Moda'da Hindistanlı bir ahşap ustası

Hint kökenli ahşap sanatçısı Anjana Bhardwaj, son 1,5 yıldır yaşadığı Moda’da kişiye özel tasarım ahşap ürünler yapıyor. İlk sergisini beş yıl önce Londra’da açan Bhardwaj, 12-13 Kasım’da Nişantaşı’nda açacağı ikinci sergisi için gün sayıyor

28 Ekim 2022 - 11:50

Hindistanlı ahşap sanatçısı Anjana Bhardwaj, aslında bir iç mimar. 12 yıl önce doğduğu yer olan Bombay’da Modalı eşi ile tanıştıktan sonra Türkiye’ye yerleşmiş. Önce İzmir’de, ardından da Moda’da yaşamaya başlamışlar. Mimarlık firmalarında çalışmış, yat tasarımcılığı yapmış. Şimdilerde Moda’daki atölyesinde kişiye özel ahşap tasarımları yapan Bhardwaj ile iç mimarlıktan ahşap tasarımına evrilen mesleğini konuştuk.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Merhaba, Ben Anjana Bhardwaj. Bombay’da doğdum. Hindistan’da İç Mimarlık okudum ve Mimarlık firmalarında çalıştım. İlk kişisel sergimi Londra’daki sanatsal ve kültürel etkinliklerin köklü organizasyonlardan biri olan The Bhavan UK kültür ve sanat merkezinde 2017 yılında açtım. Orada ilk dönem çalışmalarımın tümünü kapsayan sanatsal tarzımı kendime has tekniğim ile bir sergide ziyaretçilerimle buluşturdum.

Eşimle Bombay’da çalışırken bir arkadaş ortamında tanıştık ve Türkiye’ye gelip görmemi teklif etti. Türkiye hakkında bir bilgim yoktu ve daha önce hiç gelmemiştim. 12 sene önce eşimle birlikte ülkesini görmeye geldik ve geldikten sonra kalmaya karar verdim.  

KİŞİYE ÖZEL AHŞAP ÜRÜNLER ÜRETİYOR

Türkiye’ye geldikten sonra neler yaptınız?

İlk 3,5 sene İzmir’de yaşadık ve orada kursa gidip Türkçe öğrendim. Aynı zamanda Yat Tasarımı Programında Yüksek Lisans yaptım. Daha sonra İstanbul’a taşındık.  Türkiye’de de Mimarlık firmalarında çalıştım ama çalışma şartlarına alışamadım. Bu yüzden evimize bir CNC makine almaya ve bir şeyler yapmaya karar verdim. İlk birkaç sene atölyem evimin içindeydi. Küçük küçük denemeler yaparak kendimi geliştirdim. Zamanla satış yapmaya başladım. Daha sonra atölye açmaya karar verdim. 

Artık Moda’dayız. Kişiye özel ahşap ürünler üretiyorum. Yaptığım ahşap ürünlerin her bir aşamasını müşterilerimle konuşarak kendim yapıyorum. Ahşap seçeneği, renkler, desen, konsept, şekil, ürün her şeye birlikte karar veriyoruz. Sipariş üzerine yapmadığım ürünlerim de oluyor ama genelde kişiye özel çalışıyorum. Benim konseptim bu.

“MODA, İSTANBUL’UN EN GÜZEL YERİ”

Moda’yı nasıl buldunuz?

Eşim Modalı olduğu için Moda’ya gelmiştik ama ben de çok sevdim. Bence Moda, İstanbul’un en güzel yeri. Buradaki insanlar çok sıcakkanlı ve çok açık görüşlüler. Bir süre Erenköy’de de yaşadık ama Moda beni en çok mutlu eden yer oldu.

Neden ahşap?

Ben İç Mimarlık yaparken en sevdiğim alan mobilya yapmak ve tasarlamaktı. Ahşap’ı seviyorum ve ahşapla ilgili çalışmalar yapmayı da hep çok sevdim. Yat tasarımı yaparken de işin hep mobilya ve ahşap tarafını seviyordum. Bence ahşap güzel ve doğal bir malzeme. Canlı değil ama canlı. Dokunduğunuzda enerji verir, enerji alır. Benim için önemli bir malzeme. Bu yüzden ahşapla ilgili bir şey yapmak istedim. Bu konuda deneyim kazandım ve şimdi bu noktadayım. 

“YAPTIĞIM ÜRÜNLER EŞSİZ…”

Yaptığınız iş ilgi görüyor mu sizce?

Evet, özellikle sosyal medyadan görüp gelen insanla oluyor. Modalıların da çok ilgisini çekiyor açıkçası. İnsanlar yaptığım ürünlerin benzerlerini daha önce görmediklerini söylüyorlar. Bu yüzden de dikkatlerini çekiyor. Kişiye özel çalıştığım için yaptığım ürünler eşsiz oluyor. Bazen de merak edenler oluyor, gelip bakıyorlar ne yapıyorum nasıl yapıyorum diye. Şimdiye kadar hep pozitif ve güzel deneyimlerim oldu Moda'da.

HİNT KUMAŞLARI SERGİSİ

Türkiye’de de bir serginiz olacak mı?

Evet, 12-13 Kasım tarihleri arasında Hintli bir arkadaşımla Healin Foods Nişantaşı’nda Hindistan konseptli bir sergimiz olacak. Yaptığım Hint desenli ahşap ürünleri ve Hint kumaşları sergileyeceğiz. Meraklılarını bekliyoruz.

 
 

ARŞİV