Sanatta engel yok

Engelli bireylere resim, müzik gibi sanat alanlarında ücretsiz eğitimler sağlayan Sanata Engel Yok Vakfı başkanı Yasemin Zanbak, sanata engel olmadığını söylüyor

15 Mart 2024 - 11:54

Engelli bireylere resim, müzik gibi sanat alanlarında ücretsiz eğitimler veren Sanatta Engel Yok Vakfı Kadıköylü bir vakıf. Adından da anlaşılacağı gibi sanat yapmak için hiçbir engel olmayacağı düşüncesiyle kurulmuş. 2019 yılının sonlarında dernek olarak kurulup daha sonra vakfa dönüşmüş. Biz de vakfı ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldık

Açılış lansmanlarını Pera Müzesi’nde yaptıklarını anlatan Sanatta Engel Yok Vakfı Başkanı Yasemin Zanbak, Erol Evgin'in oğlu Murat Evgin'in "Sanatta Engel Yok" parçasını vakıf için bestelediğini anlatıyor.  Ancak, açılışlarının ardından pandemi nedeniyle derneklerin kapanmasıyla karşılaştıklarını belirten Zanbak şöyle konuştu:  “Üç sene, yüz yüze eğitim veremedik. Bu süre herkes için olduğu gibi bizim için de kayıp yıllardı” diyor. İlerleyen dönemde bir daha kapanma gibi bir sıkıntı yaşamamak için vakfa döndüklerini kaydeden Zanbak, “Hem derneğimiz hem vakfımız açık, ikisini birden idare ediyoruz” 

RESİM, MÜZİK, ÇİNİ

Vakfın temel amacının engelli bireylerin hak ve özgürlüklerini korumak olduğunu vurgulayan Zanbak, onlara resim, müzik ve çini gibi plastik sanat dallarında fırsatlar sunmayı amaçladıklarını ifade etti.

Vakıf olarak 2021 yılında Türkiye’nin en önemli isimlerinden biri olan Faize Sevim’in jübile defilesini yaptıklarını ifade eden Zanbak, “Pınar Altuğ’nun sunumunda engelli bireyler ve bütün eski mankenler beraber podyumda yer aldılar. Çok keyifli bir defile geçirdik” şeklinde konuştu.

“BİZ ENGEL YOK DİYORUZ”

Vakfın kuruluşunun Beşiktaş Belediyesi Meclis Üyesi Erdem Göksel'in öncülüğüyle gerçekleştiğini kaydeden Zanbak, vakıfta otizmli, omurilik felçli, görme engelli gibi birçok farklı engel grubundan kişilerin bulunduğunu söyledi ve şöyle devam etti:  “Onları engel olarak görmüyorum, biz engel yok diyoruz. Önemli olan o”.

Engelli bireylerden hiçbir şekilde ücret alınmadığını ve tam tersine, onlara destek olmak için evde çalışmalarına malzeme sağladıklarını belirten Zanbak, vakfa yapılan bağışların engelli bireylere katkı sağladığını ve bazen tekerlekli sandalye gibi ihtiyaçları karşıladıklarını belirtti. 

“TAMAMEN YARDIM AMACIYLA KURULDUK”

Sanatçıların vakfa eserlerini de bağışladıklarını söyleyen Zanbak, “Bağış sergileri yapıyoruz elimizden geldiğince. Sanatçı arkadaşlarımız çok duyarlı, hepsi birbirinden kıymetli” diyor. Zanbak, vakfa gelen bütün bağışların sanata aktarıldığını kaydediyor. Vakıftaki engelli sanatçının tabloların satılması durumunda paranın tamamen sanatçıya gittiğinin altını çizen Zanbak, “Kuruşuna dokunmuyoruz. Şeffaf kalabilmek için resmi alan kişinin yolladığı dekontu ve parayı sanatçıya gönderiyoruz” şeklinde konuşuyor. Zanbak, “Biz tamamen bağışlarla geçiniyoruz, yardım amacıyla kurulduk engelsiz kişiler küçük bir ücret ödeyerek üye olarak kurslarımıza katılıyorlar, ders alıyorlar” şeklinde konuşuyor.

“ONLARIN MUTLULUĞU BİZİM DE MUTLULUĞUMUZ”

Vakıfta  gönüllü olarak eğitim veren Nurcan Aral da, “Gönüllü olarak buradayım, yağlı boya dersi verdiğim zaman da gönüllü olarak ders veriyorum. Ama dediğimiz gibi engelsiz kişilerden küçük bir ücret almalıyız ki burası ayakta kalsın. Bizim amacımız burayı mümkün mertebe ayakta tutmak, onu da ancak bağışçılarımızla yapabiliyoruz” dedi. Vakıfta engelli bireylere ders vermenin harika bir duygu olduğunu söyleyen Aral, “Buradaki gönüllü eğitmen arkadaşlarımız büyük bir keyifle ders veriyor. Onların mutluluğu bizim de mutluluğumuz” şeklinde konuştu.

İLETİŞİM: Zühtüpaşa, Münir Nurettin Selçuk Cd. No:98, 34724 Kadıköy/İstanbul

 


ARŞİV