“Kediler 9 canlı değildir”

Efsanenin aksine, kediler 9 canlı değildir ve onlar da hastalanır. Çeşitli STK’larca yürütülen ‘Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün’ kampanyası da bu duruma dikkat çekerek, kedinizi düzenli olarak veterinere götürmenizi tavsiye ediyor

11 Ocak 2021 - 15:51

Kedi maması üreticisi Royal Canin Türkiye, kedilerin sağlıklı olabilmeleri için yaşamsal önemde olan düzenli veteriner kliniği ziyaretlerine vurgu yaptığı ‘Veteriner Hekimine Götürün’ kampanyasını 15 Ekim’den bu yana yürütüyor.

Ulusal farkındalık kampanyasına, İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO), Kedi Hekimliği Derneği (KHEDİ), Kedici Veteriner Hekimler Derneği (KEDVET), Klinisyen Veteriner Hekimler Derneği (KLİVET) ve Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği (KHVHD) de destek sağlıyor. Kampanya, evcil hayvan sahiplerini kedileri için düzenli sağlık kontrolleri planlamaya teşvik ederken, koruyucu hekimlik uygulamalarının önemi konusuKedinizi nda farkındalık yaratarak kedilere yönelik sağlık hizmetlerini iyileştirmeyi amaçlıyor.

İLK GÜNDEN SAĞLIK

Kampanyanın internet sitesinde verilen bilgilere göre kediler, hastalıklarını saklamada başarılılar. Bu nedenle onların veteriner kliniğine yapılacak düzenli ziyaretleri çok daha önemli. Öte yandan kedilerin 9 canlı olduğu düşüncesi de bir efsaneden ibaret. Buna karşın, araştırmalar, kedilerin köpeklere oranla çok daha az sıklıkla düzenli sağlık kontrolünden geçirilmekte olduğunu gösteriyor. Koruyucu hekimlik uygulamaları ve erken teşhis ise hayat kurtarıyor! Sağlık sorunu olsun veya olmasın her kedinin düzenli sağlık kontrolünden geçirilmesi, altta yatan veya ileride doğabilecek sağlık sorunlarının önlenebilmesi ve tedavi edilebilmesi için oldukça önemli. 

Sorumlu bir kedi sahibinin, hayata başlangıç döneminde yavru kedisini veteriner hekimine götürmesi hayati önem taşıyor. Zira yavruluk döneminde atılan sağlam temeller, yaşam boyu sağlığı doğrudan etkiliyor. Veteriner hekim, gerekli tüm kontrolleri gerçekleştirdikten sonra yavru kedinin mevcut sağlığı ve beslenme ihtiyaçları ile ilgili gerekli tüm bilgileri aktarır, aşı takvimini belirler ve büyüme dönemi boyunca size destek olacak önerilerde bulunur. 

SORUMLU KEDİ SAHİPLİĞİ NEDİR?

Royal Canin, “sorumlu hayvan sahipliği’’ni şu şekilde tanımlıyor: “Bakımı üstlenilen hayvanların hayatları boyunca ihtiyaçlarının karşılanarak iyi bir yaşam geçirmelerinin sağlanması. Sorumlu bir kedi sahibi, onların sağlıklı, mutlu, sosyal ve olumlu davranışlar gösteren hayvanlar olabilmesinin sağlanması için gerekli altyapıyı oluşturuyor. Sorumlu hayvan sahipliği anlayışı ve uygulamaları, tüm hayvan sahipleri tarafından özümsenmeli ve hayata geçirilmeli. Hayvan sahipliği, ciddiye alınması gereken önemli bir taahhüttür. Doğru bilgi ve tutarlı bir adanmışlık doğrultusunda bir evcil hayvan sahibi, keyifle zaman geçirebileceği mutlu, sağlıklı, iyi huylu ve sevgi dolu bir aile bireyi kazanmış olacaktır.”

(Oyuncu Cansu Dere de kampanyayı destekliyor)

Kediler ve veteriner kontrolü

Kedilerin yarısından fazlasının düzenli sağlık kontrollerinden geçirilmediğini biliyor muydunuz?

Yapılan araştırmalara göre kedi sahiplerinin yüzde 38’i yılda 1 kez; yüzde 30’u yılda birden çok kez; yüzde 14’ü yalnız acil durumlarda ve yüzde 10’u da aşı yapılması gerektiğinde kedisini veterinere götürüyor. Peki kedi sahipleri veteriner hekimleriyle ne üzerine konuşuyor? Yüzde 69’u beslenme; yüzde 42’si kilo ve yüzde 20’si de egzersiz. Kedi sahipleri kedilerini iyi hissetmediklerini düşündüklerinde ne mi yapıyor? Yüzde 55’i kedilerinin daha iyi hissedip hissetmeyeceğini görmek için bir gün bekliyor. Yüzde 31’i kedilerini hemen veteriner hekime götürürken, yüzde 11 de bir günden daha uzun süre bekliyor.

Veteriner yolu için ipuçları

  • Kedinizi araçta serbest bırakmayın.

  • Sağlam bir taşıma çantası seçin.

  • Taşıma çantasının kediniz için tanıdık bir yere dönüşmesini sağlamak için çantayı evde kedinizin ‘mobilyaların bir parçası’ olarak benimseyebileceği sabit bir yerde tutun. 

  • Bununla birlikte içine ya kendi kokunuzu ya da kedinizin kokusunu taşıyan bir kumaş, yastık, oyuncak vb. koyun.

  • Kediniz çantaya girmek istemiyorsa, önce nazikçe kucağınıza alıp içine koyun. Direniyorsa onu kendi kokusu olan bir şeye sarıp içine koyun.

  • Taşıma çantasını yolculukta sallanmayacak şekilde sabitleyin. 

  • Araçtan kliniğe giderken  çantayı sallamayın.

  • Klinikte sıra beklerken, çantanın önü size dönük olsun yani kediniz, diğer kedileri değil sizi görsün.

www.kedimklinikte.com/


ARŞİV