Kadıköy’de yayalara öncelik

Kadıköy Belediyesi, inşaat ve yıkım çalışmaları sırasında bozulan kaldırımlarda yaya güvenliğini sağlamak amacıyla “Bina Önü Beton Kaplama Uygulaması”nı hayata geçirdi. Yeni düzenlemeyle, inşaat cephelerinde beton kaplama yaptırmayan firmalar artık ruhsat alamayacak

13 Kasım 2025 - 14:55

Kadıköy Belediyesi, bina yıkımı ve inşaat çalışmaları sırasında bozulan kaldırımlarda yaya güvenliğini sağlamak amacıyla “Bina Önü Beton Kaplama Uygulaması” başlattı. 

Kentsel dönüşümün hız kazandığı bölgelerde kaldırımların bozulması, yayaların ulaşımını güçleştiriyor; özellikle engelli bireyler, yaşlılar ve çocuklu aileler için ciddi güvenlik sorunları yaratıyordu. Yeni uygulamayla, inşaata başlamadan önce binaların önündeki kaldırımlar betonla kaplanacak, böylece yayaların güvenli ve konforlu bir şekilde yürüyebilmesi sağlanacak.

“CİDDİ GÜVENLİK RİSKİ OLUŞTURUYORDU”

Kadıköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Alt Yapı ve Ruhsat Birimi Şefi Vedat Şahin, hafriyat ve inşaat süreçlerinde yaya yollarında meydana gelen bozulmaların, özellikle engelli bireyler, yaşlılar ve çocuklu aileler için ciddi bir güvenlik riski oluşturduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Kentsel dönüşüm nedeniyle binaların cephelerinde yer alan kaldırımlarda ciddi deformasyonlar olmaya başladı. Bu bozulmalar sonrasında da yayaların sağlıklı olarak kaldırımda yürümesine engel teşkil etmeye başlamıştı. Hem yaşlılar, hem engelliler hem de çocuklu ailelerin sağlıklı bir şekilde konforlu bir şekilde yürüyüşlerini sağlamak için, inşaatların devam ettiği cephelerine, kaldırımlarına beton uygulamasına başladık. Betonun atılmasından sonra da yayalarımızın konforlu bir şekilde yürümesine olanak sağlıyoruz.”

Kadıköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, yıkım ruhsatı alan müteahhit veya bina sahibi, işe başlamadan önce bina cephesi boyunca kaldırımı 15 santimetre derinliğinde kazıyor, çelik hasır (çesan) yerleştiriyor ve C-20 sınıfı beton dökümü yapıyor. Beton yüzeyine yapılan perdah ve süpürge işlemleriyle zeminin kaymaz hale getirilmesi sağlanıyor. İnşaat süreci tamamlandığında ise kaldırımlar belediye ekiplerince yenilenerek eski haline getiriliyor.

“KALDIRIMLAR YAYALARINDIR”

Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı kaldırımların yayaların olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Komşularımızın güvenli ve engelsiz biçimde hareket edebilmesi bizim için öncelikli bir konu. Kentsel dönüşüm hızla ilerlerken kamusal alanın zarar görmesine izin veremeyiz. Bu uygulamayla hem vatandaşlarımızın güvenliğini hem de kamusal alanın bütünlüğünü koruyoruz.”


ARŞİV