Kadıköy'de evlenmek ücretsiz!

Bugüne dek milyonlarca çiftin dünya evine giriş noktası olan Kadıköy Evlendirme Dairesi, tarihinin en ilginç ve buruk günlerini yaşıyor.  Nikahlar sadece 2 şahitle yapılıyor, gelin-damat maske takıyor

20 Mayıs 2020 - 13:32

Hafta içi bir gün, sabah 11.00 civarı. Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi'nde sakinlik hakim. Zira pandemi günlerindeyiz. Tek bir çift var nikah için bekleyen; Mina Üzülmez- Muhammed Mustafa Yıldız. Damat, klasik damatlık yerine kendine has tarzı olan bir takım giymiş, gelinin üstünde ise alışılageldiği üzere gelinlik değil, oldukça şık krem rengi bir elbise var. Elinde gelin buketi. Ve elbette yüzlerinde maskeleri! Yanlarında damadın anne-babası, gelinin yakınları şehir dışında olduğu için gelememiş. İki de şahit.

Yanlarına yaklaşıp önce tebrik ediyoruz az sonra kıyılacak nikahları öncesi. Kendimi tanıtıp, nikahları esnasında fotoğraflarını çekip çekemeyeceğimi soruyorum. Kısa bir tereddüt sonrası kabul ediyorlar. 

İşte nikah saati de geldi. Nikah refakatçisi, toplam 6 kişiden oluşan nikah ekibini salona davet ediyor. Salona dediysem salonun girişine. Zira önlemler kapsamında nikahlar salonda değil, girişe kurulan bir masada kıyılıyor.  Gelin-damat salonun kapısında, aradaki ilk boşluk bölmeye de sadece iki şahidin girmesine izin veriliyor. Damadın anne-babası ise dışarıda, önlerine çekilen kırmızı bandı aşmadan içeriyi görebilecek şekilde duruyorlar. Nikah töreninin başlamasına dakikalar kala, hatıra fotoğrafları çektiriyorlar. Baba, gelin-damada 'Bir de normal fotoğrafınız olsun' diyerek kısa bir süre maskelerini çıkarmalarını öneriyor. Ve evet pandemi günlerinde kıyılan bir nikahın, normale yakın bir fotoğrafı da kayıtlara geçmiş oluyor. Ardından nikah memuru gelip, nikah işlemini gerçekleştiriyor. Damadın babası da gelemeyen aile ve eş dost için telefonuyla canlı yayın yapıyor. Karantinada buruk bir nikah daha gerçekleşmiş oluyor...

50 GÜNDE 250 ACİL NİKAH!

Ben de Kadıköy Evlendirme Dairesi Sorumlusu İrep Korkmaz'ın yanına geçiyorum röportaj için. “Evlendirme'de günler nasıl geçiyor?” diye başlıyorum sorularıma. İrep Hanım, Ramazan'da olduğumuzu hatırlatarak, “O nedenle durgun. Yani pandemi olmasaydı da bugün buraya gelseydiniz aşağı yukarı aynı manzarayla karşılaşırdınız. Kadıköy'de en az nikahın yapıldığı ay her zaman Ramazan olur.” diyor. “Ama siz bizi bir de geçen ay görseydiniz!” diye ekliyor. Şaşırıyorum. Nisan ayı neden çok dolu olabilir ki? Pandemide insanlar nikahlarını ertelerler diye düşünmüştüm oysa ki. Ama hiç de öyle değilmiş, ilk aşamada akla gelmeyen gereklilikler varmış. İrep Korkmaz açıklıyor;

“Eskiye oranla çok daha fazla acil nikah talebi oldu! Yani insanlar evlenmekten vazgeçmek, ertelemek bir yana (elbette erteleyenler de oldu ama) acele acele evlenmek istediler. Başta ben de şaşırdım ama gerekçeleri duyunca anladım. Mesela karantina sürecini birlikte geçirmek isteyenler vardı. Yahut ev kiralamışlar nasılsa evleneceğiz diye, kira kontratı başlıyor mesela Nisan'da. Bu durumda olan pek çok çift de biran evvel evlenmek istedi. Ya da hamile olan gelin adayları, karantina sürecini yalnız geçirmemek için hemen evlenmek istediler. İlginç iki durum daha oldu; 65 yaş üstü iki yaşlı amca da evlerinde yardıma gelen kadınlarla evlendiler. Biri gerçekten sevdiği için evlendiğini söyledi. Diğer amcanın yardımcısı kadının ailesi nikah olmadan birlikte yaşamalarına izin vermiyormuş. Adam da tek başına yaşıyamıyor, temizlik-alışveriş vb. için başka kadın görevli de alamıyor. 'Evlenelim ki bana da yardımcı olsun' diyerek evleniyorlar.”

Velhasıl türlü sebeplerle acil nikah kıydırmak isteyenler olunca Kadıköy Evlendirme Dairesi, normalden bile fazla mesai yapmış bu süreçte. Ortalama 50 günlük süreçte (15 Mart ile Nisan sonu) 250 acil nikah kıyılmış.

ÖDEMELER İADE EDİLİYOR

Kadıköy Evlendirme Dairesi Sorumlusu İrep Korkmaz, 16 Mart'tan bu güne kıyılan tüm nikahların da ücretsiz olduğunun altını çiziyor; “Yani önceden, bu zamanlar için gün almış ve ödemesini yapmış çiftlerimizin nikahlarını kıyıyor ve paralarını iade ediyoruz. Zaten aldığımız ücret salon ücreti idi, şimdi nikahlar salonda da kıyılmadığına göre ücretleri iade etmenin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Kadıköy Belediyesi olarak, zaten buruk olan çiftlerimize biraz destek olmuş oluyoruz. Sadece nikah cüzdanı ücreti alıyoruz ki o da zaten belediye bütçesine gitmiyor, Kadıköy Mal Müdürlüğü'ne verilen bir ödeme."

“BEKLEMEDE 217 NİKAH VAR”

İrep Korkmaz bir de tamamen beklemeye alınan nikahlardan bahsediyor. Şu an bu rakam 217.  Yani bu çiftler nikah tarihlerini süresiz olarak askıya almışlar, salgın tamamen bitince evlenmeyi planlıyorlar. Peki ya ertelemek isteyenler? Evlendirme Dairesi'nin telefonları hiç susmamış. Ve her bir telefon görüşmesi de en az 10 dakika sürmüş çünkü çiftlerin aklında pek çok soru varmış. İrep Hanım şöyle aktarıyor; “Arayanlar endişeli. Çünkü sürecin ne zaman biteceği bilinmiyor, bittiğinde her şey hemen eskiye mi dönecek belli değil. Mesela ‘Eylüle ertelesem herkesi davet edebilecek miyim nikahıma?’, ‘Ağustosta yapsak nikahı kokteyl olur mu?’ gibi pek çok soru soruluyor.”

Cidden de nasıl olacak? İrep Hanımın şimdiden bazı fikirleri var; nikah törenlerini  yaz döneminde bahçede yapmak, yahut belediyenin kültür merkezleri yeniden açılmamış olursa bazı nikahları buralara taşımak gibi. 

2 ŞAHİTLİ NİKAH HAZİRANDA DA SÜRECEK

Tabi bunlar net değil zira her şey 'normalleşmiş' değil henüz, önümüzü de pek göremiyoruz. Gerçi Cumhurbaşkanlığı'nın normalleşme planına göre hazirandan itibaren nikah dairelerinde salondaki koltuk sayısının yüzde 25'i kadar davetli içeriye alınabilecek. Ancak İrep Korkmaz, Kadıköy Evlendirme Dairesi olarak bu yeni kararı uygulamayacaklarını söylüyor; “Haziranda da sadece 2 şahitli nikah uygulamamıza devam edeceğiz çünkü hala önlemleri sıkı almamız gerektiğini düşünüyoruz.”

İrep Korkmaz son olarak, “Belirsizlik hala sürüyor ancak biz Kadıköy Nikah Dairesi olarak, gelin-damat adaylarımızın ve konuklarının sağlığını tehlikeye  atmadan, onları bir şekilde evlendirmeye devam edeceğiz. Her zaman yanlarındayız, bunu bilsinler…” diye sözlerini noktalıyor.


 


ARŞİV