Nasıl geçiniyoruz?

Asgari ücrete yapılan zamla birlikte toplu ulaşımdan, gıda ürünlerine , vergi ve harçlardan köprü geçiş ücretlerine hemen her şeyin fiyatı arttı. Kadıköylülere 2024 yılının yeni zamlarını ve geçinmek için neler yaptıklarını sorduk

12 Ocak 2024 - 13:08

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) aralık ayı enflasyon verilerine göre, tüketici fiyatları aylık yüzde 2,93 artarken yıllık enflasyon ise yüzde 64,77 olarak gerçekleşti. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine göre SGK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 37,57, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına ise yüzde 49,25 oranında zam yapılmış oldu.  Asgari ücret tutarına yüzde 49 oranında zam yapılarak, 17.002,12 TL olarak belirlenmişti. Fakat maaşlara yapılan zamlar akaryakıttan, toplu taşımaya hemen her kalemde yapılan zamlar nedeniyle daha alınmadan eridi. Bizde Kadıköylülere nasıl geçindiklerini, geçinmek için nelerden fedakarlık yaptıklarını sorduk. 

Beyaz yakalı Kadıköylülere 2024 yılı maaş zamları hakkında ne düşündüklerini sorduğumuzda genel olarak, ‘İlk başta maaşlarımız yüksek gibi görünüyor, ama öyle değil’ cevabını aldık. 2024 yılının asgari ücretin açıklanmasıyla beraber, aralık ayının sonunda marketlerde ürünlerin zamlanmaya başladığını söyleyen çalışanlar “Daha zamlı maaşımızı almadan, eridiğini görmeye başladık” diyorlar. 

MAAŞIN YARISINDAN FAZLASI KİRAYA

Bir memura aylığına yapılan yüzde 49,25 zammı sorduğumuzda ise şöyle bir yanıt verdi: “6 yıla yakındır memurum, mesleğe ilk başladığım zaman kendime daha fazla para ayırabiliyorum, maaşımın 4’te 1’ini kiraya veriyordum. Bugün maaşımın yarısından fazlası kiraya gidiyor”.  

Çalışan kızıyla birlikte yaşadığı belirten bir emekli  zamlarla ilgili şöyle konuştu: “Ev alışverişini hep kızım yapar, geçenlerde yanıma para alıp mahallemizin çarşısına gittim. Amacım evin ihtiyaçlarını almak için birkaç yere uğramaktı. Önce kasaba gidip yarım kilo kıyma aldım ve yanımdaki para yetmedi, bütün paramı kasaba verdim, tanıdık olduğu için paranın kalanını sonra alırım dedi. Kızım işten dönünce hemen borcumu ödedi. Çok uzun zaman önce değil 2-3 yıl öncesine kadar yanıma parayla; kasaba ve markete gidip çok rahat alışveriş yapabiliyordum”. 

“HARÇLIK İSTEMEK RAHATSIZ EDİYOR” 

Üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenci ise bir yıl önce haftalık harçlığının 150 ila 200 lira arasında olduğunu söylerken, bugün 500 liranın harçlık olarak yetmediğini belirtti. Dışarıda yemek yemenin minimum 150 liradan başladığını söyleyen genç, arkadaşlarıyla biraraya geldiğinde sadece kahve içtiklerini  baze onu da yapamadıklarını söyledi. “Artık ailemden harçlık istemek beni rahatsız ediyor, eskisi gibi rahat isteyemiyorum. Çünkü istediğin paranın miktarı kulağa çok geliyor ama yetmiyor. Lüks denebilecek hiçbir şey yapmıyorum, ortalamanın altında para harcıyorum ve hiç para biriktiremiyorum” diyen genç sinema ve tiyatro gibi kültür sanat etkinliklerine harçlığının yetmediğini belirtti.

Asgari ücretle çalışan bir Kadıköylü  kombiyi çocukları okuldan gelince açtıklarını söyledi. Ayrıca memleketlerinden getirdikleri veya akrabalarının yolladıkları kavurma eti, kuru yufka, kuru erzak, tarhana ve salça gibi bozulmayacak ürünleri yediklerini belirttiler. Pazarlardan, sebze ve meyve aldıklarını, onları da ellerinden geldiğince taneyle almaya çalıştıklarını dile getirdi. 



 


ARŞİV