Çok seneler geçti çook...

Kadıköy kadar Kadıköy’de yaşayanlar da anılarıyla kentimiz için önemli bir değer oluşturuyor. 102 yaşındaki Sacide Dizdar hanımefendi de bu değerlerimizden bir tanesi…

08 Nisan 2016 - 11:10
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy’de yaşayan 102 yaşındaki Sacide Dizdar adeta yaşayan bir tarih. Dedeleri, babası tarihe malolmuş şahsiyetler arasında yer alan Sacide Dizdar, kızı Melike Elmacı ve damadı ile Kadıköy Moda’da yaşıyor.
Melike Hanım, dedesi Rıdvan Nart’ın, Sibirya’daki esir yaşamından kurtulup, ülkesine döndükten sonra annesi Sacide Hanımın nüfus kâğıdının çıktığını, o nüfus kâğıdındaki 18 Teşrinievvel 1333 (18 Ekim 1914) tarihine göre annesi Sacide Hanımın 102 yaşında olduğunu belirtti.
Sacide Hanım çocukluk ve ilk gençlik yıllarında Fatih Şehzadebaşı semtindeki konaklarında yaşadı. Ağabeyi Muhittin ve amca çocuklarıyla oyunlar oynadığı yıllarda 1. Dünya Savaşı’nın da devam ettiğini anlattı.
Babasının mesleğini çok seven başarılı bir asker olduğunu söyleyen ve iyi yetiştiğini anlatan Sacide Dizdar, orta mektebi bitirdikten sonra babasının arkadaşının Kabataş’taki şirketinde çalışmaya başlar. O yıllarda Fatih’te yaşayan Tarık Dizdar ile tanışır. Bir süre sonra Tarık Bey, Sacide Hanım’a evlenmek isteğini belirtir ve Sacide Hanım’ın ailesiyle tanışır. Sacide Hanım’ın babası Rıdvan Bey, kendisi gibi asker olan Tarık Bey ile evlenmelerine onay verir. Kadıköy’e taşınan ve o günden bu yana burada yaşayan Sacide Hanım’ın üç çocuğu dünyaya gelir.

“MODA’YI SEVİYORUM”
Sacide Hanımın evinde cam kenarındaki köşesi, Moda Parkı’nı, denizi, Sultanahmet Camii, Ayasofya ve Topkapı Sarayı’nın bulunduğu eski İstanbul’u görüyor. Uzun süreden beri sokağa çıkamadığını belirten Sacide Hanım, “100 yaş az yaş değil evladım. Yaşadık, Allah’a çok şükür ediyorum bu halime” diyor.
Kadıköy ve Moda’yı çok sevdiğini söyleyen Sacide Hanım, “Gençken sinemaya, Moda sahiline giderdik. Melike’nin küçüklüğündeki çocuk bahçesi hala evimizin önünde duruyor. Oraya getirirdim oynasın diye” diyor.
Eskileri hatırlamakta güçlük çektiğini söyleyen Sacide Hanıma kızı Melike Hanım da yardımcı oluyor bazı hatıraları anımsamakta. “Yavrucuğum çok seneler geçti. Siliniyor kafadan” diye de biraz sitem ediyor Sacide Hanım bu arada.

PLEVNE KAHRAMANI GAZİ OSMAN PAŞA
Sacide Hanım, tarihi öneme sahip bir fotoğraf gösteriyor siyah beyaz fotoğraflarla dolu albümden. “Dedemin babası Rumeli Kazaskeriymiş” diyor ve fotoğrafta yer alanları anlatıyor: “Sol taraftaki sarıklı dedemin babası zat-ı muhterem Kazasker Mustafa Rüştü Efendi. Ortada bulunan zatı muhterem ise Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa. Yanlarında da Saffet Paşa”.

 

ARŞİV