Kadıköy’ün tarihi lostra salonu

Kadıköy’ün eski ayakkabı tamircisi Çakır Lostra Salonu 1930 yılından beri Kadıköylülere hizmet veriyor. Kadıköy’ün tarihi dükkanında ayakkabı ile çantaların bakımı ve tamiratı yapılıyor

02 Şubat 2017 - 14:02

Anadolu Yakası’nın ve Kadıköy’ün en eski lostra salonu olan Çakır Lostra 86 yıldır Kadıköylülere hizmet veriyor. Kayseri’den İstanbul’a göç eden Bilal Kıral tarafından kurulan bu tarihi lostra salonunda üç kuşaktır Kadıköylülerin ayakkabı ve çantaları tamir ediliyor. Bilal Kıral 37 yıl boyunca ustalık yaptığı dükkanını 1967 yılında damadı Yusuf Çakır’a bırakmış. Yusuf usta da uzun yıllar bu dükkanda emek harcamış. Ancak oğlu Amerika’da eğitimine devam ettiği için ustalık makamını oğluna değil de yardımcısı Ünal Cengiz’e bırakmış.

KIRK YILDIR ÇALIŞIYOR

Ünal Cengiz, kırk yıl önce Kadıköy’e gezmeye geldiğinde Çakır Lostra’nın kapısından girmiş ve çırak olarak işe başlamış. Ustası Yusuf Çakır’dan işin inceliklerini öğrenmiş. Kırk yıldır işini severek yaptığını ifade eden Ünal Cengiz, aralarında Bülent Ersoy, İbrahim Tatlıses, Süleyman Turan ve İskender Doğan’ın da olduğu birçok ünlüye özel olarak ayakkabı ürettiklerini söylüyor. Kadıköy’deki müşteri ve esnaf profilinin olumsuz anlamda değiştiğini söyleyen Cengiz, özlemle andığı o yılları şöyle anlatıyor: “ Bizim asıl dükkanımız Altıyol’da ahşap bir binanın içindeydi. Çok saygıdeğer ve nezih müşterilerimiz vardı. Özel olarak ayakkabı yaptırmak isteyenler, her gün ayakkabısına bakım yapan müşterilerdi. Eski esnaflardan kimse kalmadı neredeyse. Altıyol’dan rıhtıma yürüdüğümde yol boyunca bütün esnafa selam verirdim. Herkes birbirini tanırdı. Kimin başı sıkışsa ya da yardıma ihtiyacı olsa hemen dayanışma içinde olurduk. O günler çok geride kaldı tabi.”

“KAPIDA SIRA OLURDU”

Hem İstanbul’un hem de Kadıköy’ün bu tarihi dükkanında hala özel olarak ayakkabı yapılıyor. Ancak Ünal Cengiz, ayakkabı siparişi veren müşterileri sayısının her geçen gün azaldığını belirtiyor. 30 yıl önce ayakkabı boyatmak için insanların dükkanın kapısında sıraya girdiğini hatırlatan Cengiz, o yıllarda dükkanda sırf ayakkabı boyamak için 5 kişinin çalıştığını da ekliyor.

Müşteri sayısı azalsa da Çakır Lostra’nın hala müdavimi olan müşterileri var. Yurtdışına taşınan eski müşterilerinin İstanbul’a geldiğinde ayakkabı bakımı ya da tamiri için dükkanı ziyaret ettiğini söyleyen Cengiz, bu durumu şöyle açıklıyor  “ Bu dükkan Anadolu Yakası’nın ilk lostra salonu. O yıllarda Beyoğlu’nda Havai Lostra vardı bir de burası. İlk olmak ama özellikle işi hakkıyla yapmak vatandaşlar için çok önemli. Bu yüzden insanlar hala bizi tercih ediyor. Biz de işimizi iyi yaptığımızı düşünüyoruz.”

USTADAN ÖNERİLER

Ünal Cengiz, sık sık ayakkabı değiştirmek istemeyen ve tasarrufta bulunmaya çalışan vatandaşlara da ayakkabı bakımı konusunda şu ipuçlarını veriyor: “ Ayakkabı bakımını daha çok orta yaşın üstündeki vatandaşlar yaptırıyor. Gençler bu konuda hassas değil. Ama ayakkabılarını uzun süre kullanmak isteyenler mutlaka ayakkabılarının bakımını yapmalı ya da yaptırmalı. Bunu evde de yapabilirler herhangi bir ayakkabı tamircisinde de. Hazır boya kullanmamaya özen göstersinler. Hazır boyalar pratik olsun diye askerler için üretilmişti. Ama hazır boya ayakkabının ömrünü kısaltır.”


ARŞİV