Sizi bir sosyal tasarım arıyor…

Birileriyle sosyal tasarım başlıklarında konuşmak istiyor, dünyada daha iyi şartlar için bir etki yaratmak mı istiyorsunuz?

07 Aralık 2011 - 11:08

Birileriyle sosyal tasarım başlıklarında konuşmak istiyor, dünyada daha iyi şartlar için bir etki yaratmak mı istiyorsunuz? BetterPlace adlı organizasyon tam da bu noktada sizin isteğinize karşılık veriyor, doğrudan ve en sade biçimde sosyal konularda destekçiler ile ihtiyaç sahiplerini buluşturuyor.

Birey olarak dünyada bir etki yaratmak için özel bir çaba göstermemize aslında gerek yok, zira kelebek etkisi ya da varlık etkisi diyeceğimiz olgu, bizim yaptığımız hatta düşündüğümüz herşeyi hayata bir etki olarak yansıtıyor. Bununla beraber bireyin yaşamında belirgin seçimlerle, belirgin etkileri yaratma çabası var. Buna bilinçle seçtiğimiz yol diyoruz.
BetterPlace adlı sosyal tasarım işte tam da burada, bireylere kendi seçtikleri sosyal başlıklarda etki yaratma imkanı sağlıyor. Tasarım, bu seçimleri BetterPlace üzerinden inceleyerek yapmamız için bize 5 tane ana neden sunuyor;
-Seçilebilecek değerli ve çoklu uygulamaların olması: BetterPlace herkese açık bir platform.
-Şeffaflık: Yaptığınız desteğin nereye gittiğini açıklıkla gözlemliyor, desteğinizin kapsamı ve miktarının etkilerini görebiliyorsunuz.
-Yakınlaşma imkanı: Momolog değil, diyalog imkanı ile BetterPlace’de herhangi bir uygulamadaki ilgili kişilerle her an iletişimde olabiliyorsunuz.
-Farklı açılardan uygulamaları değerlendirme imkanı “internet ağında güven”: Farklı kurum ve kişiler uygulamaları devamlı inceleyip, gözlemliyorlar ve bunları herkes okuyabiliyor.
-% 100’den fazlası: BetterPlace bir girişim olarak verdiğiniz mali desteğin tamamını ilgili kuruma aktarıyor.Hatta sizin bağışlarınızın kayıtlı makbuzları da aynen size iletiliyor.
BetterPlace tasarımına birey ya da grup olarak katkı sağlayabilirsiniz. Burada bilindik hayır kurumlarına yardım yapmanın yanında, yerel ve halkın doğrudan içinde olan nispeten daha küçük bilinmeyen girişimlere de destek olabilirsiniz. Buradaki en değerli olgu şeffaflık.
“Nasıl yardım edebilirsiniz”e gelince;
-Gerçek bir ihtiyaç için bağış yapmak: 20 avroluk bir el arabası için bağış yapabilir ya da Kenya’da bir okulda kullanılması için yine aynı miktarı bağışlayabilirsiniz.
-Değerlendirmek: Uygulamanın sitesine uygulamayla ilgili gözlemlerinizi, fotoğraflarınızı ya da videolarınızı gönderebilirsiniz. Sizin ilettikleriniz uygulamayı inceleyecek olan diğer kişilerin seçimlerine fayda sağlamaktadır.
-Kelimeyi yayın: Ne kadar uygulama yayılırsa destek alma imkanı o oranda genişliyor. Uygulamayı gerçek dünyaya taşıyacak sosyal medya ve gerçek dünya araçlarını devreye sokabilirsiniz.
-Yardım toplama etkinliği yapın: Bir sonraki doğum gününüzde size hediye alınması yerine, buradan seçtiğiniz bir projeye destek çağrısı yapabilirsiniz.
-Şirketler için: Şirketlerin bir çek ile yardım yapmasının ötesinde, kollektif olarak firmanın duruşuna eşdeğer bir uygulamaya burada farklı şekillerde destek olabilirsiniz.
Oluşumun isteği ise gayet açık, BetterPlace sadece dünyayı değiştirmek istemiyor, aynı zamanda dünyanın değişimine etki eden çalışmaları iyileştirmeyi de hedefliyor. Kişilerin birbiriyle bağlantı kurmasının ötesinde, daha etkili şekilde bağlantıların oluşmasını ve verimliliği arttırmayı amaçlıyor. Bu haliyle kurumun belki de çoğu zaman bir çok kurumda görmeyi arzu ettiğimiz belirteçleri var:
-BetterPlace bir karardır.
Dünyayı değiştirme adına kendi potansiylenin farkına vardırtıyor ve onu kullanma imkanı sunuyor.
-BetterPlace her bireye adım atmak için imkan verir.
Büyük ya da küçük, düzenli ya da bir kereye mahsus, kendi kapınızın önünde yada dünyanın diğer ucunda biçok yere eşit şartta erişiyor.
-BetterPlace güven üzerine kurulmuştur.
En doğru karar ve etkileşimlerde şeffaflık sağlam bir temeldir.
-BetterPlace insanları eşit kabul eden bir yaklaşımla birbiriyle iletişim kurdurtur.
İnsanlar daha iyi bir dünya için doğrudan değişim için, farklı disiplinlerden eşit şartlarda bir araya gelirler.
-BetterPlace küçükten başlayan büyük etkiler yaratır.
En küçük bir katkının bile toplam faydaya bir etkisi vardır. Bu küçük katkı da bir duygu yaratır, sizin sonraki adımlarınız için bir özgüven sunar ve diğer arkadaşlarınızı destek için cesaretlendirir.
BetterPlace’in sistemi ve uygulama dili incelendiğinde de görülebileceği gibi, arkasında oldukça disiplinli çalışan, az kişiyle çok etki yaratabilen ve aklını uygulamayı oluşturmadan kurgulamak konusunda uzun süreçler geçiren bir ekip yer alıyor. Ekip BetterPlace’i Almanya’nın Berlin şehrinin Kreuzberg bölgesinde,mevcut ekibine yeni katılımlara da açık haliyle işletiyor.
Çağımızda açıklık gerçekten çok önemli bir başlık,telefonlardan kısa mesajlar ile yapılan yardımlar, sadece para aktararak sonucu gözlemlenemeyen destekler, hatta küçük miktarlarda cadde ve sokaklarda yaptığımız hayır işleri uygulamalarının bugün nasıl değiştiğinin görülmesi zamanı geldi. Artık bilinçli birey için, değer kattığını görebileceği açık uygulamalar var. Bunları gözden kaçırmamak kadar, kaçıranları yönlendirmek de bize düşüyor. Evet dünyada değişim için adım atmak önce bireyden başlıyor, sağımızdaki ya da solumuzdakinin yaptığını eleştirerek değişim yaratma çabasına girmek zamanı geçmedi mi artık?
 


ARŞİV