Kadıköy, Cumhuriyet’in 100. yılını coşkuyla kutluyor

Kadıköy Belediyesi, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı kutlamalarına, Cumhuriyet Bandosu eşliğinde tüm mahallelerde bayrak dağıtımı ile başladı. Kutlamalar, 29 Ekim saat 19.23’te yapılacak olan “100. Yıl Cumhuriyet Yürüyüşü”nün ardından Zülfü Livaneli’nin sahne alacağı “100. Yıl Cumhuriyet Konseri” ile son bulacak

27 Ekim 2023 - 12:20

Cumhuriyet’in 100. yılı tüm ülkede olduğu gibi Kadıköy’de de coşku ve heyecanla kutlanmaya başlandı. Bu yıl “Cumhuriyet’in Aydınlık Yüzü Kadıköy” sloganı ile yapılan kutlamalar, mahallelerde bayrak dağıtımı ile başladı. Caferağa ve Osmanağa Mahallesi'nde 21 Ekim Cumartesi günü başlayan bayrak dağıtımında Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da Kadıköylülere bayrak hediye etti. 7'den 70'e tüm Kadıköylüler ellerinde bayraklarıyla bandonun çaldığı marşlara eşlik etti.  Bayrak dağıtımı 28 Ekim Cumartesi günü 19.00’da Caddebostan Mahallesi’nde sona erecek. 

ATATÜRK ANITI’NDA MEŞALE YAKILDI

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında her yıl düzenlenen meşale yakma töreni, bu yıl 23 Ekim Pazartesi günü Kadıköy İskele Meydanı'nda Atatürk Anıtı önünde gerçekleşti. Törene Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, Kadıköylüler ve öğrenciler katıldı.  Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, 29 Ekim meşalesini Kadıköylü lise öğrencileri ile birlikte yaktı. Kadıköy Belediyesi Cumhuriyet Bandosu da çaldığı marşlar ile törene renk kattı.

“CUMHURİYET'İN DEĞERİNİ BİLMELİYİZ”

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Yüzyıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet bugün 100. yaşında. O zaman dünyaya karşı mücadele ederek bu ülkeyi kurdu. Cumhuriyet bizlerle beraber, sonrasında sizlerle beraber ilelebet yaşayacak. Ama yüzyıl önce Cumhuriyet'i kurduğunda bugünleri o zamandan görmüştü. Yakın coğrafyamızda yaşananlar Cumhuriyet'in ne kadar kıymetli ve değerli olduğunu hepimize tekrar tekrar gösteriyor.” dedi. 

“YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

“Size bir tavsiye; mücadele etmeden kolayca hiçbir şey kazanılmıyor.” diyen Başkan Odabaşı, şöyle devam etti: “Geçen sene burada bayramımızı buruk kutlamıştık. Eksiğimiz vardı. Kadıköy’ün gençleri yoktu. Mücadele ettik, itiraz ettik. Bugün Kadıköy’ün gençleri burada. Umarım Kadıköy’ün gençleri burada olduğu gibi atasına ve Cumhuriyetine sahip çıkmaya devam eder. Bandomuz Kadıköy'ün her mahallesinde her caddesinde bayrak dağıtmaya devam edecek. 29 Ekim akşamı Bağdat Caddesi'nde geleneksel büyük Cumhuriyet yürüyüşümüz var. Ardından Zülfü Livaneli konseri ile taçlandıracağız. Bir yıl boyunca Cumhuriyeti kutlamaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. İyi ki Kadıköylüyüz. İyi ki Atatürk'ün emanet ettiği Cumhuriyet'e sahip çıkan Kadıköy'ün ferdiyiz. Atanın çizdiği yolda yürümeye devam edeceğiz.”

YÜRÜYÜŞ 19.23’TE

Kutlamaların zirvesini her yıl olduğu gibi bu yıl da Bağdat Caddesi’nde yapılacak olan Cumhuriyet Yürüyüşü ve ardından verilecek olan konser olacak. Her yıl 19.00’da yapılan yürüyüş, bu yıl “100. Yıl Cumhuriyet Yürüyüşü” adıyla 1923’e atfen 19.23’te yapılacak. 

“100. YIL CUMHURİYET KONSERİ” LİVANELİ’DEN

Kutlamaların finali Zülfü Livaneli konseri ile yapılacak. Yürüyüşün ardından 21.00’da “100. Yıl Cumhuriyet Konseri” verecek olan Zülfü Livaneli’ye şef Rengim Gökmen yönetimindeki Eskişehir Belediyesi Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Orkestranın solistleri ise Zeynep Helvaşi, Teyfik Rodos ve Görkem Ezgi Yıldırım’dan oluşuyor. 

 


ARŞİV