Moda ve Yoğurtçu’ya farklı bir bakış

İstanbul Üniversitesi öğrencileri ‘Yoğurtçu Parkı ve Moda Sahil Bandı Peyzaj Projesi’ sergisi açtı

11 Aralık 2017 - 14:18

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde ‘Yoğurtçu Parkı ve Moda Sahil Bandı Peyzaj Projesi’ sergisi açtı. 15 projenin yer aldığı sergiyi Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da ziyaret etti. Sergi 9-15 Aralık tarihlerinde bir hafta süreyle açık olacak.

Sergi hakkında bilgiler veren İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Alev Gürbey; “Peyzaj Mimarlığı Bölümü Peyzaj Planlama ve Tasarımı Anabilim Dalı olarak her bahar dönemlerimizde sahil bandı projemiz var. Geçen sene sahil bandı projesi olarak eski Cumhuriyet dönemi parklarımızdan olduğu için Yoğurtçu Parkını ele almak istedik. Öğrencilerimiz bitkisel tasarımı sabit tutup yeni bir tasarım yaptılar ve ortaya çok güzel çalışmalar çıktı. Kadıköy Belediyesi’nin yoğun bir yeşil alan sistemi var, bunun içerisinde öğrenciler Kadıköy Belediyesi’ni görsünler hem de kendilerince yeni konseptler yaratsınlar, bu konseptleri uygulasınlar biz de bunu Kadıköy halkıyla paylaşalım istedik. Bu projeler 3 ay gibi bir süreçte hazırlandı. Öğrencilerimiz Kadıköy’ün tarihi, sosyal, kültürel yapıları, ulaşım dokusu her şeyi ele alarak, sentezleyerek güzel bir proje oluşturdular. Kullanıcısı bilinçli olduğu için Kadıköy sahil bandını tercih ettik.” şeklinde konuştu.   

Kadıköylü olarak öğrencileri Kadıköy’de çalışmaya yönlendirdiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Müge Özgüç Erdönmez ise “Bu proje 2016-2017 dönemi Yoğurtçu ve Moda parkında yapılan bir çalışma. Yoğurtçu parkının tarihi bir park olması ve doğal yapısının bozulmaması sebebiyle o dokuya tamamen uygun bir çalışma yapıldı. Mevcut bitki örtüsüne sadık kalınarak ve talepler doğrultusunda ayakları yere basan bir öğrenci çalışması gerçekleştirdik. İleride kullanılabilir düşüncesiyle bu projeler arasından seçilecek 3 projeyi Kadıköy Belediyesi’ne takdim edeceğiz.” dedi.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencisi Kübra Öztürk sergiyle ilgili şunları söyledi: “Öğrencilere böyle fırsatlar sunulması iyi bir şey, bizim için farklı bir deneyim oluyor. Yaptığımız projeleri sadece okul içinde değil okul dışında da insanlar görüyor ve yorum yapabiliyorlar, profesyonel gözler bakabiliyor, bu anlamda bizim için farklı bir deneyim oluyor.” şeklinde konuştu. Projede yer alan öğrencilerden Suzan Koç da, bu proje için bir dönem boyunca çalıştıklarını belirterek Kadıköy’de sergilenmesinin önemli olduğunu belirtti.  


ARŞİV