Kadıköylü, kadın, avukat, aktivist!

Türkiye’nin konuştuğu Kadıköylü avukat Feyza Altun Meriç, kadınlara “Çekingen olmayın, talep edin." dedi.

06 Şubat 2015 - 09:11

Gökçe UYGUN

Geçen hafta ülkenin gündemine oturdu. Tüm televizyon kanallarında, gazetelerde onunla ilgili haberler vardı. Mevzu şuydu; avukat Feyza Altun Meriç, Anadolu Adalet Sarayı’nda duruşmalara 7 aylık bebeği Ali Yiğit’le girdi. Protestosunun nedeni bebekli çalışan kadınlara işyerlerinde gerekli iş koşullarının sağlanmaması… Haberleri gördüğümde içimden şakayla karışık şunu geçirmiştim; “ Böyle bir hak arama bilinci olsa olsa bir Kadıköylü avukatta vardır!” Yanılmamıştım, arama motorunda yaptığım kısa bir aramadan sonra Kadıköylü avukat Feyza’ya ulaştım. Olayın magazine taşınmasından endişeliydi ancak semtinin yayın organı Gazete Kadıköy’ü kırmadı, sorularımızı cevapladı:


- Ne dersiniz, bu eyleminizde Kadıköylülüğünüzün etkisi nedir sizce?
Üsküdar'da doğdum büyüdüm ama  16 senedir Kadıköy'de yaşıyorum ve burayı çok seviyorum. Kadıköy ruhuma bir aktivistlik aşılamış olabilir (gülüyor)

-Konuyu artık detaylıca biliyoruz artık, biraz bu protestonuzun ardına/sonrasına yoğunlaşmak gerek bence. Böyle bir protesto yapmadan önce, bu kadar ilgi göreceğinizi tahmin etmiş miydiniz?
Adliyede ilgi çekeceğini biliyordum ama ulusal medyaya yansıyacak kadar büyüyeceğini tahmin etmemiştim. Bir kadın çocuğunu alıp işe gitmesi olay oldu, demek ki toplum, çocuklu kadınlardan ne kadar çok uzaklaştırılmış…

-Sanırım basının magazinsel yaklaşımından rahatsızsınız. Neden?
Aslında belki onlar öyle yaklaşmadı ama ben çok hassasım. Sonuçta çocuğum mevzu bahis. Ayrıca bu kadar önemli bir konu gündeme gelmişken ve kadınların gebelik süresince ve gebelikten sonra yaşadıkları sıkıntılara değinilmesi gerekirken sürekli oğlumun fotoğrafını çekmek istemelerini rahatsız edici buldum.

-Eyleminiz sonuca ulaştı mı?
Halihazırda açılmış olmasa da bir bebek odası açılacağının sözünü aldık. Muhtemelen çok kısa zamanda da açılacaktır. Hatta bir kreş bile açılacak.

-Sanırım toplumca biraz “ikiyüzlüyüz”. Çocuklar çok sevilir ama toplumsal hayatta yok sayılır. Ne dersiniz?
Kesinlikle öyle! Çocuklu kadına öcü gibi bakıyorlar. Kadın da çocuk ağlayacak diye stres oluyor. Aman herkeste bir afra bir tafra! Ben bunlara hiç aldırış etmiyorum. Tüm kadın arkadaşlarıma sesleniyorum; hiç stres olmasınlar… Biz onların keyfini düşünmek zorunda değiliz ama onlar bizim çocuklarımızın rahatını düşünmek zorundalar. Çocuk bunlar. Çocuklarını büyüten hanımlar, henüz anne olmamış genç kadın ve erkekler biraz olaya uzaklar, empati sıfır. Biraz anlayış göstermeleri ve hatta yardımcı olmaları gerekir.

-Eşinizin bu protestonuza tepkisi nasıl oldu?
Eşim duruşumu doğru buluyor. ‘Sen ülkedeki bütün kadınların problemine parmak bastın’ diyor.

-Kadıköy’de yaşadığız sıkıntılardan da şikâyetçisiniz.
Kadıköy genel olarak bilinçli. Mekânlar bebek arabalarına saygılı mama sandalyesi var; insanlar da yardımcı oluyorlar. Yani her yerde rampa var ama sürücüleri bilinçlendirmek lazım park konusunda. Bence Kadıköy öncü olmalı bir kamu spotu başlatmalı broşürler dağıtmalı. Mesela Moda’yı çok sevmeme rağmen orada bebek arabasıyla yürümek bir kabus. Bütün kaldırımlarda arabalar! Çoğu zaman yılıp geri dönüyoruz eşimle. Ve kanun çıkmasına rağmen Kadıköy'de hala çocuk parklarında cafe ve restoranlarda sigara içiliyor. Biz bebeklerimizle  parklara gidemiyoruz. Bu denetlenmeli.

-Kadıköy bu anlamda diğer ilçelere oranla, ne durumda?
Diğer ilçelere çok sık gitmiyorum. Ben genelde kendi mahallemde dolaşıyorum, civar parklara gidiyorum. Ama olumsuzluklar olduğunda, ‘Kadıköy bu haldeyse diğerleri kim bilir ne haldedir’ diye düşünüyorum.

-Bundan sonra benzer protestolarda görecek miyiz sizi?
Bu konuda protesto yaparken değil ama çalışırken göreceksiniz bol bol. Konuşmak, kuru laf, itiraz etmek yerine bir şeyler yapmak istiyorum. Bir şeyleri değiştirmek kadınların gözünü açmak...
 
ADLİYEDE BİR BEBEK…
Avukat Feyza Altun Meriç geçen hafta bir duruşmasına minik oğlu Ali Yiğit’le girdi. Meriç’i adliye koridorunda üstünde cübbe, kucağında oğluyla görenler epey şaşırdı. İş ve sosyal hayatta çocuklu kadınlar için gerekli şartlar sağlanmasını isteyen avukatın bu protestosuna ana haber bültenlerinde geniş yer verildi.

AVUKAT ANNENİN İSYANI MECLİS GÜNDEMİNDE
Avukat Feyza Altun Meriç’in bebeğiyle Anadolu adliyesine gelerek çalışan annelerin sorunlarına dikkat çekmesi Meclis’te önerge konusu oldu. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede; Türkiye’nin en büyük kamu binası, dünyanın da en büyük adliyesi olduğu belirtilen ve yüzlerce çalışanı dışında her gün yüzlerce insanın ziyaret ettiği Anadolu Adalet Sarayı’nda bebek ve çocukların ihtiyaçlarının karşılanabileceği birim ve gereçlerin eksik olmasının gerekçesini sordu. Adalet Sarayı'ndaki tuvaletlerde bebek alt değiştirme aparatı, yemekhanelerde mama sandalyesi,  bina içinde de emzirme odası gibi eksikliklerin bir an evvel giderilmesinin planlanıp planlanmadığını soran Öğüt, “Türkiye genelindeki adliyelerin hangilerinde alt değiştirme odası, emzirme odası bulunmaktadır? “ sorusunu yöneltti.


ARŞİV