Kadıköy'de engelsiz yaşam mümkün

Engellilere yönelik farkındalığın geliştirilmesi açısından küçük yaşta alınan eğitimin çok önemli olduğunu söyleyen Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi sorumlusu Meyse Yılmaz Budaklı, “Farkındalık temaları, eğitim müfredatlarının ayrılmaz birer parçası haline gelmelidir” diyor

01 Aralık 2022 - 17:27

Birleşmiş Milletler tarafından 3 Aralık, Dünya Engelliler Günü olarak kabul ediliyor. Dünya genelinde çeşitli organizasyonlarla farkındalığın artırılmasının amaçlandığı bu özel günde, Kadıköy Belediyesi de bir dizi etkinlik düzenliyor. Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi birim sorumlusu Meyse Yılmaz Budaklı, Dünya Engelliler Günü özelinde gazetemize konuştu.

Engelli bireylere yönelik farkındalığın geliştirilmesi konusunda konuşan Budaklı, “Farkındalığı, yargılardan bağımsız, bilincinde olma hali olarak tanımlayacak olursak, hayatın hemen her alanında gerek bireysel gerekse toplumsal olarak sahip olunması gereken bir yetidir demek sanırım yanlış olmayacaktır. Engelli bireylere yönelik farkındalığın geliştirilmesi açısından, iki noktayı fazlasıyla önemsiyorum. Bunlardan ilkini, erişilebilirlik standartlarının geliştirilmesi ve uygulamaların yaygınlaştırılması ile, toplumsal hayat içerisinde engelli bireylerin her alanda var olabilmesinin sağlanması olarak açıklayabilirim. Teknik ilerlemelerin etkisiyle bu alanın hayata geçirilmesi kaçınılmaz hale gelmektedir. İkinci önemli nokta ise, pek çok alanda olması gerektiği gibi, engelli farkındalığı özelinde de bireysel farkındalık düzeylerini artırmanın en sağlıklı yolu, küçük yaşlardan itibaren bu bilinç düzeyini geliştirilebilmekle olur. Tüm farklılıkları ile her bir bireyi, toplumsal bütünün ayrılmaz birer parçası olarak algılayabilen ve insan haklarını özümseyebilen çocuklar, farkındalığı yüksek toplumların temel oluşturucusudur. Dolayısıyla farkındalık temaları, eğitim müfredatlarının ayrılmaz birer parçası haline gelmelidir” dedi.

KADIKÖY’DE “ENGELSİZ” HİZMETLER

Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi’nin hizmetlerinden bahseden Budaklı, “Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet vermektedir. Kadıköy ilçesinde, engellilik alanında hizmetlerin üretildiği; sosyal ve ekonomik destek modellerinin uygulandığı bir merkezdir.” diyerek temel hizmet başlıklarını şu şekilde sıraladı:

●      Sosyal Destekler:

İhtiyaç sahibi engelli bireylere yönelik medikal malzeme ve ekipman destekleri, erişilebilirlik destekleri ile sosyal incelemeler sonucu uygun görülen hanelere yönelik farklı sosyal destek modelleri (gıda çeki, evde kişisel bakım ve evde temizlik gibi) sunuluyor.

●      Engellilik Alanında Genel Danışmanlık:

Engelli bireyler ve ailelerine yönelik olarak; alanla ilgili haklar, izlenmesi gereken prosedürler, belediye tarafından sunulan destekler, farklı kurumlar üzerinden erişilebilecek hizmetler ile benzeri konularda, bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları yürütülüyor.

●      Özel Eğitim Danışmanlığı:

Gelişimsel ve / veya zihinsel yetersizliği olan çocuk ve ergenlere, bireysel eğitimlerle uygun destekler sunuluyor; eğitsel değerlendirmelerle uygun yönlendirmeler yapılıyor, aile destekleri veriliyor.

●      Psikolojik Danışmanlık:

Engelli birey ve ailelerine yönelik, uzman psikologlar tarafından psikolojik danışmanlık hizmeti sunuluyor.

●      İstihdam Danışmanlığı:

Engelli bireylerin doğru, verimli ve uzun süreli istihdamları için danışmanlık ve yönlendirme hizmetleri veriliyor; işverenlere yönelik farkındalık çalışmaları, bilgilendirici ve yönlendirici danışmanlık hizmetleri sunuluyor.

●      Sesli Kütüphane Hizmetleri:

Görme engelli bireylerin kullanımına uygun sesli ve metin kitaplar üretilip; Braille / kabartma baskı alınıyor; ihtiyaca yönelik farklı teknik imkanlar sunuluyor.

●      Engelsiz Taksi Hizmeti:

Kadıköy ilçesinde yaşayan ve toplu ulaşım hizmetlerinden faydalanamayan bireylere yönelik sunulan ulaşım desteği hizmeti. Hizmet, tekerlekli sandalye kullanıcılarına uygun olarak tasarlanmış özel donanımlı araçlarla yürütülüyor.

●      Erken Tanı ve Müdahale Çalışmaları:

Kadıköy’de ikamet eden 0-3 yaş arası çocuklarda, gelişimsel risk tespitine ve ilçe düzeyindeki erken müdahale hizmetlerinin planlanmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor.

●      Eğitim ve Atölye Çalışmaları:

Engelli birey ve aileleri için, bireysel donanımlarını artırmalarına, sosyalleşmelerine, farklı iş ve uğraşılar edinmelerine yönelik çeşitli eğitim, hobi ve atölye çalışmaları yürütülüyor.

●      Ulusal / Uluslararası Projeler; Kuruluş, STK ve Üniversite İşbirlikleri:

Çalışma alanımızı geliştirmek adına, engellilik alanındaki ulusal ve uluslararası projeler, hibeler, akademik çalışmalar takip ediliyor; imkanlar dahilinde katılım sağlanıp ortaklıklar geliştiriliyor.

●      Gönüllülük ve Farkındalık Çalışmaları:

Engellilik alan çalışmalarında, gönüllü katılımların da dahil edildiği faaliyetler yürütülüyor; toplumsal farkındalığı geliştirici çalışmalar uygulanıyor.

KADIKÖY BELEDİYESİ ENGELSİZ YAŞAM FUARI’NDA

3 Aralık Dünya Engelliler Günü özelinde tüm haftaya yayılan bir programın olduğunu belirten Budaklı, “28 Kasım Pazartesi günü özel gereksinimli yetişkin kursiyerlerimiz (zihinsel yetersizlik, down sendromu ve otizm tanılı) ile merkezimizde, butik bir pastacılık atölyesi gerçekleştirdik. 29 Kasım Salı günü ise, bu yıl merkezimizde gerçekleştirilen tüm kurslarımıza katılan özel gereksinimli kursiyerlerimiz ve ailelerine yönelik, Fenerbahçe Khalkedon’da bir kahvaltı organizasyonu gerçekleştirdik. 30 Kasım Çarşamba, kursiyerlerimiz ile Pera Müzesi’ni ziyaret ettik. 1-2-3 ve 4 Aralık tarihlerinde ise, bu yıl 12. si gerçekleştirilecek olan Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi’ne katılıyoruz” dedi.

Budaklı şöyle devam etti: “Engelsiz Yaşam Fuarı, engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin kendileri için gerekli olan ürün, teknoloji ve hizmetlere daha kolay ulaşmaları temel hedefiyle 2008'den bu yana hemen her yıl aralık ayında 'Dünya Engelliler Günü'nü içeren ve / veya takip eden hafta kapsamında gerçekleştirilen bir fuar / tanıtım organizasyonudur. Tüm engel gruplarına yönelik tasarlanmış araç gereç, teknoloji ve hizmetler ile çevre düzenleme ve mimari düzenleme uygulamalarını, ulaşım ve kent çözümlerini, özel eğitim hizmetleri ve istihdam gibi pek çok alanı kapsayan bütüncül bir organizasyondur. İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan organizasyonda, Kadıköy Belediyesi Engelsiz Sosyal Hizmet Merkezi olarak, kendimize ait stantta, çalışmalarımızın tanıtımını gerçekleştirdik.”


ARŞİV