Çocuklar, haklarını Anayasa Profesörü Kaboğlu’na sordu

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Caddebostan Kültür Merkezi’nde çocuklarla buluştu, anayasal haklarına dair sorularını yanıtladı

19 Kasım 2018 - 14:21

Kadıköy Belediyesi tarafından “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” kapsamında 17 Kasım Cumartesi günü Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde “Çocuklar Hakları İçin Anayasa Yazıyor” isimli söyleşi ile etkinlik düzenlendi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun da katıldığı, sunuculuğunu çocukların yaptığı ve çocuk hakları sözleşmesinin anlatıldığı filmin izletilmesi başlayan etkinlik, Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi Orkestrası’nın konseriyle devam etti. Konser sonrası Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, çocukların akıllarına takılan soruları cevapladı.

“EKMEK VE SU KADAR ÖNEMLİ”

 Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu,“Çocuklar hakları için anayasa yazıyor”  isimli başlığın, “çocuklar ülkeleri, gelecekleri, çevreyi korumak, eğitim ve sanat için anayasa yazıyor” şeklinde genişletilebileceğini dile getirdi. “Çocuklar bu bakımdan anayasaya bakışınız ve anayasanın temel özelliklerini vurgulamanız ekmek ve su kadar önemlidir.  Anayasa bir toplumun öz geçmişidir.  Anayasaya geleceğimizdir.” diyerek düşüncelerini paylaşan Kaboğlu, çocukların sorularını tüm içtenliğiyle yanıtladı.

“EMPATİ YAPIYORUM”

 “Kendinizi çocuk olarak nasıl hissediyorsunuz?” sorusuna Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, “Çocuk olarak sizlerin bakış açısını yakalamaya ve empati yapmaya çalışıyorum. Umutlarınızı ve geleceğe yönelik beklentilerinizi tasarlamaya ve nasıl bir toplumda yaşamak istediğinizi hissetmeye çalışıyorum.” diyerek cevap verdi.  “Annelerimize ver babalarımıza haklarımızı nasıl öğretmeliyiz?” sorusunu ise şöyle cevapladı: “Öğretmen kendini öğrenci gibi hissetmelidir. Ben her şeyi biliyorum derse iyi bir öğretmen değildir. Çünkü bilgiler yenileniyor ve gelişiyor. Bu bakımdan anne ve babalar içinde aynı ilke söz konusu. Anne ve babalar yeni gelişmeleri de öğrenmek durumundalar.  Birlikte daha fazla öğrenmek hangi yaşta ve meslekte olursak olalım hepimiz için geçerlidir.”     

“ÇOCUKLARIN HAKLARI SINIRSIZDIR”

 “Çocukların hakları bu kadar mı yoksa daha var mı?” sorusunu “Çocukların hakları onların hayal gücüyle ölçülür. Hakları sınırsızdır. Yeter ki başkalarına zarar vermesin. Çocuklar zaten başkalarına zarar vermez. Biz yetişkinler zarar veriyoruz. Biz haklarımızın yanında ödevlerimizi de öğrenmek zorundayız.” şeklinde cevaplayan Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Kaboğlu, “Sokak çocuklarının haklarını nasıl koruyacağız?” sorusunu da şöyle yanıtladı; “Çocuk hakları sözleşmesinde belirtildiği üzere bütün çocukların barınma ve bir aile içinde yaşama hakkı var. Eğer aileleri yoksa aile ortamını hissettirecek bir ortamda yaşama hakları var.  Hep birlikte onların yerinin sokak değil ev ile okul olduğu bilinciyle hareket edersek, onları sokaklardan yaşanabilir yerlere çekmek suretiyle koruyabiliriz. Sokaklar hepimizin gezebileceği, parklar ve bahçeler ise çocukların oynayabileceği yerlerdir.”

“ANAYASANIN İLK ADIMINI ATTIK”

“Çocuklar ve Anayasa kitabını yazmak nasıl aklınıza geldi? sorusuna Prof. Dr. Kaboğlu, şu şekilde cevap verdi; “Beş anayasa yazdık. En azından 50 kez anayasa değişikliği yaptık. Ama anayasa yazarken ve anayasayı değiştirirken çocuklardan çok, kendimizi düşündük. Oysa yazdığımız ve değiştirdiğimiz anayasalar bizden çok çocuklara hitap eden belgelerdir. Gençliğimden beri bunu düşünürdüm. Bunun artık bir gereklilik olduğunu anlayınca hayır dedim, anayasa çocuklar için yazılmalıdır. Çocuklar ile birlikte yazmalıyız. Bugün ilk adımını burada sizlerle atmış olduk.”

 “SINAVSIZ BİR EĞİTİM OLABİLİR”

 Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, “Çocuklara özgü adalet sistemi nedir? Sınavsız bir eğitim olabilir mi?” sorularını ise şöyle yanıtladı; “Çocuklar eğer suç işlerse kendi başına yapmamıştır diye düşünmeliyiz. Birileri neden olmuştur. Bunda da anneler ve babalar sorumludur ve onlara çok önemli görevler düşüyor. Sınavsız bir eğitim olabilir. Fakat sınavı nasıl gördüğümüze bağlı. Sınavı bir amaç değil bir araç olarak gördüğümüz ölçüde sınavdan korkmamalıyız.”

CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, soruları cevapladıktan sonra “Çocuklar ve Anayasa” kitabını imzaladı.


ARŞİV