Kadıköy’ün bütçesi ‘cinsiyete duyarlı’ olacak

Sosyal politika uygulamalarına önem veren Kadıköy Belediyesi, 35 yıllık tarihinde ilk kez bütçesini ‘toplumsal cinsiyete duyarlı’ şekilde hazırlayacak

08 Ocak 2019 - 16:17

Hizmet ve faaliyetlerini planlama, bütçelendirme ve uygulama sürecinde hedeflerini belirlerken toplumsal cinsiyeti ve eşitlik ilkesini dikkate almayı taahhüt eden Kadıköy Belediyesi, şimdi de ‘toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe’ hazırlıyor. Bu kapsamda ilçenin bütçesi, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkeleri temel alınarak yapılacak.

Daha önce Eskişehir, Nilüfer ve Beylikdüzü gibi belediyelerde uygulanmış ve devam etmekte olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Bütçeleme, Kadıköy tarihinde ilk defa uygulanmaya başlanacak.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) ve Kadıköy Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi’nin yürüttüğü toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme çalışmalarına bundan yaklaşık 1 yıl önce, 8 Mart 2018’de Kadıköy Belediye Meclisi Eşitlik Komisyonu’nun niyet beyanı ile başladı. Bu niyet beyanının, 2019-2024 dönemini kapsayan Stratejik Planla birlikte her yıl yapılan bütçe çağrı metninde yer almasına karar verildi. Yani belediyenin önümüzdeki 5 yıl içindeki tüm hizmet ve plan çalışmalarının toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı kılınması amaçlanıyor.

Kadıköy Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birim Sorumlusu Şenay Gül, toplumda yaş, sınıf, etnik köken, medeni durum, mekân gibi eşitsizliklerin kaldırılması ve toplumsal eşitlik kültürünün oluşturularak kurumsallaştırılması noktasında; kaynak dağılımlarının yansıması olan bütçelerin büyük önem taşıdığını belirterek, “Toplumsal Eşitlik Birimi olarak hedefimiz Kadıköy Belediyesi’nde bu kurumsallığı gerçekleştirmek.” açıklamasını yaptı.

PERSONELE TCDB EĞİTİMİ

Bu kapsamda belediye personeline Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme (TCDB) eğitimi veriliyor. KA-DER ortaklığında, Dr. Öğretim Üyesi Özgün Akduran tarafından verilen eğitimler, 24 Aralık’ta başladı. Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK)’ta gerçekleştirilen eğitimlere, müdürler ve birimlerin hizmet alanına dair bilgi ve deneyim sahibi tüm personel katılıyor. Özgün Akduran, “Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bütçeleme aslında yerel hizmetlerin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak noktada yeniden dizayn edilmesi için sadece bir araç... Bizim buradaki temel amacımız Kadıköy Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi ile birlikte belediyenin yeni dönemde hazırlanacak olan stratejik planının eşitlik ilkesi temelinde oluşturulmasına katkı sunmak.” diye konuştu.

Haftanın üç günü, günde iki müdürlük olmak üzere devam eden Kadıköy Belediyesi Eşitlik Politikaları ve Toplumsal Eşitlik Birimi Bilgi ve Fikir Paylaşımı Atölyeleri’nin ilk aşaması 21 Ocak’ta tamamlanacak. Daha sonra yapılacak program ile eğitimlere devam edilmesi planlanıyor.

‘KADIN-ERKEK BÜTÇESİ’ DEĞİL!

Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme (TCDB); bütçelerin toplumsal cinsiyeti esas alarak değerlendirilmesi, bütçeleme süreçlerinin tüm aşamalarında toplumsal cinsiyet perspektifinin getirilmesi ve gelirlerin ve giderlerin toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyecek şekilde yeniden yapılandırılması anlamına geliyor. Sanıldığının aksine ‘kadın-erkek için ayrı bütçe oluşturulması’ ya da ‘kadınlar ve erkeklere yönelik eşit harcama yapılması’ demek değil.

Bütçe sonuçlarının, faaliyetlerinin ve girdilerinin toplumsal cinsiyet perspektifinden gözlemlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için bütçelerin potansiyelinin ortaya çıkarılmasını içeren TCDB, cinsiyet eşitsizliğinden başlayarak tüm toplumsal eşitsizliklerin giderilmesini amaçlıyor.

653 PERSONEL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ ÖĞRENDİ

 Kadıköy Belediyesi Yerel Eşitlik Eylem Planı’nda toplumsal cinsiyet farkındalığı konusunda kurum içi eğitimler, uygulama öncelikleri arasında yer alıyor. Bu kapsamda, Toplumsal Eşitlik Birimi tarafından düzenlenen eğitim programlarına şimdiye dek 653 belediye personeli katıldı.


ARŞİV