“Kağıt para tamamen kalkabilir”

Dijital Pazarlama Uzmanı Mete Ali Başkaya, “Bitcoin’in piyasaya sürülmesinden bu yana 8 binden fazla altcoin oluşturuldu. 10-15 sene içinde kağıt para kavramı tamamen kalkabilir ve dijitale dönebiliriz” diyor

03 Mart 2021 - 23:37

Son yıllarda birçok insanın merak konusu olan kripto paralar, cazip bir yatırım fırsatı olarak değerlendiriliyor. Sahibi ve merkezi bir otoritesi bulunmayan bitcoin (BTC), son zamanlarda kullanıcılar ve yatırımcılar tarafından çok tercih edilen para birimi olarak karşımıza çıkıyor. Temel olarak kişiye özel bir Bitcoin cüzdanı veren ve bu cüzdan ile kullanıcılar arasında Bitcoin alıp yollamaya yarayan sistemi, uzun süredir kripto paralarla ilgilenen Dijital Pazarlama Uzmanı Mete Ali Başkaya’ya sorduk.

“GELECEĞİN PARA BİRİMİ”

Dijital Pazarlama Uzmanı Mete Ali Başkaya, kripto/kriptoloji kavramlarının çok iyi bilinmesi gerektiğini belirtiyor. Başkaya, “Kriptoloji, bir tür özel şifreleme bilimidir. Bunu verilerin özel bir sistem sayesinde şifrelenmesi, güvenli bir ortam aracılığıyla alıcıya gönderilmesi ve bu şifreleme sisteminin çözülerek verilerin ortaya çıkması olarak özetleyebiliriz. Kripto para, takas işlemlerinde kullanılabilen, tamamen dijital, şifrelenmiş, sanal bir para birimidir. Kimilerine göreyse geleceğin para birimidir.” diyor ve şöyle devam ediyor: “İlk kez 2009 yılında açık kaynaklı yazılım olarak piyasaya sürülen Bitcoin, merkezi olmayan ilk ve en popüler kripto para birimidir. Bitcoin’in piyasaya sürülmesinden bu yana 8 binden fazla altcoin oluşturuldu. 2008 krizi sonrası Satoshi Nakamato adlı kişi ya da kişiler uçtan uca elektronik ödeme sistemi olan Bitcoin'e dair teknik yazılarını yayınladılar. Böylece Bitcoin üçüncül müdahalelere karşı korumalı kripto para birimi olarak ortaya çıktı. 2009 yılında halka açık ağ olarak kullanıma girdi. Sonrasında Bitcoin, ilk başarılı kripto para olarak ‘1. nesil blockchain’ olarak adlandırıldı.”

“PARA SOYUTLAŞTI”

Başkaya, insanların kripto paralara yönelmelerinin sebebini ise şöyle açıklıyor: “Yaygınlaşan internet kullanımı, geleneksel ticaret kavramında değişikliklere neden olup hayatımıza yeni uygulamalar ve yeni kavramlar kazandırdı. E-ticaretle birlikte insanlar para yerine alternatif ödeme şekillerine yöneldi. Ekonomik ve bilimsel gelişime paralel olarak para soyutlaştı. Özellikle son yıllarda dijital ve sanal paranın kullanımı dikkat çekici bir şekilde yaygınlaştı ve Bitcoin bunun en büyük örneklerinden biri. 2017 yılından sonra oluşan yükseliş insanların çok fazla dikkatini çekti ve bu kripto para pazarı her geçen gün daha da büyüyerek bağımsız bir sistem haline geldi.” Coinlerin dünyayı değiştiren teknoloji olduğunun düşünülmesi ve alternatif yatırım aracı olarak görülmesinin insanları bu alana yönelttiğini söyleyen Başkaya, “Uzun seneler boyunca coinleri ellerinde tutacaklarını ve çocuklarına miras bırakacaklarını belirtenlerin sayısı hiç de az değil.” ifadelerini kullanıyor.

“BİLGİ EDİNMEK ÇOK ÖNEMLİ”

İnsanların yüksek talebinin yanında kripto paranın nasıl alınacağını bilememenin ve borsaların kullanıcı dostu olmamasının en büyük endişelerden biri olduğunu söyleyen Mete Ali Başkaya, yeni başlayacak olanlara tavsiyelerde de bulunuyor: “Bu alanla ilgili bilgi edinmek çok önemli. Kripto paralarla ilgili piyasada çok bilinen web sitelerinden mutlaka yapıyı okumaları ve bilgi edinmeleri gerekiyor. Az miktarda meblağ ile kripto satın alınması ya da demo hesap açarak önce kendilerini denemelerini öneririm. İlk zamanlar riske atılacak paranın, yatırımcı için önem arz etmeyen bir para olması gerekiyor. Mutlaka alınacak coinin tüm bilgilerine hâkim olunması, sosyal medya paylaşımların mutlaka takip edilmesi şart. İşlem açılan borsanın güvenlik açığının olmadığından emin olunmalı.”

Kripto paraların finansal işleyişinin küresel finans sistemine alternatif olacağını da söyleyen Başkaya, “Kripto para birimlerinin günlük faaliyetlerimizde daha önemli bir rol oynaması muhtemeldir. Kripto paralarının geleceği konusunda şimdiden ortaya atılan birçok teori var. Bu teorilerin bazıları çöp olurken, birkaçının gerçekleşmesi durumunda bile dünyadaki parasal sistemi kökünden değiştirebilecek bir alana doğru hızla sürükleniyor olabiliriz. Sistemlerin bazılarında coin ödeme uygulamalarının başladığını hepimiz farkındayız ve şu konuda öngörü yapabiliriz; 10-15 sene içinde kağıt para kavramı tamamen kalkabilir ve dijitale dönebiliriz.” diyor.


ARŞİV