Moda İskelesi açılıyor

Uzun yıllardır kapalı olan Moda İskelesi’nin restorasyon çalışmaları tamamlandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Ağustos Cuma günü açılacak iskele için “Tarihi Moda İskelesi yeni bir kültür sanat mekânı olarak hayata dönüyor” paylaşımını yaptı

18 Ağustos 2022 - 13:49

Kadıköy’ün simge yapılarından biri olan tarihi Moda İskelesi uzun yıllardır Kadıköylülerin gündemindeydi. Hatalı restorasyon çalışmaları nedeniyle uzun süredir kapalı olan Moda İskelesi'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı İBB Miras ekipleri restorasyon çalışmalarına başlamıştı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda restorasyon projesinin tamamlandığını duyurarak şu notu paylaştı: “Rüzgara, dalgalara direndi; kötü restorasyona uğradı. Şimdi aslına uygun hale getirilerek İstanbullulara hizmet edecek. Tarihi Moda İskelesi yeni bir kültür sanat mekânı olarak hayata dönüyor.”

19 AĞUSTOS’TA AÇILACAK

Restore edilen tarihi iskelenin açılışı 19 Ağustos Cuma günü İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın katılacağı törenle gerçekleştirilecek. 

NE OLMUŞTU?

Moda İskelesi’nde ilk restorasyon çalışmaları 2015 yılında başladı. Ancak kısa zaman sonra uzmanlar, iskelede yürütülen restorasyonun hatalı olduğunu tespit etmişti. TMMOB Mimarlar Odası ve Kadıköy Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu’nun (KUDEP) yaptığı itirazlar sonrasında iskelede yürütülen restorasyon durdurulmuş ve gerekli incelemeler yapılmıştı. İncelemeler sonucunda, binaya maddi hasar verildiği, çatıya çinko mutfak bacası eklendiği, cepheye klimalar konduğu saptanmıştı. İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanlarının yaptığı işlemler sonucunda; Moda İskelesi’nin altı ay içinde aslına uygun haline getirilmesine karar verilmişti. Aynı zamanda iskele özel bir işletmeye devredilerek bir dönem kafe olarak kullanılmıştı.

KADIKÖY’ÜN SİMGESİ

Dönemin ünlü mimarlarından Vedat Tek imzasıyla 1916-1917 yıllarında tek kat olarak inşa edilen Moda İskelesi Kadıköy’ün önemli simgelerinden biri. Neo-Klasik tarzdaki bu yapı, iskele binalarının en tanınmış örneklerinden biri olarak da biliniyor. İskele 1937 yılında yaşanan kuvvetli bir lodos sonucu ağır hasar gördü. 1985’te hizmete kapanan Moda İskelesi, 2000 yılında TDİ ve Türkiye Deniz ve Ticaret Odası Başkanlığı tarafından restore edildi. Hizmete açıldığı 2001 yılındaki Kabotaj Bayramı’ndan sonra bir işletmeye kiraya verilen iskele restoran olarak kullanıldı.

 


ARŞİV