Moda'da Mehmet Ayvalıtaş Meydanı

Caferağa Dayanışması, Moda Eski Havuz Meydanı’nın ismini Mehmet Ayvalıtaş Meydanı olarak değiştirdi.

27 Kasım 2013 - 16:22

Caferağa Dayanışması, Gezi direnişinde yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın ismini Moda Eski Havuz Meydanı’na verdi.
Aralarında Mehmet Ayvalıtaş’ın ailesinin de olduğu çok sayıda kişi 20 Kasım Çarşamba akşamı Kadıköy Altıyol’da bir araya geldi. Kitle, Gezi direnişinde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının olduğu ve “Bu dava bizim” yazılı pankart ve “Mehmet Ayvalıtaş Meydanı” yazılı pankartla Moda Eski Havuz Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşe katılanlar Mehmet Ayvalıtaş maskeleri taktı, “Mehmet Ayvalıtaş burada” yazılı dövizler taşıdı.
Grup, yürüyüş boyunca sık sık “Hepimiz Mehmet’iz öldürmekle bitmeyiz”, “Şehitler bizim meydanlar bizim”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarını attı. Moda Eski Havuz Meydanı’ndaki heykele “Mehmet Ayvalıtaş Meydanı” pankartı asılarak, parkın ismi değiştirildi. Burada yapılan konuşmada, “Bu meydanının adını Mehmet Ayvalıtaş Meydanı olarak değiştiriyoruz. Bu değişiklik resmi değil fiili bir değişikliktir” denildi.

BABA AYVALITAŞ TAKSİM RUHUYLA DAVAYA ÇAĞIRDI
Gezi direnişinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapılmasının ardından, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş kısa bir konuşma yaptı. Ayvalıtaş, “Mehmet’in, Ali İsmail’in davasına Taksim ruhuyla davet ediyorum” dedi. Anne Fadime Ayvalıtaş ise “Mehmetimi kaybettim ama karşımda binlerce Mehmet’i görüyorum. Mehmet adalet ve özgürlük için yaşamını yitirdi” diye konuştu. Mehmet Ayvalıtaş’ın kuzeni Volkan Ayvalıtaş da Mehmet Ayvalıtaş’a aracıyla çarpan Mehmet Demirbaş’ın aileye kan parası teklif ettiğini ifade ederken, “Biz onların parasıyla satın alınacak değiliz” dedi.

DURUŞMA KİLİTLİ KAPILAR ARDINDA YAPILDI
Gezi direnişi sırasında Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde TEM otoyolunda yapılan yürüyüşte bir aracın çarpması sonucu ölen Mehmet Ayvalıtaş davasının ilk duruşması 21 Kasım Perşembe günü Kartal Adiyesi’nde görüldü. Duruşma salonuna girmek isteyen kitleye polis biber gazıyla müdahale etti.
Duruşmayı izlemek üzere gelen kitle yer olmadığı gerekçesiyle salona alınmak istenmedi. İzleyiciler salona girmek isteyince polis salon girişinde biber gazı kullandı. Milletvekillerinin de olduğu çok sayıda kişi gazdan etkilendi.
İlk arbedenin ardından duruşmaya az sayıda izleyici alındı. Salonda boş yer olmasına rağmen, yine yer olmadığı gerekçesiyle salon kapısı kapatıldı. Bu sırada çok sayıda avukat ve basın mensubu da dışarıda kaldı. Skandallar bununla da bitmedi salon kapısı içeriden kilitlenerek kilitli kapılar ardında yargılama yapıldı. Tüm itirazlara rağmen kapı açılmayınca avukatlar mahkeme başkanı hakkında tutanak tuttu. Avukatlar, basın mensupları ve dışarıda kalan izleyiciler duruma tepki gösterdi. Salon kapısının kilitlenmesi adliye dışında bekleyen kitlenin de tepkisine neden oldu.
Sanıkların tutuklu yargılanması talebinin reddedildiği duruşma 5 Şubat 2014’e ertelendi.

ARŞİV