Suadiye Sanat Atölyeleri açıldı

Kadıköy’ün 110 yıllık tarihi çarşısı haftasonu düzenlenen törenle açıldı. Yediden yetmişe pek çok Kadıköylü haftasonunu tarihi çarşı gezmesine ayırdı

10 Kasım 2016 - 16:24

Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy’ün asırlık tarihi çarşısının açılışı gerçekleştirildi. Suadiye Sanat Atölyeleri’nin açılışına çok sayıda Kadıköylü’nün katıldığı gözlenirken, havanın güzel olmasını değerlendirip ailece tarihi çarşıyı gezenler de vardı. Sanat atölyelerinde düzenlenen sanat faaliyetlerine katılan çocukların keyfine ise diyecek yoktu.
Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit dönemi Maliye Bakanı Reşat Paşa tarafından kızı Suad Hanım adına,1900’lerin başında Suadiye Camii ile birlikte inşa edilen tarihi çarşının tekrar ilçenin kültürel yaşamına katılması için Kadıköy Belediyesi geçtiğimiz yıl çalışmalara başlamıştı. Aslına sadık kalınarak restore edilen tarihi mekânın açılışı 5-6 Kasım 2016 tarihlerinde düzenlenen etkinliklerle gerçekleştirildi. Açılış etkinlikleri kapsamında Kadıköylü sanatçıların katıldığı resim sergisi düzenlenirken, çocuklara yönelik sanat çalışmaları gerçekleştirildi.

SENEYE SPOR MERKEZLERİ
Kadıköy Suadiye Sanat Atölyeleri’nin açılışına Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi de katıldı.  Başkan Nuhoğlu, Kadıköy Akademi, Gençlik Sanat Merkezi, Karikatür Evi, iki tane çocuk yuvası ve son olarak da Suadiye Sanat Atölyeleri olmak üzere kültür tesisleri açtıklarını söyledi.
Yaklaşık 110 sene önce yapılan atölyelerin o yıllarda mahallenin ihtiyacını karşılayan mekânlar olduğunu şimdi ise burayı bir sanat sokağına dönüştürdüklerini belirten Aykurt Nuhoğlu, 2017’de ise spor alanında hizmet verecek olan tesisleri Kadıköy’e kazandıracaklarını ifade ederek şunları söyledi: “Spor salonu, yüzme havuzu projeleri bitiyor. Alzheimer Gündüz Bakım Evi yapılıyor. Yine başka bir tarihi eserimiz yapılıyor. Aslında bütün bu projeleri hayata geçirmek bizim için sizinle beraber büyük bir keyif. Suadiye dükkânlarımız mahallemize, Kadıköyümüze hayırlı uğurlu olsun.”

SUADİYELİ OLARAK MUTLUYUM
Kadıköylülerle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek konuşmasına başlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi ise güzel bir sanat faaliyeti içerisinde bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.
Akif Hamzaçebi, “Kadıköy Belediyemiz gerçekten güzel hizmetlere imzasını atıyor. Başkan Nuhoğlu bunların bir kısmını saydı. Sanata sahip çıkan bir anlayışı ortaya koymak gerçekten tebrike değer. Saygı duyulacak bir olay. Bu nedenle Kadıköy Belediye Başkanımızı kutluyorum” dedi.
Kadıköy’ün sanatın, yaşamın merkezi olduğunu, Kadıköy Belediyesi’nin, halkın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Hamzaçebi, “Burada birkaç sıfatla bulunuyorum. Cumhuriyet Halk Partisi milletvekiliyim, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekiliyim, Kadıköylüyüm ve Suadiyeliyim. Suadiye’nin böyle bir hizmetle buluşmuş olmasından ayrıca mutlu olduğumu ifade ederek hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” diye konuşmasını tamamladı.

110 YIL ÖNCE İNŞA EDİLDİ
Suadiye Mahallesi’nde 110 yıl önce inşa edilen ve ikinci derece anıt eser olarak kabul edilen tarihi mekânda 9 adet dükkân Suadiye Sanat Atölyeleri adıyla Kadıköylülerin ve sanatın hizmetine sunuldu. Kadıköy Belediyesi tarafından kentsel mimari ve tarihi kimliğine sadık bir içerikle işlevlendirilen dükkanlar, semt sakinleri için nostaljik bir nitelik taşıyor. 9 dükkandan oluşan Suadiye Sanat Atölyeleri, resim, sanat malzemeleri, ahşap, seramik, cam atölyeleri ve kitap kafe olarak düzenlendi.

ÇARŞIYI GEZENLER NE DÜŞÜNÜYOR?
Çarşının açılışına gelen Kadıköylülerle konuştuk, fikirlerini Gazete Kadıköy için aldık.
300 yıllık İstanbullu ailenin ferdi olarak 55 yılının çarşı civarında geçtiğini belirten 77 yaşındaki Hüseyin Fahri Bey, belediyenin önemli katkılarıyla çarşının restore edildiğini ve sanata çok katkısı olacağını ifade etti. Çarşının sanat bahçesi gibi olduğunu ve çok beğendiğini belirten Gani Bilgen, çarşının daha çok tanıtımının yapılmasını önerdi. Olcay Bilgin ise kızı Yağmur’un çarşıdaki sanat atölyesinde resim ve seramik kurslarına katıldığını ve zamanını burada geçirmekten mutlu olduğunu belirtti.

ZAMANDA YOLCULUK
Emekli Büyükelçi Aydemir Erman ve eşi Gülen Erman Suadiye Sanat Atölyeleri’nin hemen girişindeki iki katlı, bahçeli evin sakinleri. Sokak ile anılarının 1948-49’lara kadar uzandığını, marangoz, demirci, oyuncakçı, bakkal dükkânı bulunduğunu anlatan Aydemir Erman, o yıllarda daha az katlı binaların bulunduğunu, herkesin birbirini tanıdığını, şimdi yaşadıkları evin ise 1956’da inşa edildiğini anlattı. Erman çifti, harap haldeki tarihi yapının belediyenin verdiği isabetli kararla Kadıköy’e tekrar kazandırdığını, mutlu olduklarını, çarşıya bakan balkondan restore edilen mekanı izlemek ve kitap okumanın keyifli olduğunu ifade etti.

AİLECE SUADİYE ÇARŞI TURU
Cam atölyesinde açılış günü çarşıyı ziyaret edenler cam işleme zevkini de yaşama imkânı buldular. Cam sanatçısı Ertuğrul Kanat, çocuklar ve büyüklerin yoğun ilgisiyle karşılaşınca isteyenlerle cam boncuk yaptı. Bahri Bayraktar da cam işçiliğine ilgi duyanlardan bir tanesiydi. İlk kez çarşıya geldiğini, ilk girdiği dükkânda cam işçiliğini görüp merak edince Ertuğrul Kanat ile cam boncuk yaptığını anlattı. Çarşının küçük ziyaretçilerinden Batu da cam işleme çalışmasını ilgiyle izlediğini ve çok sevdiğini ifade etti. Mustafa Özkan da ailece çarşıyı gezdiklerini, çarşının gayet güzel olduğunu ve güzel etkinliklerin olduğunu belirtti.

SANATÇILAR MUTLU
Çarşı açılışına aileleriyle katılan sanatçılar da mutluluklarını ifade ettiler.
Fulya Okbay da babannesi Lütfiye Okbay, annesi Semahat Okbay ve akrabalarıyla açılış mutluluğunu yaşadı. Açılış kapsamında çocuklarla ve çarşıyı ziyaret edenlerle sanat çalışmaları yaptıklarını anlatan Fulya Okbay, çocukların mutluluğuyla mutlu olduğunu söyledi. Kızının çarşıda sanat atölyesi açtığını, çarşının eski halini hatırladığını, Kozyatağı’nda yaşadığını söyleyen Semahat Okbay ise yıllar sonra bir gün kızının tarihi çarşıda sanat atölyesi açacağının hiç aklına gelmediğini anlattı.
Işıl Dural da resim sergisine katılan sanatçılardan biri. Çarşının mükemmel olduğunu söyleyen Dural, “Daha önce de sergim oldu, burada sergi açacağım aklıma gelmemişti. Çok heyecanlı ve mutluyum” dedi.

ARŞİV