Martılı vagonlar Kadıköy'de

Anadolu Yakası'nın ilk metrosu olan Kadıköy-Kartal Metro hattında test sürüşü yapılacak. 22 kilometre uzunluğa sahip Kadıköy-Kartal Metrosu’nda 16 istasyon bulunuyor.

31 Mayıs 2011 - 10:40

Anadolu Yakası'nın ilk metrosu olan Kadıköy-Kartal Metro hattında test sürüşü yapılacak.
22 kilometre uzunluğa sahip Kadıköy-Kartal Metrosu’nda 16 istasyon bulunuyor. Kartal’dan Pendik Kaynarca’ya kadar uzatılan hattın inşaatında, günde 150 km. Tünel kazıldı. Şu anda 15 istasyonda elektromekanik ve ince işler başladı. Kozyatağı-Kartal arasında ray döşenmesi tamamlandı. Günde 250 m. ray montajı yapıldı. Hattın toplam ray uzunluğu 48 bin 572 metreyi bulacak. Kadıköy Kartal metrosunda kullanılacak olan vagonlar Kadıköy meydanında vatandaşlar tarafından geziliyor. Anadolu yakasının ilk ve en uzun metrosunda kullanılacak olan vagonlar sergilendikten sonra raylara indirilecek. Hat için temin edilen vagon sayısı, hattın Kaynarca’ya uzatılması sebebiyle 120’den 144’e çıkarıldı. Ocak ayında başlayan sevkiyat sürecinde bugüne kadar 16 vagon sahaya geldi. Tüm araçlar, sürücüsüz kullanım özeliğine uygun. Tüm vagonlarda ısıtma, soğutma ve havalandırma mevcut. Yolcu güvenliği için araç içi ve dışı kapalı devre kamera sistemi ile izlenecek. Aracın dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital göstergeler olacak.

7 AY SONRA HİZMETTE!
Metro hattının emniyet, araç-hat, entegrasyon test sürecinin başlamasıyla 31 Aralık 2011’de yolcu taşıyabileceği belirtiliyor. Kadıköy-Kartal arasını 15 dakikaya indirecek olan 21.7 kilometrelik hatta günde 1 milyon yolcunun seyahat etmesi öngörülüyor. 16 durağın yer aldığı metronun Anadolu Yakası’nın trafik yükünün yüzde 80’ini taşıyan D-100 Karayolu’ndaki yoğunluğu azaltması hedefleniyor. Marmaray Projesi’ne entegre olacak Kadıköy-Kartal Kartal Metrosu, Kartal’dan Maslak, Bağcılar, Yenikapı ve Atatürk Havalimanı’na raylı sistemle kesintisiz ulaşım imkanı sağlayacak.

2 milyar TL'lik hattın özellikleri
Toplam Güzergâh Uzunluğu: 21.663 m
Toplam Tek Hat Tünel Boyu: 43.326 m
Bağlantı ve Merdiven Tünelleri
Dahil Toplam Tünel Boyu : 53.135m
İstasyon Sayısı: 16
İstasyonlar: Kadıköy, İbrahimağa, Acıbadem, Ünalan, Göztepe, Yenisahra, Kozyatağı, Bostancı, Küçükyalı, Altayçeşme, Maltepe, Gülsuyu, Cevizli, Hastane, Soğanlık, Kartal


 


ARŞİV