Nüfus araştırması başlıyor

Nüfus ve Konut Araştırması için evleri ziyaret edecek personelin sorularını yanıtlamayanlara 500 TL ceza kesilecek!

26 Ekim 2011 - 11:12

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı'nın “2011 Nüfus ve Konut Araştırması” çalışmaları başladı.

TÜİK, bu çalışmayı ülkemizde yaşayan nüfusun demografik, sosyal ve ekonomik nitelikleri ile bina ve konutlara ilişkin bilgi derlemek amacıyla 3 Ekim 2011-14 Aralık 2011 tarihleri arasında yapacak.
Türkiye’de örnekleme yöntemi ile tesadüfi seçilen 2,5 milyon hane, İstanbul’da ise 315.000 hanede bilgisayar kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulama gerçekleştirilecek. Araştırmanın alan uygulaması TÜİK Merkez ve Bölge Teşkilatları tarafından yapılacak, ilçelerde ise Kaymakamlık bünyesinde oluşturulacak ilçe NKS bürolarında çalışmalar yürütülecek. Nüfus ve Konut Araştırması uygulanmasında; cinsiyet, yaş, uyruk,doğum yeri, medeni durum hane halkı fertlerinin yakınlık derecesi, daimi ikametgâh yeri, göç ve nedeni, işgücü/ekonomik faaliyet, eğitim istatistikleri, doğurganlık/ölüm ve özürlülük durumları ile ilgili bilgilerin elde edilebilmesi planlanıyor.
 
ANKET YANITLAMAYANA CEZA
 
Görevli TÜİK personelleri, mühürlü personel tanıtım kartı veya görevlendirme belgesiyle örnek haneleri ziyaret edecek. Bu ziyaretler hafta içi, hafta sonu veya haneye gündüz ulaşılamaması durumunda akşam saatlerinde olabilecek.
Öte yandan, 2008’de TÜİK anketörlerinin sorularını yanıtlamayanların idari para cezası verilmesine yönelik düzenlemeyi “özel hayatın gizliliği ilkesine aykırı olduğu” gerekçesiyle iptal eden Anayasa Mahkemesi, küçük değişikliklerle yeniden getirilen düzenlemeyi kabul etti. Bu nedenle TÜİK’in sorularını yanıtlamayan kişilere 500 TL, kurumlara 1500 TL. para cezası kesilecek.
Görevli TÜİK personeline gerekli kolaylığın gösterilmesi ve herhangi bir sorunla karşılaşıldığında ya da 2011 NKA ile ilgili bilgi edinilmek istenildiğinde [email protected] adresine ya da
0216 469 22 00 numaralı telefondan TÜİK İstanbul Bölge Müdürlüğü Anadolu Yakası Hizmet Birimi'ne başvurmak mümkün.
 

ARŞİV