"Telefon Dolandırıcılığna Dikkat"

Polis memuru Serdar Yılmaz, 65 yaş üstü bireyleri telefon dolandırıcılarına karşı uyardı. Türkiye’de telefon dolandırıcılığı suçunun yoğun olarak görüldüğüne dikkat çeken Yılmaz, “Telsiz ve polis sesleri kullanarak psikolojinizi bozmaya, korkutmaya çalışıyorlar. En yakın emniyet müdürlüğüne giderek şikayetçi olun.” dedi

28 Nisan 2023 - 08:53

Kadıköy Belediyesi 19 Mayıs Sosyal Yaşam Evi'nde, 19 Nisan Çarşamba günü “Aktif ve Sağlıklı Yaş Alma Seminerleri” kapsamında  telefon dolandırıcılığı konusu işlendi. “Telefon Dolandırıcılığına Dikkat”  başlıklı seminere konuşmacı olarak Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Serdar Yılmaz katıldı. Yılmaz, 65 yaş üstü katılımcılara, telefonla arayan dolandırıcılara karşı uyarılarda bulundu. 

Dolandırıcılık suçunun bir kişiyi çeşitli hilelerle aldatarak kendisine ya da bir başkasına menfaat sağlamak için yapılan kasıtlı bir eylem olduğunu söyleyen Yılmaz, “Dolandırıcılık suçunun türlerine göre farklılık göstermesine rağmen ülkemizde şu an telefon yoluyla yapılan dolandırıcılık suçunun yoğun olarak görüldüğüne dikkat çekti.

“YARDIMSEVERLİĞİ KULLANIRLAR”

Serdar Yılmaz, “Teknolojik imkanları kullanarak mağdurları telefonla arayarak kendilerini savcı, polis, asker ya da bir devlet görevlisi olarak tanıtıyorlar. Bu kişiler yardımseverlik duygularını, iyi niyetleri kullanarak dolandırmaya, kandırmaya ve aldatmaya çalışıyorlar. Bu şahıslar sizleri aradıklarında kendisini savcı ve polis olarak tanıtabilir, adınızın fetö...soruşturmasına karıştığı şeklinde bilgiler verebilir. Bu tür soruşturmalarda sizlere bilgi verilmez. Ancak polisler tarafından  ifadeye çağrılırsınız. Dolayısıyla size telefonda böyle bir soruşturmada adınızın olduğu kesinlikle söylenmez.” diye konuştu.  

“TUTANAK KARŞILIĞI ALINIR”

Telefonla arayarak terör örgütü ya da bir suç şebekesi tarafından banka hesabınızın boşaltılacağının söylenebileceğini dile getiren Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bilişim yoluyla mağdur olmadığınız sürece herhangi bir suç durumunda banka hesaplarınız boşaltılamaz. Devletin çalışma usulleri bellidir. Banka hesabınız doğrudan dondurulur. Telefon hattınızın terör örgütü ya da suç şebekesi tarafından  kullanıldığı söylenebilir. Telefon hattınız sizlere özeldir, başkası kullanamaz. Altın ve diğer ziynet eşyalarınızın hırsızlık olaylarında kullanıldığı için herhangi bir yere bırakmanıza dair sizlere telefonla bazı şeyler söyleyebilirler. Bu durumda bir görevli ya da polis bunları çöpe, sağa ya da sola bırakın diye söylemezler. Eğer böyle bir durum varsa sizden tutanak karşılığı elden alırlar.”

“KİMLİK BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN”

Serdar Yılmaz, “Özellikle son dönemlerde telefon dolandırıcıları tarafından telefon hattınızın taahhüdü bitti, daha önce yaptığınız alışverişten dolayı adınıza icra takibinin başlatıldığı, dönüş yapmazsanız icra işleminin başlatılacağı şeklinde mesajlar gönderiliyor. Bu telefon dolandırıcılarının kullandığı başka yöntemler. Hediye kazandığınız şeklinde gelen smsler çoğunlukla bir tuzaktır. Kimse size durduk yere hediye vermez. Sms ile gönderilen linklere kesinlikle tıklamayın. Aranması istenilen numaraları aramayın. Kimlik bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın” diyerek yol gösterici bilgiler verdi.

“ŞİKAYETÇİ OLUN”

Polis memuru  Serdar Yılmaz, konuşmasını verdiği şu bilgilere dikkat çekerek bitirdi: “Bazı bilgisayar programlarını kullanarak arkadan telsiz ve polis sesleri kullanarak psikolojisini bozmaya, korkutmaya, algılarınızla oynamaya, baskı altına almaya çalışıyorlar. Panikle hata yapmanızı istiyorlar. En yakın emniyet müdürlüğüne giderek şikayetçi olun.”


ARŞİV