Rehber köpeklerin özel günü

​Uluslararası Rehber Köpek Günü, görme engellilere yoldaş olan köpeklere saygı duruşu niteliği taşıyor

03 Mayıs 2023 - 16:05

Görme engellilere sosyal etkileşim ve daha fazla bağımsızlık için fırsatlar sunan rehber köpeklerin önemine dikkat çekmek için her yıl Nisan ayının son çarşambasında “Uluslararası Rehber Köpekler Günü” kutlanıyor.

Bu anlamlı gün çerçevesinde Rehber Köpekler Derneği’nin en yeni Rehber Köpeği Esmer, Huri Kaşıkçı’ya resmi olarak rehberlik yapmaya başladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olarak görev yapan Kaşıkçı, Esmer’in güven, sevgi ve rahatlık sunan kılavuzluğu ile hem aktif iş hayatının hem de özel yaşamının konforlu hale geldiğini söyledi.

Rehber Köpekler Derneği Başkanı Av. Nurdeniz Tunçer, dünya genelinde görme kaybı olan 20 binden fazla kişi, bir rehber köpekle olan ortaklıkları sayesinde güvenli ve bağımsız seyahatin avantajlarından yararlandığını anımsattı. Tunçer, “Üye adayı olduğumuz, Uluslararası Rehber Köpek Federasyonu (IGDF), dünya çapında 97 üye kuruluşu ile rehber köpek organizasyonları için profesyonel organizasyon ve standart belirleyicidir. Dünyada diğer herhangi bir yardım veya hizmet köpeğinden daha fazla rehber köpek var. Rehber köpek organizasyonları, engelli insanlara veya uzun vadeli sağlık koşullarına yardımcı olmak için köpekler için eğitim yöntemlerinin geliştirilmesine öncülük etmiştir ve şu anda dünya çapında birçok başka yardımcı köpek türü de bulunuyor.” dedi.

REHBER KÖPEK İSTATİSTİKLERİ

Hizmetleri 16. yüzyıla kadar uzanan Rehber Köpeklerin, bu sadık arkadaşlığına saygı duruşu niteliğinde bu yıl 26 Nisan “Uluslararası Rehber Köpekler Günü” olarak kutlanıyor. İlk Uluslararası Rehber Köpek Günü 1992’de kutlandı ve her yıl Nisan ayının son Çarşamba günü düzenleniyor. 

Dünyadaki rehber köpeklerin eğitimi için uluslararası standartları tanımlayan ve sürdüren yardım kuruluşu olan Uluslararası Rehber Köpek Federasyonu (IGDF), dünya çapında rehber köpek hizmetlerinin durumunu 31 aralık 2022 tarihi itibariyle özetleyen en son istatistikleri yayınladı. Buna göre dünya genelinde kayıtlara geçen 20 bin 291 rehber köpek hizmet veriyor. Bu rakam, aynı sayıda görme engellinin, hayatlarını kendi şartlarında yaşamalarına yardımcı olmak için bir rehber köpeğin desteğine sahip olduğu anlamına geliyor. 

2022’de 2 bin 426 rehber köpek eğitildi. IGDF, pandemi sürecinde ciddi sıkıntılara rağmen, esneklik ve yaratıcılık göstererek, bu temel hizmetleri sunmaya devam etmenin yollarını buldu. Ancak pandemi öncesi her yıl 3 bin rehber köpek eğitiliyordu. 34 bin 33 bireysel gönüllü, IGDF üye kuruluşlarının bu yaşamı değiştiren hizmetleri sunmalarına yardımcı olmak için zamanlarını ve deneyimlerini paylaşıyor. 2022’de 7 bin 462 rehber köpek adayı yavrusu ile rehber köpek eğitimine başlandı. Pandeminin rehber köpek eğitimi üzerinde ciddi etkisi oldu ve rehber köpek bekleme listeleri dünya çapında arttı. 

www.rehberkopeklerdernegi.org


ARŞİV