Aslında Kadıköy'ün en güzel yerlerindendir rıhtım... Özellikle de Beşiktaş İskelesi'nden balona dek olan bölüm. Eski Kadıköylülerin anlattığına göre, çok değil bundan 20-30 yıl öncesine dek imbat rüzgarlarının estiği, sığırcık kuşlarının neşeyle cıvıldaştığı, ağaçların yapraklarının rüzgarla dans ettiği, miskin kedi ve köpeklerin gölgeliklerde şekerleme yaptığı, Kadıköylülerin gözbebeği yerlerden biriymiş... Ya şimdi? Bu sorunun yanıtını Kadıköylü yöneticiler, esnaf, uzmanlar ve Kadıköylülere sorduk.
Kadıköylü gazeteci yazar Melih Aşık, bölgedeki durumdan en çok rahatsız olan kişilerden biri. Zira Aşık, oranın eski halini hatırlıyor; ''Bundan 20-30 yıl öncesine dek bu alan adeta minik bir ormandı.
Püfür püfür rüzgar eserdi, ağaçlar, kuşlar vardı. İnsanlar oraya dinlenmeye, deniz kıyısında vakit geçirmeye giderdi...'' Aşık, ''Şimdi ise tam bir görüntü kirliliği hakim ne yazık ki'' diyor ve ekliyor; ''Orada son birkaç yıldır bir takım tezgahlar açılıyor, yiyecek ve türlü eşyalar satılıyor. Önceki yıllarda bunlar yaz aylarında yapılırdı. Şimdi ise neredeyse kış sonu başladı. Önceleri ''Kültür Haftası'' gibi bir isim veriyorlardı şimdi ona da gerek görmüyorlar. Kötü bir panayır orası, mısırcılar, gazozcular, balık pişiriciler, incik boncuk satanlar, canlı müzik yapanlar...'' Melih Aşık, bölgenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından kiraya verildiğini biliyor ama Kadıköy Belediyesi'ne de şu çağrıyı yapıyor: ''Kadıköy Belediyesi, oradaki çirkinliğin bitmesi için halkı harekete geçirebilir, Büyükşehir'i halka şikayet edebilir''
''İMBAT RÜZGARLARI, ÇINAR AĞAÇLARI, SIĞIRCIK KUŞLARI...''
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1. Bölge Temsilciliği Başkanı, Kadıköylü mimar Arif Atılgan da tıpkı Melih Aşık gibi bölgenin eski haline özlem duyanlardan. Atılgan, ''Eski Kadıköylüler bilir. Orası 60'lıi 70'li ve hatta 80’li yıllarda gayet ağaçlıklı, bankların olduğu hoş bir dinlenme yeriydi. İnci Burnu'nun orada Evlendirme Dairesi, bir de çocuk parkı vardı. Vapurla Kadıköy'e yanaşırken o serinliği, püfür püfür havayı hissederdiniz. Çınar ağaçları üstünde uçan sığırcık kuşlarını görürdünüz'' diyor. Alanın, böylesine güzel bir yer iken aşama aşama bugünkü hale nasıl getirildiğine tanıklık eden Atılgan, bu olumsuz değişim nedeniyle orayı kullanan insanlar da zamanla uzaklaşamaya başladığını belirtiyor. ''Artık ben orayı eskisi gibi görmüyorum, hissetmiyorum. Vapura, motora ulaşmak için geçmek zorunda kaldığım sıradan bir cadde gibi oldu, hızlıca geçip gidiyorum'' diyen Atılgan, şöyle devam ediyor: ''Rıhtım, Kadıköy'ün acilen ele alınması gereken yerlerinden birisi. Şu an çok çirkin bir görüntü hakim. Orası Kadıköy'e giriş yeri, adeta kapısı. O kapıdan o çirkin manzaraya bakarak giren birinin, Kadıköy hakkındaki izlenimi de pek hoş olmaz. O kötü duygu, insanı tüm Kadıköy boyunca takip eder çünkü.'' Arif Atılgan, bölgenin bir an önce Kadıköy'e ve İstanbul'a yakışır bir şekilde düzenlenmesini istiyor.
''ÇARŞI ESNAFI GÖZARDI EDİLMESİN''
Rıhtımın halinden şikayetçi olanlardan biri de Kadıköy Tarihi Çarşısı Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Geçgel. Alanı, ''Kötü bir panayır gibi'' sözleriyle niteleyen Geçgel, bu görüntünün ne hemen yanıbaşındaki Tarihi Kadıköy Çarşısı'na ne de Kadıköy'e yakışmadığını vurguluyor. ''Biz dernek olarak, gece gündüz yaşayan, kaliteli bir çarşı yaratmaya çalışırken, rıhtımın hali çabalarımızla tezatlık gösteriyor'' tespitinde bulunan Geçgel, ''Ayrıca Rıhtımda bir de İSPARK otoparkı var. Deniz kenarında, öyle güzel bir yerde otopark olur mu? Belirli gün ve saatlerde bu otopark trafiği kilitliyor. Bir yandan otopark, bir yandan festival çadırları. Etrafımız kuşatıldı'' diye isyan ediyor. Geçgel, İBB'ye ''Bu tip kararlar alırken belediye, çarşı esnafı, dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının görüşünü alınsın'' çağrısını yapıyor.
''Yetki Büyükşehir'de...''
Kadıköy Belediyesi Zabıt Müdürü Hakkı Aydın: ''Söz konusu alanın kullandırma hakkı İBB'de. Büyükşehir orayı ortalama 1 aylık sürelerle çeşitli organizasyon şirketlerine, derneklerine veriyor.. Hemşehri günleri gibi isimler altında barakalar, standlar kuruluyor. Kadıköy Belediyesi olarak bizim buna herhangi bir müdahale yetkimiz yok. Daha önce belediye olarak bu konudaki rahatsızlığımız dile getiren başvurularda bulunduk ama olumlu netice alamadık. O alan, Kadıköy Belediyesi'nin sorumluluğunda olsaydı bu çirkinliğe izin vermezdi.''
Kadıköy Rıhtım, Büyükşehir Meclis gündeminde
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri de, Kadıköy rıhtımın halini Meclis gündemine taşıdı. CHP İBB Meclis Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam ve Serdar Bayraktar hazırladıkları yazılı soru önergeleri ile İBB tarafından Kadıköy İlçesi sahilinde düzenlenen festivallerle ilgili sorular sordu. CHP'liler, Başkan Kadir Topbaş’a şu soruları yöneltti:
''Kadıköy İlçesi sahilindeki bu festivaller hangi yöntemle kime yaptırılmaktadır? Bu tür festivaller 01.01.2005 tarihinden bu yana hangi ilçelerde düzenlenmektedir? 2010, 2009, 2008, 2007'de düzenlenen festivalin maliyeti ne kadardır? Bu festival kapsamında esnaf tarafından işyerleri hangi yöntemle kiralanmaktadır? Kira bedelleri ne kadardır? Festival alanı faaliyetler ile esnafın kullandığı elektrik ve su bedeli nasıl tahsil edilmektedir?Bu festivaller düzenlenirken ilgili belediyelerin görüşü alınmakta mıdır? Festival kapsamında yapılan hizmet işletmeleri ile fiziki durum ve görüntünün 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul’a yakıştığını düşünüyor musunuz? Bu tür festivaller için İBB ait yerlerin ilçe belediyelerine tahsisi mümkün müdür?
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Murat Mehmet AYDIN