Kadıköy'ün sokak hayvanları emin ellerde

Kadıköy Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi’nde bir yıl içinde 4 bin 782 muayene ve tedavi ile bin 770 kedi kısırlaştırma işlemi yapıldı

11 Ocak 2024 - 12:28

Kadıköy Belediyesi, sahipsiz sokak hayvanlarının hastalandıklarında muayene ve tedavi olabilmesi amacıyla 15 Aralık 2019 tarihinde Kadıköy Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi’ni hizmete açtı. Merkez’de 2023 yılında 44 bin 782 muayene ve tedavi ile bin 770  kedi kısırlaştırma işlemi yapıldı. Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi’nde Veteriner Hekim Nuray Çevik’ten merkez ve merkezde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldık. 

- Merkezin sağlık donanımı nasıl? Kaç personel hizmet veriyor?

Merkezimizde 4 adet muayene odası, 3 adet tam teşekküllü ameliyathane, 120 kafesli kedi operasyon sonrası rehabilitasyon ve tedavi odası, osteosentez (kırık) operasyon seti, diş ünitesi, hemogram ve biyokimya laboratuvarı bulunuyor. 7 veteriner hekim, 4 veteriner teknikeri, 9 yardımcı personel, 4 kayıt personeli, 1 temizlik personeli ve 2 şoför olmak üzere toplam 26 personel ile hizmet veriyoruz. 

-Merkezde verilen sağlık hizmetleri neler? 

Merkezimizde vatandaşın getirdiği hasta hayvanlara hekim arkadaşlarımız 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği uygun tedavi, parazit tedavisi, kuduz aşısı ve erişkin boyuta geldiklerinde kısırlaştırma işlemi yapılıyor. Verilen sağlık hizmetleri ücretsiz.

-Hangi hayvanlar sağlık hizmeti alıyor? 

Merkezde Kadıköy bölgesindeki bütün sokak kedileri ve köpekleri hizmet alıyor. Trafik kazası gibi acil durumlarda merkeze getirilen köpeklerin tedavisi yapıldıktan sonra ekipler tarafından barınması için Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi’ne götürülüyor. Ayrıca merkeze getirilen kirpi, kuş gibi hayvanların da muayenesini yapıyoruz. Doğa Hayvanları Koruma Müdürlüğü’ne haber veriyoruz, gelip alıyorlar. 

-Hizmet almak için hangi şartlar ve koşullar aranıyor?

Kadıköy’de sahipsiz ve mikroçipsiz hayvan olması gerekiyor.

-Merkez hangi gün ve saatlerde açık? Nasıl randevu alınıyor? 

Merkezimiz haftanın beş günü 09.00 -12.00 ve 13.00 -16.00 saatleri arasında açık. Hafta içi randevu almadan, merkeze gelip kayıt açarak hasta hayvanların muayenesi yapılıyor. Sadece kısırlaştırma için randevu alınması gerekiyor. Bunun için de Kadıköy Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Randevu Sistemi’ne her pazartesi saat 09.15’te girmeleri, kendi adlarına randevu oluşturmaları gerekiyor. Hafta sonu birimimiz kapalı. Merkezde nöbetçi personel bulunuyor. Hafta sonu acil ve hasta durumda olan hayvanlar ekiplerimiz tarafından merkezimize getiriliyor. 

“MARKO'YU YAŞATTILAR”

Marko ismini verdiği kedi için bir buçuk aydır merkezden sağlık hizmeti alan Nermin Akman, “Alışveriş için dışarı çıktığımda marketin orada topallarken buldum. Buraya getirdim. Filmleri çekildi, tedavisi başladı. Sol bacağında yarası vardı. İltihaplıydı, tedavisi yapıldı. Marko ölüyordu. Nuray hocamız kurtardı. İğneler, şuruplar, haplar, elbirliğiyle iyi oldu. Merkezdeki doktorlardan, çalışanlardan memnunuz. Hepsinin ellerine sağlık. Verilen hizmetin ücretsiz olması da çok iyi. Marko’ya apartmanın yangın merdiveninde korunaklı ve güvenli bir yer yaptım. Orada bakıyorum.” dedi. 

“TEDAVİLER BAŞARILI”

Mualla Şana da şunları dile getirdi: “Uzun yıllardır hizmet alıyorum. Hekimler son derece tecrübeli ve mesleklerini severek yapıyor.  Hayvan sever hekimler bizleri her konuda aydınlatıyor. Baktığım ya da bulduğum kedileri buraya getiriyorum. Tedaviye başlanıyor ve tedavi başarı ile sonuçlanıyor.” 

Kadıköy Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi: Merdivenköy Mahallesi, Merdivenköy Yolu Sokak, No:22/1 Kadıköy. Telefon :(0216) 629 85 35 -36
 


ARŞİV