Türkmen Mutfağı Kadıköy'de

Etli, sebzeli pilavıyla ünlü Türkmen Mutfağı Fiççi’nin sahibi Dilaram Kutlay, “Kültürümüzü Kadıköylülere tanıtmak beni mutlu ediyor” diyor

24 Mart 2016 - 14:01

Aysel KILIÇ
Türkmen yemeklerini yemek için artık çok uzağa gitmeye gerek yok. Kızarmış et ve havuçla servis edilen “Türkmen Pilavı”, haşlamayla yapılan “Asma Çorba”, “Somsa” ve “Fiççi” denilen leziz börekler artık çok yakınımızda. Kadıköy’de açılan Türkmen Mutfağı “Fiççi House” sadece Türkmenlerin değil İstanbulluların da uğrak mekânlarından.
Türkmen Mutfağı ete ve sebzeye dayanıyor. Ayrıca bu mutfakta çok da pirinç tüketiliyor. İstanbul’da yaşayan Türkmenler özellikle özledikleri bu pilavı yemek için buraya geliyor. Bu mutfakta hamurun da büyük bir yeri var. Ekmeğin sütlüsü, yumurtalısı, yağlısı gibi değişik çeşitleri yapılıyor. Mantı ve börekleri de bu mutfağa özgü. Türkmen mutfağında bol etli yemekler de yapılıyor. Buğdayla birlikte pişirilen etler, şiş kebaplar, haşlamalar ve dolmalar Türkmen yemeklerinin önemlileri arasında yer alıyor.

“KÜLTÜRÜMÜZÜ TANITIYORUZ”
Türkmen böreğinden ismini alan “Fiççi House”un sahibi de aşçıları da Türkmen. İşletmenin sahibi Dilaram Kutlay beş sene önce Türkmenabat’tan İstanbul’a gelmiş: “Annem benden önce Kadıköy’e yerleşip çalışmaya başlamıştı. Yolum buraya sık sık düşüyordu. İstanbul’u ve Kadıköy’ü çok seviyordum. Evlenince de buraya yerleşmeye karar verdim.”
Kutlay, annesi gibi tercihini çalışmaktan yana yapmış: “İki çocuğum var. Eşim çalışıyor ama ben de hem keyif alabileceğim hem de ev ekonomisine katkıda bulunacağım bir iş yapmak istedim. Türkmen mutfağını açmaktan daha güzel ne olabilirdi ki? Kültürüme ait lezzetli yemekleri çok özlüyordum. Sadece ben değil, burada yaşayan Türkmenlerin çoğu bu özlemle yaşıyordu. Hem Türkmenlerin bu özlemini gidermek hem de kendi kültürümü Kadıköylülere tanıtmak beni mutlu ediyor.”

MUTFAĞA GİREMEYENLER İÇİN
Dilaram Kutlay, Türkmen yemeklerini biraz da mutfağa girmeye fırsatları olmayanlar için düşünmüş: “İmkânı olanlar evde Türkmen yemeklerini yapıyor. Ama çalışan insanların böyle bir zamanı olmuyor. Burayı biraz da çalışanları düşünerek açtım. Sadece Türkmenistanlılar değil, Orta Asyalılar ve İstanbullular burayı çoktan keşfettiler” diyor ve ekliyor: “Türk yemeklerini de beğenerek yiyoruz. Türk mutfağı hem çok zengin, hem de damağımıza uygun. İstanbullular nasıl bizim mutfağımıza geliyorsa biz de onların mutfağındaki lezzetleri tadıyoruz.”

FİÇÇİ VE SOMSA ÇAYLA YENİR
Dilaram Kutlay, buraya gelenlerin bir daha buradan vazgeçmediğini de anlatıyor: “Pilavımızı, mantımızı yiyenler ertesi gün yine geliyor. En çok yedikleriyse kıymayla yaptığımız Fiççi ve etle yaptığımız Somsa börekleri. Bu böreklerimiz aynı zamanda ana yemek olarak yeniliyor. Ama yanında çay eksik olmuyor; çünkü çay, kültürümüzün önemli bir içeceği. Hemen hemen tüm yemeklerin yanında çay içeriz.”
Et, patates ve havuç haşlamasından yapılan “Asma Çorba”, buharda pişirilen ev yapımı mantı, Türk eriştesini andıran “Vnaşı”, bir sulu köfte çeşidi olan “Tiftel” ile buğday, patates püresi ve etin lezzetinin iç içe geçtiği “Gulyaş” gibi Türkmen yemeklerinin hepsi birbirinden leziz. Fiççi ve Somsa 4, Mantı 12,  Asma Çorba 15 TL. Diğer yemeklerin fiyatları da 10 ila 15 TL arasında değişiyor.
Türkmen Mutfağı Fiççi House, Rasimpaşa Mahallesi, Söğütlüçeşme Caddesi, Yavuztürk Sokak, 34 numarada.

 

ARŞİV