sanat galerisi, etkinlik alanı ve müzik stüdyosu ile kolektif üretkenliğin tadını çıkarmak isteyenlerin ortak noktası haline gelmiş durumda. 

ARŞİV