Kadıköy’ün yabancı lezzetleri: Avrupa Mutfağı

‘Bagel’den ‘paella’ya, ‘trdelník’ten ‘nata’ya, Kadıköy’ün tarihi sokaklarına renk katan Avrupa’nın farklı lezzetleri…

09 Ekim 2025 - 21:24

Kadıköy artık sadece İstanbulluların değil, dünyanın dört bir yanından gelenlerin de yuvası oldu. Tarihi sokaklarda yurt dışından gelen öğrencilere rastlamak, caddelerde farklı dillerin melodisini duymak sıradan bir hale geldi. Bugün Kadıköy, Avrupa’dan Amerika’ya, Portekiz’den Macaristan’a kadar uzanan lezzetlerle dolu, çok kültürlü bir gastronomi durağına dönüşmüş durumda. Sokaklarında yürürken kimi zaman tarçınlı bir ‘trdelník’ kokusu, kimi zaman taze pişmiş bir ‘pastel de nata’ ya da çıtır bir ‘churros’ aroması size eşlik ediyor. Biz de “Madem vize almak zor, o zaman Avrupa lezzet turunu Kadıköy sokaklarında yapalım” dedik ve böylece, semtin köşelerinde gizlenen tatlı duraklarını keşfe çıktık.

NEW YORK’UN EFSANE KAHVALTI LEZZETİ 

Bagel, Polonya’dan Amerika’ya göç edenlerle taşınan bir lezzet ve özellikle New York’ta kahvaltı kültürünün sembolü. Ortası delik, dışı parlak ve çıtır, içi yoğun ve yumuşak bir ekmek olan bagel bize birazcık simiti hatırlattı. Son yıllarda Kadıköy’de de popüler hale gelen bagel sandviçleri, krem peynirli, somonlu, avokadolu ya da fıstık ezmeli çeşitleriyle modern kahvaltıların favorisi oldu. 

BİR PORTEKİZ KLASİĞİ

Portekiz mutfağının dünyaya armağan ettiği en ikonik lezzetlerden biri hiç kuşkusuz pastel de nata. Dışı ince katmanlı çıtır milföy hamuru, içi ise yumurta sarısı, süt, şeker ve kremadan yapılan kadifemsi muhallebiyle dolu bu küçük tartlar, ilk lokmada benzersiz bir lezzet sunuyor.

Fırında pişerken üzeri hafifçe karamelize oluyor; soğuduktan sonra genellikle toz tarçın ve pudra şekeri ile servis ediliyor. Bugün ise pastel de nata, Portekiz’in sınırlarını aşarak dünyaya yayılmış durumda. Kadıköy’de de artık bu tatlıyı Antep fıstıklı, Hindistan cevizli, limonlu ve çikolatalı gibi birçok farklı çeşitle deneyimlemek mümkün.

AKDENİZ’İN PAYLAŞILAN LEZZET HİKAYESİ

Paella, Akdeniz mutfağının kalbinden çıkan; renkli, doyurucu ve paylaşma kültürünü yansıtan bir İspanyol klasiği. İspanya’nın Valencia bölgesinden dünyaya yayılan bu pirinç bazlı yemek, adını pişirildiği geniş ve sığ tavadan alıyor. En ayırt edici özelliği, safranla aromalandırılmış pirinci ve içine eklenen deniz ürünleri, tavuk ya da sebzeleri.

Üzerine birkaç limon dilimi sıkılarak servis ediliyor, bu da paellaya ferah bir Akdeniz dokunuşu kazandırıyor. Son yıllarda Kadıköy’de ise Ege karidesi, levrek ve taze otlarla hazırlanan modern yorumları öne çıkıyor.

ÇİKOLATA VE TARÇININ BULUŞTUĞU LEZZET

Churros İspanya’dan Latin Amerika’ya yayılarak özellikle Meksika, Arjantin ve Brezilya gibi ülkelerde ulusal tatlı haline gelmiş, dünyanın dört bir yanında sevilen ikonik bir lezzet. İspanyol ve Latin Amerika mutfaklarında sıkça tüketilen bu tatlı, kızardıktan sonra toz şeker ve kimi zaman tarçın ile kaplanarak servis ediliyor. Son yıllarda özellikle Kadıköy’ün menülerinde de yer almaya başlayan churros; meyveli, dolgulu, çikolatalı, karamelli, beyaz çikolatalı ya da Antep fıstıklı soslarla sunularak yerel damak zevkine uyarlandı.

ORTA AVRUPA’NIN SOKAK TATLISI 

Orta Avrupa’nın en sevilen sokak tatlılarından trdelník, özellikle Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan’da oldukça popüler. Hamuru uzun şeritler halinde hazırlanıyor ve piştikçe dışı karamelize olup ardından şeker ile tarçın karışımına bulanıyor. Böylece ortaya hem çıtır hem yumuşak dokulu, mis kokulu bir tatlı çıkıyor. Geleneksel olarak sade yenilen trdelník, artık içine dondurma, çikolata, krema ya da taze meyveler doldurularak servis ediliyor. Son dönemde Türkiye’de “chimney cake” adıyla satılmaya başlanmasıyla, trdelník artık Kadıköy sokaklarının da yeni gözdesi olmaya aday.

İNGİLTERE’NİN SADE AMA ENFES TATLISI

İngiliz mutfağının en özgün tatlılarından biri olan crumble, meyveyle yapılan ve üzeri gevrek kırıntı hamuruyla kaplanarak fırınlanan bir tatlı. Adını ise üzerindeki “crumble” yani kırıntı dokusundan alıyor. Genellikle sıcak servis edilip, yanında vanilyalı dondurma, krem şanti veya İngiliz kreması ile sunuluyor. Kadıköy’deki kafelerde sıklıkla görülen ılık crumble ile vanilyalı dondurma kombinasyonu ise öne çıkıyor.

ALMANYA’DAN DÜNYAYA UZANAN ÇITIR 

Avrupa mutfağının en tanınan hamur işlerinden biri olan brezel veya pretzel, Almanya’nın simgesi haline gelmiş; tarih boyunca bereketin ve misafirperverliğin ifadesi olarak kabul edilmiş. Dışı parlak ve çıtır, içi ise yumuşacık olan brezel hem sade haliyle hem de çeşitli sos ve dolgu alternatifleriyle dünyanın dört bir yanında sevilerek tüketiliyor.  Son yıllarda özellikle Kadıköy, Karaköy ve Nişantaşı gibi semtlerdeki artisan fırınlarda peynirli, hardallı ve çikolatalı brezel çeşitleri menülerde yer almaya başladı. 

GÖÇLE DOĞAN LEZZET

Alman usulü döner, Türk göçmenlerin yarattığı ve Alman mutfağıyla bütünleşen bir sokak lezzeti. 1970’lerde Berlin’de yeniden şekillenen bu versiyon, Türk mutfağının lezzet mirasını ve Avrupa sokak kültürünün hızını bir araya getiriyor. Genellikle kalın, çıtır döner ekmeği (dönerbrot) veya dürüm lavaş içinde servis ediliyor. Yoğurtlu sarımsak sosu, acı-sarımsak karışımı ve bazen köri mayonezli soslarla hazırlanıp; marul, mor lahana, domates, soğan ve salatalık gibi taze sebzeler de ekleniyor. Et olarak ise çoğunlukla dana ve tavuk kullanılıyor. 


ARŞİV