Kadıköy'ün sanatçılarından Osman Hamdi'ye saygı

Çok yönlü kültür insanı, Kadıköy'ün ilk belediye başkanı Osman Hamdi Bey, Bahariye'deki Sanatçılar Sokağı sanatçıları tarafından anıldı.

08 Aralık 2011 - 14:14

Ressam, arkeolog, müzeci, Kadıköy'ün ilk belediye başkanı Osman Hamdi Bey, Kadıköy'de anıldı. Bahariye'deki Sanatçılar Sokağı sanatçıları tarafından 3 Aralık akşamı bir etkinlik düzenlendi. Aynı sokaktaki Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlik öncesi, Sanatçılar Sokağı'ndaki yaklaşık 30 sanatçıyı temsilen bir konuşma yapan Gülsün Gökalp, sokağın girişine dev boyutta bir Osman Hamdi Bey resmi yaptıklarını anımsattı. Gökalp, “Televizyon dizileri aracılığıyla padişahların, cariyelerin magazinleştirildiği bir ortamda, Osman Hamdi Bey'i anmak ve anlamak çok önemli. Bu nedenle biz de bu etkinliği düzenledik. Sanatçılar Sokağı olarak bu etkinliklerimizi her ay gerçekleştireceğiz” dedi.

 
BİR OSMANLI AYDINI
 
Etkinlikte ilk olarak “Osman Hamdi Bey Kaplumbağa Terbiyecisi” adlı belgesel gösterildi. Yapımcı ve yönetmenliğini Umut Hacıfevzioğlu'nun yaptığı 30 dakikalık belgeselde, bir Osmanlı aydını olarak Osman Hamdi Bey'in yaşamını ve yaptıkları anlatıldı. Daha sonra, belgeselin senaryosunu kaleme alan, ayrıca aynı adda bir de kitap yazan tarihçi-yazar Emre Caner ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Batı Sanatı ve Çağdaş Sanatlar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Öndin'in konuşmacı olduğu bir söyleşi gerçekleştirildi. Osman Hamdi Bey'in az bilinen yönlerine değinen tarihçi-yazar Emre Caner, onun koruma kültürüne katkıları ve siyasi kişiliğini anlattı. Caner, “19. yüzyılda Osmanlı'da arkeolojik eserlerin krunması için bir bilinç yoktu. Avrupa, Osmanlı'nın eserlerini yağmalıyordu. Osman Hamdi Bey, 1814'te bir tüzük yayınlayarak ‘Osmanlı topraklarından çıkan tüm eserlerin Osmanlı’ya ait' olduğu kuralını getirdi. Bu anlamada büyük bir zihinsel değişiklik yaptı. ‘’ dedi. Osman Hamdi Bey'in Paris'e eğitim almaya gittiği zamanlarda politika ile ilgilenmediğini anlatan Caner, Bağdat'ta göreve gelmesiyle birlikte sıkı bir Mithat Paşa taraftarı (Mithatist) olduğunu dile getirdi. MSGSÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Öndin de Osman Hamdi Bey'in Osmanlı sanatına katkılarını anlattı. Öndin, “Osmanlı sanatına klasik estetiği getirdi. Tasvir yasağı uygulanan bir dönemde, ilk kez resimlerinde anıtsal figürü kullandı. Batı'da Osmanlı sanatını tanıttı. Avrupa'daki 'atıl Doğulu kadın' imajına zıt olarak, Osmanlı kadınını günlük hayatın içinde resmetti” diye konuştu.
 
Gökçe UYGUN

ARŞİV