Şekerciler bu bayramda da buruk

Bayram alışverişi listelerinin en başında yer alan şeker, tam kapanma nedeniyle eski yıllardaki gibi alıcı bulamıyor

05 Mayıs 2021 - 13:54

Ramazan Bayramı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da pandeminin gölgesinde geçecek. Her sene bayram yaklaşırken dolup taşan şeker ve tatlı dükkânları, içinde bulunduğumuz süreçte oldukça sakin. Eski bayram bekleyişinin olmaması ve sokağa çıkma yasağı, şeker satışlarını da düşürmüş durumda.

“ŞEKER SATIŞLARI ÇOK DÜŞÜK”

Kadıköy’de yeni açılan SEÇ-AL çalışanı Sibel Bakar, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Şeker satışları çok düşük. Fiyatlarda satışları bu derece düşürecek bir artış yok. Fakat içinde bulunduğumuz pandemi döneminin getirdiği kısıtlamalardan ve yasaklardan dolayı her konuda insanlarda bir iştahsızlık oluştu. Umarım bundan sonraki bayramlarda daha sağlıklı, mutlu ve huzurlu oluruz.”

“İDARE ETMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Şekerci Cafer Erol çalışanı Bilal Pehlivan, diğer bayramlara oranla satışlarda düşüş yaşandığını söylüyor. Pehlivan, “İnsanlar evlerine kapandıkları için genellikle online satış yapıyoruz ama yine de dükkanımız açık. Bir şekilde idare etmeye çalışıyoruz. İnsanlar buraya gelemeseler bile ailelerine, arkadaşlarına online ürün gönderdiler. Bu sene de aynı şekilde ilerleyeceğiz. Şu an sadece yakın çevredeki komşularımız ve turist müşterilerimiz gelip alışveriş yapıyor fakat çok cüzi bir kitle” diyor.

Hammaddeye gelen zamlardan dolayı şeker fiyatlarının da geçen yıllara göre artış gösterdiğini belirten Pehlivan, “Pandemi öncesindeki bayramlarla kıyaslarsak yüzde 12’lik bir artıştan söz edebiliriz” diyor ve son olarak şunları ekliyor: “Ticari işleri hiç konuşmuyoruz çünkü şu an için en önemli olan şey sağlık. Umarım bundan sonraki bayramlarda daha mutlu bir şekilde halkımızla görüşürüz.”

“ÇOK BÜYÜK BİR TALEP YOK”

Bu sene sadece Kadıköy’de değil ülke genelinde şeker satışının olmadığını belirten Şekerci Aytekin Erol Caferzade çalışanı Ahmet Alagöz, “İnsanların bayram zamanı gelip şeker almaları bizim için ayrı bir zevk. Bayramlarda bizim lokumumuzu sevdikleriyle paylaşmaları çok güzel bir his. Maalesef şu an böyle bir durum yok, bu sebeple çok üzgünüz. Evlere servis yapıyoruz fakat çok büyük bir talep yok. Fiyatlara gelirsek, sade lokumumuzda herhangi bir fiyat artışı söz konusu değil. Fakat hammaddedeki artıştan dolayı fındıklı, fıstıklı, bademli, cevizli lokumların fiyatı arttı” dedi.

“YÜZDE 60’LIK BİR DÜŞÜŞ VAR”Faruk Güllüoğlu çalışanı Hüsnü Güzelbaş, satışlardaki durumu şöyle anlatıyor: “Lokum, çikolata ve tatlı grubunda satışlarımız devam ediyor. Online olarak da hizmet veriyoruz. Pandemi öncesindeki Ramazan aylarına bakarsak bu sene satışlarda yüzde 60’lık bir düşüş var. Tabi ki online siparişler de alıyoruz fakat tam olarak yeterli olmuyor.”


ARŞİV