Salvatore'nin pizzaları semte geldi

Pizza, son yıllarda kent yaşamının vazgeçilmezlerinden biri oldu

28 Ocak 2016 - 17:42
Aysel KILIÇ
Pizza, son yıllarda kent yaşamının vazgeçilmezlerinden biri oldu. Hem hızlı hem de lezzetli olan pizza, en çok da çalışanlar ve öğrencilerin tercihi. Artık, bir telefon kadar yakın olan pizzayı, biz yerinde görmek istedik. İtalyan pizzasını yemek için de İtalya’ya gitmedik çünkü o ünlü İtalyan pizzası Kadıköy’e geldi. Yıllarını pizzaya vermiş usta Salvatore Cannetiello, Kadıköylülere yepyeni lezzetler tattırıyor.

PİZZANIN USTASI MODA’DA
“Pizzeria II Pellicano” bir İtalyan pizza lokantası. Kadıköy Anadolu Lisesi ve Duru Tiyatrosu’nun tam karşı sokağında. Burayı, Salvatore Cannetiello ve Irmak Öktem çifti açmış. Salvatore, Napolili bir İtalyan. Birbirinden güzel bu pizzalar da kendi kültürüne ait. Salvatore, 20 yıla yakın bir zamandır pizza işinde. İktisat mezunu Irmak Öktem de onunla birlikte pizzaya epey kafa yormuş. Öktem, “Pizzacılık ve pizza kültürüne oldukça ilgiliydim. Mesleğim, pizza kadar ilgimi çekmedi” diyor ve ekliyor: “Salvatore’yle tanışınca da bu işi daha çok sevdim. O İstanbul’da pizza eğitimi de verdi, bize hocalık yaptı.”

DEDEDEN TORUNA PİZZACILIK
Salvatore, sadece İstanbul’a değil, birçok ülkeye giderek İtalyan pizzası eğitimini vermiş. En son geldiği İstanbul’dan da bir daha gitmek istememiş: “İstanbul’u ve Kadıköy’ü çok seviyorum. Kadıköylülerin pizzamızı sevmesi beni mutlu ediyor. Türkiye’de insanlar genelde her şeyin konulduğu karışık pizzalar yemiş. Ama İtalyan pizzaları oldukça sade. Lokantamıza gelenler, bu sadelikle tanışmaktan oldukça memnun.” Salvatore, pizzanın artık onun için vazgeçilmez bir meslek haline geldiğini de anlatıyor: “14 yaşımdan beri pizza yapıyorum. Babam, dedem, dedemin dedesi hepsi pizzacıymış. Genç yaşta aramızdan ayrılan amcam da pizzacıydı. İtalya’daki pizza lokantalarımızın ismi Pellicano. Bu mekânı da aynı isimle yaşatmak istedik.”

PİZZALAR TAŞ FIRINDA
Napoli usulü, bu sade ve küçük lokantaya gelenler, pizzanın hazırlanışını da fırında pişirilişini de görebilir. Salvatore, 12 saat mayalanan pizza hamuru üstüne istediği malzemeyi yerleştiriyor, ardından fırına sürüyor. Pizzalar, taş fırında, odun ateşinde pişiriliyor. Közlenmiş kırmızı biber ve ızgara sebzelerle hazırlanan vejetaryen pizza, taze mantarlı, ıspanaklı, dört çeşit İtalyan peynirlisi ve ismini mekândan alan roka, parmesan, pesto karışımı olan “Pelicanno” pizza. Hepsi de birbirinden lezzetli.
Pelicano’da pizza fiyatları 16-26 TL arasında değişiyor. Pellicano’nun aynı zamanda evlere ve işyerlerine paket servisi de var. Pizzeria II Pellicano, Caferağa Mahallesi, Keresteci Aziz sokak, 36B’de.

ARŞİV