Lider yetiştiren gençlik organizasyonu

AIESEC, üniversite öğrencileri ve mezunlar için sosyal sorumluluk ve profesyonel staj imkânı sunuyor. Kadıköy’de bulunan Asya Şubesi üyeleri, yaşadıkları deneyimleri anlattı

30 Ekim 2020 - 00:23

Dünya genelinde faaliyet gösteren şirketler ve sivil toplum örgütleri ile 18-30 yaş aralığındaki bireyleri biraraya getiren AIESEC, 2 milyondan fazla gencin hayatına dokunuyor. AIESEC için gençlik, daha iyi bir gelecek yaratabilmek için kilit noktada yer alıyor. Kadıköy’de bulunan AIESEC Asya Şubesi üyeleri, deneyimlerini Gazete Kadıköy’e anlattı.

18-30 yaş aralığındaki herkes AIESEC ile iletişime geçip yurt dışında staja, sosyal sorumluluk projelerine katılabiliyor. Dünya geneline açık bir portala sahip olan AIESEC, stajyer ihtiyacı olan ya da sosyal sorumluluk projesi için gönüllü arayan şirket ve kuruluşlar ile AIESEC üyeleri arasında bir eşleşme sağlıyor. AIESEC bünyesinde Global Volunteer, Global Talent ve Global Teacher projeleri olmak üzere üç farklı fırsat bulunuyor. Şubeler bazında üyelik, takım liderliği ve yönetim kurulu üyeliği gibi pozisyonlarla da gençlerin hem potansiyelini açığa çıkarmayı hem de liderlik deneyimi yaşamalarını hedefleyen AIESEC, senede iki kere gerçekleştirdiği üye alımları ile ulaşabildiği her gence bu deneyimleri yaşatmayı hedefliyor.

“DÜNYA UÇSUZ BUCAKSIZMIŞ”

Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2.sınıf öğrencisi olan Dilara Hergenç, AIESEC serüvenini şöyle anlatıyor: “2014’ün yazında, bir lise öğrencisi iken Global Volunteer’ın My Self My Word projesinde, hiç İngilizce bilmeyen bir genç kız olarak başladı AIESEC serüvenim. Dünyanın lise sıralarından ibaret olduğunu düşünen ben, o yaz dünyanın uçsuz bucaksız olduğunu öğrenmiş, tarzanca diye tabir edilen İngilizcem ile farklı farklı ülkelerden insanlarla arkadaş olmuştum. Şimdi durup düşündüğümde, bugün olduğum kişinin en temel taşlarından birinin o zaman kurduğum ilişkiler olduğunu söylemek epeyce doğru bir şey olur.”

“HAMLE YAPMA KABİLİYETİ KAZANDIM”

Gebze Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği 2.sınıf öğrencisi olan Utku Polat, aynı zamanda AIESEC İstanbul Asya’da takım liderliği pozisyonunda görev yaptığını belirterek şunları söylüyor: “AIESEC’e yabancı dilimi geliştirmek ve yaz dönemimi daha güzel değerlendirmek amacıyla başvurmuştum. Üye olarak başladığım ilk dönem 8 ayrı sosyal sorumluluk projesinde, yaklaşık 180 yabancı gönüllünün bulunduğu bir ortamda organizasyon takımında görev almıştım. “Everybody Deserves” adlı projeyi yöneten kişi bendim. 1 buçuk yılın sonunda geriye baktığımda dilini geliştirmek isteyen bir insanken şimdi ulaşmaya çalıştığım şeyler çok farklı yerlere evrildi. Bu organizasyon, iş dünyasının küçük bir simülasyonu. Yaşadığım ve atlattığım her şey bana en zor durumlarda bile hamle yapma kabiliyeti kazandırdı.”

“ETKİ YARATMAK İSTİYORUM”

Marmara Üniversitesi İşletme bölümü 2. sınıf öğrencisi olan Elif Sena Tunç, şu anda AIESEC İstanbul Asya şubesinde pazarlama ve halkla ilişkilerden sorumlu takım liderliği görevini yürütüyor. Bir arkadaş tavsiyesi ile AIESEC’e başvurduğunu belirten Tunç, hikâyesini şöyle anlatıyor: “Her zaman dünya sorunlarını kendine dert edinmiş, gerçekten etki yaratmak isteyen bir insan olmuştum. İşte burası bunun için tam olarak biçilmiş kaftan oldu. İlk girdiğim zamanlar kendimi geliştirmek, network kazanıp yabancı dilimi ilerletme istekleri içerisindeyken şimdi dönüp iki yıl öncesine baktığımda bunların hepsini fazlasıyla kazandığımı görüyorum.”

“KENDİMİ ÇOK GELİŞTİRDİM”

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3.sınıf öğrencisi olan Mert Erdinç, AIESEC İstanbul Asya Şubesinde Yetenek Yönetiminden sorumlu menajer olarak çalışıyor. Bir senedir AIESEC'te gönüllü olarak yer aldığını belirten Erdinç, kurumsal hayata olan ilgisi ve network edinme isteği sebebiyle en çok satış departmanının ilgisini çektiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Üye başvurusu sürecinde çeşitli mülakatlar sonucunda satış departmanında üye olarak AIESEC hayatıma başladım. Kurumsal hayatı ve şirketlerin işleyişini yakından görebildim. Kişisel olarak kendimi çok geliştirdim.”

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASI KURULDU

AIESEC, İkinci Dünya Savaşı sonrası üniversite öğrencileri tarafından dünyayı biraz daha iyi bir hale getirmek, işbirlikleri sağlamak ve ülkeler arasındaki kültürel bariyerleri kırmak amacıyla 1948 yılında Hollanda’da kuruldu. Türkiye’de ise 1954 yılında Nihat Gökyiğit, Nejat Eczacıbaşı ve Ali Osmanoğlu tarafında kurulumu gerçekleşti 14 Mayıs 2014 tarihinde ise Kadıköy’de AIESEC İstanbul Asya şubesi faaliyete geçti.


ARŞİV