Kadıköy’den Anadolu’ya uzanıyorlar

Kadıköy Anadolu Lisesi mezunları tarafından iki yıl önce kurulan Anadolu Güneşi Derneği, hayata geçirdiği projelerle farklı yaşlardaki gençlere destek sunuyor

17 Ekim 2018 - 13:08

Anadolu Güneş Derneği, Kadıköy’ün en köklü okullarından biri olan Kadıköy Anadolu Lisesi mezunlarının kurduğu bir dernek. Bundan 2 yıl önce bir grup mezun tarafından tohumları atılan Anadolu Güneşi Derneği, çeşitli yaş gruplarındaki gençlere serbest zamanlarını faydalı ve anlamlı değerlendirebilecekleri  aktiviteler ve etkinlikler sunuyor. Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileriyle başlattıkları projeler şimdilerde Türkiye’nin farklı şehirlerindeki gençlere ulaşıyor. Dernek ekibiyle çalışmaları ve gelecek planları hakkında konuştuk.

GENÇLER İÇİN NE YAPIYORLAR?

Derneğinizi tanıtır mısınız?

Derneğimiz 2016 yılının Aralık ayında, Kadıköy Anadolu Lisesi 1990 mezunlarından oluşan bir grup arkadaş tarafından kuruldu.  Arkadaşlar 25. mezuniyet yıldönümünde bir araya gelmenin verdiği duygusallık ve geçmişi yad ederken oluşan sinerji ile ‘Gençler için ne yapabiliriz?’ sorusunu ortaya attılar ve böylece ilk fikirler oluşmaya başladı. Sonrasında bu fikirler, uzun yıllar İngiltere’de yaşayan ve orada gençler için benzer projeleri hayata geçiren şimdiki dernek başkanımız İlke Erguvanlı’nın liderliğinde ve çekirdek bir grup gönüllünün özverili çabaları ile dernek çatısı altında bir oluşuma dönüştü.

Derneğin kurulma amacı neydi neden böyle bir proje başlattınız?

 Aslında çıkış noktamız kendi gençliğimizde yaşadığımız sorunlardan hareketle zamanımız gençleri için hayatı nasıl kolaylaştırabiliriz ve onlar için genişletilmiş bir aile ortamını nasıl yaratırız düşüncesi oldu. Hepimizin gençlik döneminde zaman zaman zorlandığı alanlar ve destekten yoksun kaldığımız zamanlar olmuştu. İşte Anadolu Güneşi, bu anlamda gençleri hayata hazırlamak için aylık düzenleyeceği seminerler ile hem onlara gerekli alt yapıyı, donanımı ve vizyonu sağlayacak, hem de her gencimize birebir görüşebileceği bir mentor atayarak danışmak istediği her konuda konuşabileceği bir tür aile ortamını oluşturacaktı. Tabi tüm bunları yaparken  toplumsal barışa katkı sağlamak da hedeflerimizden bir diğeri. Ülkemiz için barış içinde bir gelecek hayal ediyoruz ve bunun yolu da gençlerimizi hoşgörülü, anlayışlı, vizyon sahibi ve hayata bütünsel bakan mutlu insanlar olarak yetiştirmekten geçiyor.

Şimdiye kadar neler yaptınız?

 2017 yılında ilk programımızı 15 öğrenciden oluşan bir öğrenci grubuyla başlattık. Üniversite öğrencilerinden oluşan bu ilk grup ile farklı konularda 10 gelişim semineri, birebir mentörlük programı ve sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdik. Ayrıca arzu eden gençlerimiz için staj imkanı sağladık. Eğitmenlerimiz ve mentörlerimiz kendi alanlarında profesyonel çalışan gönüllülerden oluşuyor ve büyük bir kısmı Kadıköy Anadolu Lisesi mezunları. 2018 Nisan ayında başlayan ikinci programımız 18 kişilik bir öğrenci grubuyla devam ediyor. İlk grubumuz sadece Kadıköy Anadolu Lisesi mezunlarından oluşuyorken, ikinci grubumuzda tüm okulların mezunlarına açıldık. Böylece daha heterojen bir grubumuz oldu ve bu şekilde toplumsal barışa katkı hedefimize bir adım daha yaklaştığımızı umuyoruz. Geçen yıla ilave olarak  bu yılın eğitim programına gönüllü öğretmenler tarafından verilen birebir çevrimiçi İngilizce konuşma derslerini ekledik.

Özellikle gençler için çalışmalar yapıyorsunuz, gençleri neden önemsiyorsunuz?

Gençler, ülkemizin geleceği için çok önemli. Bu sebeple hedefimiz, ilerleyen senelerde artan gönüllü ve destekçilerimizle çalışmalarımızı büyüterek daha çok gencimize ve sadece İstanbul ile sınırlı kalmadan destek verebilmek. Tüm Türkiye’nin gençlerine ulaşmak istiyoruz. Programımıza başvuran tüm gençlere, imkanlarımız çerçevesinde ve programı düzenli takip edecekleri sözü vermeleri karşılığında eşit şans sağlamak istiyoruz.

“YENİ PROJELER İÇİN ÖNERİLERE AÇIĞIZ”

Validebağ Korusu'na da ağaç diktiniz geçtiğimiz günlerde, farklı sosyal çalışmalar da yapıyor musunuz?

Validebağ etkinliği bizim ilk sosyal sorumluluk projemizdi. Burada Validebağ Gönüllüleri Derneği ile güzel bir ortak çalışma yaptık.  İlerleyen dönemlerde farklı sivil toplum kuruluşları ve dernekler ile de işbirliği yaparak başka sosyal çalışmalar da yapmak istiyoruz.

Derneğinize kimler katılabilir?

Derneğimize, 18-24 yaş arası gençlere destek olmak isteyen tüm gönüllüler katılabilir.

Size destek vermek isteyenler neler yapmalı?

 Mentor ya da gönüllü eğitmen olmak, gençlere staj imkanı sağlamak veya farklı konularda sponsor olmak isteyen herkes destek verebilir ve web sitemizdeki (https://www.anadolu-gunesi.com/destek-formu) gönüllü destek formunu doldurarak bize ulaşabilirler. Her türlü desteğe ihtiyacımız var ve şimdiden bunun için teşekkür ederiz.

Kadıköy özelinde çalışmalar yapıyor musunuz?

Seminerlerimiz genelde Kadıköy’de oluyor.  Bu noktada, seminerlerimiz için bize mekan sponsorluğu yapan Oğuz Abadan MTSM’ye de teşekkür etmek istiyoruz. Ancak bir sosyal sorumluluk projesi olarak soruyorsanız, henüz Kadıköy’e özel bir çalışma yapmadık, gelebilecek öneri ve fikirlere açığız.


ARŞİV