Kira gelirinde vergi istisnası limiti belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı, mesken kira gelirlerinde 2024 yılı için gelir vergisi istisnasını açıkladı

05 Ocak 2024 - 14:15

Ev sahiplerini ilgilendiren gelir vergisi istisnası belli oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı, mesken kira gelirlerinde 2024 yılı için gelir vergisi istisnasını 33 bin lira olarak açıkladı.

Buna göre kira gelirinin bir yıllık toplamı 33 bin liranın altında olan ev sahipleri gelir vergisi ödemeyecek. Kira geliri bir yıl içinde 33 bin liranın üzerinde olanlar için 33 bin lira istisna sayılacak ve üstünde kalan rakam vergilendirilecek. 2023 yılında kira gelirinde vergi istisnası 21 bin liraydı.

Diğer taraftan kira ödemelerinin elden ya da para transferi olarak değil IBAN'a “kira ödemesi” olarak gönderilmesi gerekiyor. Kira ödemlerini banka üzerinden yapmayanlar usulsüzlük nedeniyle cezalarla karşı karşıya kalabilir.

KİRA GELİR BEYANI NASIL VE NE ZAMAN YAPILIR?

Kira geliri elde eden mülk sahiplerinin her yıl mart ayında Maliye Bakanlığı'na beyanname vermesi gerekiyor. 1 Ocak-31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul gelirleri için mart ayının 1'inci gününden 31 Mart son günün akşamına kadar beyanname verilebiliyor.

Kiracısı olan ev sahipleri internette "www.gib.gov.tr" adresi üzerinden "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yapıp hazırlanan beyanları onaylayıp , gerekli değişiklikleri yaparak kira beyanlarını verebiliyor. Kira geliri beyannamesi verirken konuta ilişkin yapılan tüm masraflar vergiden düşülebilir.

Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenebiliyor. Kira gelir vergisi ödemesi için mükellefin ikametgahının bağlı olduğu vergi dairesi, tahsilat yetkisine sahip banka şubeleri ve mobil uygulamaları ya da Gelir İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi platformu kullanabilir.

Etiketler; kira geliri

ARŞİV