Konut kiralamada yeni dönem başladı

"Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun," Resmî Gazete'de yayımlandı. Kanuna göre, 100 günden az süren konut kiralamaları artık "Turizm Amaçlı Konut Kiralaması" olarak kabul edilecek. Turistik konutlar için bir turizm konutu belgesi alınması gerekecek

09 Kasım 2023 - 13:21

İstanbul başta olmak üzere Antalya, Muğla ve birçok turizm şehrinde de kiralar son yıllarda astronomik seviyelere çıktı. Kirasını ödemekte zorlanan ya da ödeyemeyen binlerce kiracı ise  “Airbnb” uygulaması üzerinden evlerini kısa sürelerle kiralama yoluna gitti. Daha önce yasal çerçevesi bulunmayan bu uygulama için kanun değişikliğine gidildi.  “2023 Yılı Değerlendirme Toplantısı” sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Airbnb uygulaması üzerinden kiralanan evlere yönelik düzenleme yaptıklarını söylemiş ve  düzenlemenin yıl sonuna kadar hayata geçirileceği bilgisini vermişti. “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmî Gazete'de yayımlandı. Kanun kapsamında; 100 günden az süreyi kapsayan konut kiralamaları “Turizm Amaçlı Konut Kiralaması” kapsamına alındı. Bu evlerin kiralanabilmesi için de turizm konutu belgesi alınması gerekiyor. Bu kapsamda bulunan konut kiralamaları için, kiralama sözleşmesi yapılmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alma zorunluluğu da getirildi. Kanun’a göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, izin belgesi verme işlemini valilikler aracılığıyla da yapabilecek. Bu kapsamda kiralanan konutların girişlerine, Bakanlıkça nitelikleri belirlenen plaketler asılacak. İzin belgesi ve plaket ücretleri bakanlık tarafından belirlenecek.

İZİN ŞARTI GETİRİLDİ

Eğer turistik amaçlı kiralanacak konut, bir binanın dairesiyse, izin belgesi alabilmek için aynı binadaki tüm kat maliklerinin oybirliği ile onayı gerekecek. Kanuna göre, izin belgesi sahibinden kiralanan bir konutun kullanıcılar tarafından üçüncü kişilere kiralanması veya kiralanan bir konutun kiracısı tarafından turistik amaçlarla üçüncü kişilere kiralanması yasaklandı. Ancak, tüzel kişiler, turistik amaçlı kiraladıkları konutları kendi personellerine kiraya verebilecek.

100 BİN LİRA PARA CEZASI

İzin belgesi olmadan turistik amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere her bir konut için 100 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi almak için 15 gün süre verilecek. 15 günlük süre sonunda izin belgesi almadan turistik kiralamaya devam edenlere 500 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak ve bir kez daha 15 gün süre verilecek. İkinci 15 gün sonunda izin belgesi almadan turistik kiralamaya devam edenler için 1 milyon Türk Lirası idari para cezası uygulanacak.

İzin belgesi sahibi, turistik amaçlı kiraladığı konutu üçüncü kişilere kiraya verenler, kendi adına mesken olarak kiraladığı konutu turistik amaçla kiraya verenler ve izin belgesi olmayan konutların turistik amaçlı kiralanmasına aracılık edenler her bir sözleşme için 100 bin Türk Lirası idari para cezası alacak. İzin belgesi olmadan kiralanan konutların elektronik ticaretini ve tanıtımını sağlayan platformlara da yükümlülük getirildi. İzin belgesi olmadan kiralanan konutların elektronik ticaretine ve tanıtımına imkân sağlayan platformlar, Bakanlık tarafından uyarılmaları halinde, söz konusu ilanları 24 saat içinde kaldırmakla yükümlü olacak. Bunun sağlanmaması durumunda ise her bir konut için 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak.

Etiketler; konut kira

ARŞİV