Tatilde İstanbul rotaları

Bayram tatilinde İstanbul’dan uzaklaşamayan ama biraz farklı bir hava solumak, değişiklik yapmak isteyenler için İstanbul ve yakın gezi rotaları hazırladık

26 Nisan 2022 - 14:30

  • BEYKOZ KUNDURA

200 yılı aşkın süredir İstanbul’un tarihine tanıklık eden Beykoz Kundura ve Deri Fabrikası,  bir dönem endüstriye şimdilerdeyse kültür sanat hayatına yön veriyor. Kağıt fabrikasından tabakhaneye, deri fabrikasından kundura fabrikasına dönüşen Beykoz Kundura’nın adını son yıllarda dizi ve filmlerin platosu olmasıyla yeniden duymaya başlamıştık. Önce sözlü tarih çalışmalarının yapıldığı hafıza merkezi, açık hava sineması ve ardından Kundura Sahne’si açılan alan kısa sürede sanatseverlerin ilgiyle takip ettiği yerlerden biri haline geldi. Her ay çeşitli programların olduğu Beykoz Kundura’da sinema, belgesel, oyun ya da sergileri takip etmek mümkün. 600’e yakın görsel ve yazılı belgeden oluşan “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” sergisi de beykozkundura.com adresinden randevu alınarak ücretsiz gezilebiliyor.

Nasıl Gidilir: Kadıköy’den 15BK, 15F ve 15 TK numaralı otobüslerle Beykoz Kundura Fabrikasına gidebilirsiniz.  

  • ANADOLU KAVAĞI

İstanbul Boğazı’nı Karadeniz’e bağlayan Anadolu Kavağı, şehir merkezine bu kadar yakın olmasına rağmen balıkçı kasabası ruhunu koruyan yerlerden biri. Adını kavak ağaçlarından aldığı söyleyen Anadolu Kavağı balıkçı restoranları ve Boğaz manzarasıyla ünlü.

Anadolu Kavağı’nda gezilecek yerlerden biri Yoros Kalesi. 14. yüzyılda yapılan kaleden geriye ne yazık ki pek bir şey kalmamış yine de şahane bir manzarası var.

Nasıl Gidilir: Anadolu Kavağı'na çalışan şehir hatları vapurları; Anadolu Kavağı – Üsküdar hattı (Anadolu Kavağı – Beykoz – Çubuklu – Kanlıca – Anadolu Hisarı – Çengelköy – Beylerbeyi – Üsküdar) ve Üsküdar’dan 15A numaralı belediye otobüsleri ile gidebilirsiniz.

  • RİVA

Eski bir Rum köyü olan Riva, İstanbul içi en güzel kaçamak yerlerinden biri. Özel araçla Kadıköy’den 45 dakikada gidebileceğiniz Riva, sahiliyle, piknik ve tekne turlarıyla gün boyu keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yer.

Meraklısı için Riva’da görülmesi gereken yerlerden biri de Öğümce köyündeki Riva Cam Okulu.

Nasıl Gidilir: Kadıköy’den 15F nolu otobüsle Beykoz’a, Beykoz’dan ise 137 nolu otobüsle Riva’ya ulaşabilirsiniz.

  • ATATÜRK ARBORETUMU

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğrencileri ve peyzaj mimarlarının bilimsel araştırmaları için kurulan Atatürk Arboretumu, 1982 yılında açılmış. Sarıyer, Bahçeköy’de yer alan Atatürk Arboretumu, Türkiye’nin ilk canlı ağaç müzesi olma özelliği taşıyor.

296 hektarlık bir alana yayılan Arboretumda yüzlerce ağaç ve bitki çeşidi var. Ayrıca Atatürk Arboretumu’nda üç tane yapay göl de bulunuyor.

Arboretum bir anlamda müze olduğu için bitkileri ve ağaçları korumak için çeşitli sınırlamalar söz konusu. Dışardan çocuk maması ve su dışında yiyecek ve içecek girişine izin verilmiyor. Piknik yapmak ya da bisiklete binmek yasak. Botanik park bir iki saatlik yürüyüş için kesinlikle tavsiye edilecek rotalardan biri.

 Gitmeden önce biletinizi internet sitesinden satın alabilirsiniz: https://ataturkarboretumu.ogm.gov.tr/

Nasıl Gidilir: Kadıköy’den 41 km uzaklıkta olan Atatürk Arboretumu’na özel aracınızla rahatlıkla gidebilirsiniz fakat otopark sorunu yaşamanız olası. Toplu taşımayı tercih ederseniz metrobüsle Zincirlikuyu durağına gidip M2 numaralı otobüsü kullanabilirsiniz.

  • BALLIKAYALAR TABİAT PARKI

Ballıkayalar Tabiat Parkı, son birkaç yıldır yürüyüş parkurları için tercih edilen adresler arasında. Yaklaşık olarak 2 kilometre bir alana konumlanan parkta şelaleler ve çaylar yer alıyor.

Eşsiz doğa manzaraları ile ziyaretçilere keyifli anlar yaşatan park değişik endemik bitki türlerine ev sahipliği yapıyor.

Nasıl Gidilir: Kadıköy’e 50 km uzaklıkta olan parka ne yazık ki toplu taşıma araçları ile gitmek biraz zahmetli. Gebze’ye Marmaray ile gidebilir, Gebze’den Tepecik – Gebze otobüsüne binebilirsiniz. Otobüsten Ballıkaya tabelası önünde indikten sonra 5 dakika kadar yürümeniz gerekiyor. 

  • DARICA HOBBİT KÖYÜ

Marmaray ile gidebileceğiniz bir hobbit köyü olduğunu biliyor muydunuz?Arkadaşlarınız ya da çocuklarınızda keyifli vakit geçirebileceğiniz Darıca Hobbit Köyü, Kadıköy’e 40-45 dakika uzaklıkta.

Darıca’da Şehit Er Gökhan Hüseyinoğlu Sahil Parkı içerisinde yer alan Hobbit köyünde farklı konseptlerde 15 tane hobbit ev bulunuyor.

Darıca Hobbit Evleri için herhangi bir giriş ücreti yok. Parkta yürüyüş parkuru, basketbol, futbol ve tenis sahaları, bisiklet yolu, piknik yapabileceğiniz kamelyalar var. Mangal ve semavere ise izin verilmiyor. Deniz kıyısındaki parkta sahil yolu ve 4 kilometrelik yürüyüş ve bisiklet parkuru da mevcut. Yani bisikletinizi alıp güzel bir tur da yapabilirsiniz.

Nasıl Gidilir:  Toplu taşıma kullanacaksanız Marmaray ile Gebze durağında inip 416 numaralı otobüse binerek Darıca Millet Bahçesi’ne ulaşabilirsiniz.

  • BALAT

Son önerimiz piknik ya da doğa gezisi yerine şehir turu sevenler için. Tarihi yarımadanın Haliç kıyısında yer alan Balat tüm günü rahatça geçirebileceğiniz yerlerden biri. Arnavut kaldırımlı sokakları, renkli evleriyle kendinizi bambaşka bir yerde hissedeceğiniz Balat tam anlamıyla şehrin saklı semti.

Kısaca Balat turu olarak anılan fakat Cibali – Fener – Balat – Ayvansaray mahallelerini kapsayan tur için rahat bir ayakkabı önemli! Çünkü üç farklı dine ait tarihi yapıları, çarşısı, yüzyıllık evleri, özgün kafeleri kıvrımlı sokakları, yokuşları, gösterişli Fener Rum Lisesi’ni gezmek ve semtin havasını anlamak için bir iki saat yeterli değil. Kahvaltıyla başlayan turunuzun akşam Balat’ın kadim meyhanelerinden birinde biraz yorgun fakat mutlu biteceği kesin.

Nasıl Gidilir: Balat’a girmek için Eminönü’ne vapurla geçip ardından 36CE numaralı otobüse binebilirsiniz.

  • ŞİLE

Kadıköy’e bir saat uzaklıktaki Şile yemyeşil doğası, denizi, tarihi evleri ile günübirlik gezi için en iyi alternatiflerden biri. Şile’nin  görülmesi gereken önemli sembollerinden biri Şile Feneri. Tarihi 1860’lı yıllara dayanan Şile Feneri, Türkiye’nin en büyük ve aynı zamanda dünyada da halen faal olan en büyük ikinci feneri. Fener’in bulunduğu yerden göreceğiniz manzara ise şahane.

Her bütçeye uygun yeme içme çeşitli alternatiflerinin olduğu Şile’de uzun sahilinde yürüyüş yapabilir, çarşısını gezebilir, Şile bezi örneklerini görebilirsiniz. Restore edilmesinden sonra “Sünger Bob’a da benzeyen” Şile Kalesi de gezip görülecek alternatifler arasında. Tarihi evleri hayranlıkla izlerken zorlu yokuşlara dalacağınız Şile’de Balkan Dondurmacısı’ndan bir iki top dondurma da tavsiyemizdir.

Nasıl Gidilir: Şile’ye toplu taşıma araçları ile ulaşım için Kadıköy’den Üsküdar’a geçebilir, Üsküdar’dan ve Harem’den Şile’ye düzenli olarak çalışan 139 ve 139A numaralı İETT otobüslerini kullanabilirsiniz.

BİR GÜNLÜK KADIKÖY ROTASI

Kadıköy’den çıkmaya halim yok diyenlere bir günlük gezi rotası:

Fenerbahçe Parkı’nda piknik ya da Fenerbahçe Khalkedon’da kahvaltı ile güne başlayabilirsiniz. Kahvaltı sonrası Fenerbahçe’den Kalamış güzergahını takip ederek sahil boyu Yoğurtçu Parkı’na gelebilirsiniz. Yol boyu karşınıza çıkacak kediler için çantanıza mama ya da kahvaltıdan kalan peynir ve salamları koymanızı tavsiye ederiz.

Yoğurtçu Parkı’ndan kendinizi yokuş yukarı vurup Altıyol’da bulabilir Boğa’ya bir selam çakıp Halitağa Caddesinden Yeldeğirmeni sokaklarında keşfe çıkabilirsiniz. Yeldeğirmeni’nin tarihi sokaklarında dolaşırken başınızı kaldırmayı unutmayın çünkü karşınıza her an şahane bir mural çıkabilir. 

Yeldeğirmeni kafelerinden birinde kahve ya da çayınızı yudumladıktan sonra tavsiyemiz Uzun Hafız Sokak’tan rotayı tutturup Oyuncaklı Ev’i selamladıktan sonra Ayrılık Çeşmesi Sokağı nam-ı diğer Paris Mahallesi’ne çıkmanız, orada sizi rengarenk evler karşılayacak.

Bir zamanlar seks ticaretinin yapıldığı bu sokak şimdilerde kapı önlerini mesken tutan kedileri ve çiçekleriyle geçenleri selamlıyor. Ayrılık Çeşmesi Sokağı’nın devamında sola dönüp Yeldeğirmeni’nin sokaklarına tekrar daldığınızda solunuzda kalan ihtişamıyla çağıran bina ise İtalyan apartmanı. Yeldeğirmeni tamam biraz da çarşıyı görelim balıkçılara selam edip karnımızı doyuralım diyorsanız mahalleninin denize çıkan sokaklarından birine girip kendinizi yokuş aşağı bırakaraj sahile varabilirsiniz. Rıhtımdan Haydarpaşa Garı’na selam edip çarşının kalabalığına kendinizi bırakabilirsiniz. Her bütçeye uygun yeme içme mekanlarından birinde karnınızı doyurabilir ardından bir kahve daha yudumlayabilirsiniz. Balıkçıları, aktarları, kahvecileri ardınızda bırakıp Bahariye caddesine vardığınızda karşınıza gitar, saz, keman çalan sokak müzisyenlerinden biri illa ki çıkacaktır. Bir de  “bir şey sorabilir miyim” diyen anketçiler☺ Süreyya Operası’na sırtınızı verip ya da banklardan birine oturup sokağın akışını ve sesini izleyebilirsiniz. 

Madem geldiniz, güneşin batışını Bahariye’de karşılayacak değilsiniz ya. Tabanlar biraz yoruldu ama buna değecek. Az biraz daha gayret. Moda’ya doğru uzanıp  güneşle İdea Kadıköy’ün kafesinden vedalaşabilirsiniz. 

 


ARŞİV