Meclis’te kadına yönelik şiddeti araştırma komisyonu kuruluyor

Kadına yönelik şiddetin sebeplerinin bütün yönleriyle araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulacak

16 Mart 2021 - 23:37

TBMM Genel Kurulunda, 'kadına yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi' amacıyla Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.

Meclis Genel Kurulunda AKP, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti'nin, "kadına yönelik şiddetin önlenmesi” amacıyla verdikleri önergelerin birleştirilerek görüşülmesi sonucunda alınan kararda araştırma komisyonu 19 üyeden oluşacak ve ilk etapta 3 ay görev yapacak. Komisyon, görev süresince elde edeceği veriler ve değerlendirmeler doğrultusunda bir rapor hazırlayacak. Rapor, daha sonra Genel Kurul'da görüşülecek.

“YAPILMASI GEREKEN 6284’Ü UYGULATMAK”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri Üyesi Nurşen İnal, meclis araştırma komisyonu ile ilgili şöyle konuştu: “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak yıllardır yapılması gerekenleri söylüyoruz. Her ay düzenli olarak verilerimizi açıklıyoruz. Kadınlar nerede, nasıl, kim tarafından öldürülüyor ayrıntılı olarak raporluyoruz. Kadınlar toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden dolayı, kendi hayatlarına dair karar almak istedikleri için öldürülüyor. Yeterli soruşturma yapılmadığı için şüpheli kadın ölümleri giderek artıyor. 2020 yılında 300 kadın cinayeti, 171 şüpheli kadın ölümü var. Adeta kadın cinayetlerinin üzeri kapatılıyor diyebiliriz. Şüpheli kadın ölümlerinin açığa çıkması için de ayrıca mücadele veriyoruz. Kadına yönelik şiddetin ve şiddetin en üst aşaması olan kadın cinayetlerinin çözüm yolu çok net. Kadını şiddetten koruyan 6284 koruma kanunu etkin bir şekilde uygulanmalıdır.”

Devletin kadına yönelik şiddeti durdurmak için atacağı adımların çok önemli olduğunu belirten Nurşen İnal, “Yeni kurulan Meclis Komisyonu’nun işler hale gelmesi çok önemlidir. Defalarca koruma talebinde bulunan kadınlar geri gönderildi. Korumayanlara, 6284 'ü uygulamak zorunda olan görevlilere yaptırım uygulanmadı. Komisyonun yapması gereken 6284’ü etkin şekilde uygulatmaktır. Yapılacağı iddia edilen şeyler sözde kalmamalı, hayata geçirilmelidir” diyor.


ARŞİV