Metrobüs yolu yenileniyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, metrobüs yoluna “Beyaz Yol” uygulamasını başlattı. Bu çalışmayla, 21 yıl boyunca yol bakımının asgari oranda azaltılacağı, yoldaki bozulmaların önüne geçileceği bildirildi

30 Haziran 2022 - 09:40

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), geçici çözümlerin uygulandığı metrobüs yolunu kalıcı olarak yeniliyor. İBB’den yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Metrobüslerin tonajından kaynaklı bakım isteyen, çabuk bozulan asfaltın yerine, kaliteli, bakım istemeyen ve en önemlisi konforlu yolculuk imkânı sunan “Beyaz Yolu” hayata geçiyor. Özel reçeteli beton kaplama Beyaz Yol ile metrobüs hattında 21 yıl boyunca bozulma ve deformasyon olmayacak. Her yıl iki defa yapılan bakım çalışmasına gerek duyulmayacak. Bakım maliyetleri ortadan kalkacak. Metrobüs yolundaki ağır yük etkisi, yoğun kullanım, yüksek lastik sıcaklıkları, egzoz ısısı, duraklardaki frenlemenin getirmiş olduğu yıpranma ve hava koşullarının etkisiyle bozulan yollar metrobüs kullanıcılarını sarsıntılı yolculuğuna sebep oluyordu. Yeni Beyaz Yol ile İstanbullular konforlu yolculuk edebilecek.”

KESİNTİYE UĞRAMAYACAK

26 Haziran’da başlayan çalışmaların eylülde bitmesi hedefleniyor. Okulların kapanmasıyla rahatlayan İstanbul trafiğinde ulaşımının aksamaması için tüm birimler çalışmalarını gece-gündüz devam ettirecek. Gündüz saatlerinde yoldaki diğer çalışmalar devam ederek okulların açılacağı tarihe kadar bitirilecek. Bayramda da çalışmaların devam edeceğini belirten İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay “Yedi durak gidiş-dönüş 18 kilometre hatta ‘Beyaz Yol’ uygulaması başlatıyoruz. Metrobüs yolcularının sıkıntı yaşamaması için önlemler alındı. D-100 karayolunun en sol şeridinde eksiltme yapılacak ama metrobüs hattı hiçbir zaman kesintiye uğramayacak.” dedi.

Çalışma olan istasyonlarda iniş-binişler olmadan diğer istasyona geçilecek. Karşı yola yönlendirilip dönüş hattından İstanbullular aktarmayla kendi istasyonuna ulaşmış olacak. İstasyon başına çalışma sadece iki gün sürecek. Yolcular bir sonraki istasyondan ters istikamette ücretsiz olarak aktarma yapabilecek. Bu durum metrobüs içinden anonslarla, istasyonlarda duyurularla yolculara hatırlatılacak. Duraklarda yönlendirme tabelaları olacak. 

Yine istasyonlarda hatlarla ilgili bilgi verecek İBB çalışanları “Bana Sor” diyerek görev yapacak. İBB’nin tüm digital platformlarında yine yönlendirmeler, çalışmaların yapıldığı bölgeler, duraklar yer alacak. Cep Trafik uygulamasında uyarı yazıları, çalışma bilgileri anlık yer alacak.

 NEDEN BEYAZ YOL?

✓ Yüksek taşıma gücü sağlar.

✓ Daha kısa fren mesafesi sağlar.

✓ Konforlu sürüş keyfi sunar.

✓ Trafik seyir hızını artırır.

✓ Yakıt tasarrufu sağlar.

✓ Taşıtların yıpranmasını geciktirir.

✓ Gece görüşünü kolaylaştırır.

✓ Çevre dostudur.

✓ Isı adası oluşturmaz.

✓ Her mevsimde ve her koşulda yapılır


ARŞİV