“KADES tek başına yeterli değil”

KADES uygulamasını değerlendiren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri üyesi Dilber Sünnetçioğlu, “Şiddetin ve kadın cinayetlerinin bu kadar korkutucu boyutlara ulaştığı bu günlerde tabii ki güzel bir uygulama ancak tek başına yeterli değil” diyor

06 Ocak 2021 - 23:47

İçişleri Bakanlığı tarafından kadına şiddeti önlemek amacıyla 2018 yılında hayata geçirilen KADES (Kadın Acil Destek Sistemi), kullanıcılara sunulmuş resmi bir uygulama. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve acil durumlarda müdahale imkânı sağlayan bu uygulamaya akıllı telefon kullanıcıları tarafından rahatça erişilebiliyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri üyesi Dilber Sünnetçioğlu, kadına yönelik şiddeti önleyebilmek için atılan her adımın çok kıymetli olduğunu fakat bu uygulamanın kesinlikte tek başına yeterli olmadığını belirtiyor. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri üyesi olan Dilber Sünnetçioğlu, KADES’in çalışma sistemini şöyle anlatıyor: “KADES yani Kadın Acil Destek Sistemi, kadın ve çocukların maruz kaldığı şiddeti engellemek amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış acil müdahale uygulamasıdır. Bu uygulama Google Play Store ve Apple Store uygulamalarından akıllı telefonlara indirilebiliyor. TC kimlik numarası girilerek çalışan bu uygulama, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getiriliyor. Acil şiddet durumlarında cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 polis imdat acil çağrı merkezine ulaşıyor ve yardım çağrısının yapıldığı yere polis sevk ediliyor. KADES, şiddetin ve kadın cinayetlerinin bu kadar korkutucu boyutlara ulaştığı bu günlerde tabii ki güzel bir uygulama. Kadına yönelik şiddeti önleyebilmek için atılan her bir adım çok kıymetlidir.”

“KULLANICILAR ŞİKAYETÇİ”

KADES kullanıcılarının şikâyetçi olduğu konuların da olduğunun altını çizen Dilber Sünnetçioğlu, “Uygulamanın şiddetle sınırlı tutulması, taciz ve takip durumlarının kapsama alınmaması, aktivasyon kodunun geç gelmesi, internetin olmadığı durumlarda kullanılamaz oluşu, kadınların bir kısmının bu uygulamayı indirebilecek özellikteki telefona sahip olmayışları gibi durumlar da söz konusu. Bu uygulamanın amacı kadına yönelik şiddeti önlemek fakat yeterli olduğunu söylemek mümkün değil.” diyor ve şöyle devam ediyor: “Kadına yönelik şiddetin, tacizin ve tecavüzün temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği bulunuyor. Kadınlar kimsenin malı ya da namusu değildir, kadın erkek eşittir. Bunu topluma aşıladığınız, kabul ettirdiğiniz ölçüde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri durdurulabilir. Siyasi iradenin toplumsal cinsiyet eşitliğini kabul etmesi ve söylemlerinde yer vermesi gerekiyor. Kadının kendi hayatı hakkında karar vermesini istemeyen eril zihniyet neticesinde kadınlar şiddete maruz kalıyor. Şiddetin ortaya çıkmaya cesaret edemeyeceği bir toplum yaratılmalı, koruma kanunu uygulanmalı, etkin kovuşturma yapılmalı, onarıcı adalet sağlanmalı, cezasızlık önlenmelidir. Şiddeti önlemek ve kadın cinayetlerini durdurmak mümkün. Bunun için İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı koruma kanunu etkin biçimde uygulanmalıdır. Cinsiyetçi politikalar bir kenara bırakılmalı ve kadınların yaşam kalitesini yükseltecek adımlar atılmalıdır.” 

“İHBAR SAYISI YÜKSEK”

Geçtiğimiz günlerde Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, konuşmasında şu sözlere yer vermişti: “KADES'e gelen ihbar sayısı azımsanmayacak derecededir. 48 bin 686 ihbar gelmiştir. Bu ihbarlara varış süresi 4-5 dakikadır. Bu ihbarların hiçbiri ihmal edilmeden tamamına gidilmiştir. Hatta hem KADES üzerinden gelen hem de diğer ihbarlara daha hızlı müdahale edebilmek adına 963 adet yüksek performanslı motosiklet bu işin emrine verilmiştir. Yaklaşık 24 bin aile içi ve kadına yönelik şiddet olayına KADES sayesinde müdahale edilmiş ve olası bir can kaybı veya şiddet olayı engellenmiştir.”

365 GÜNDE 300 KADIN KATLEDİLDİ

2021 yılının ilk günlerinde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2020 yılında yaşanan kadın cinayetlerine dair raporunu kamuoyu ile paylaştı. Raporda yer alan verilere göre 300 kadın katledildi, 171 kadın da şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Raporda yer alan diğer verilere göre kadınların 181’inin yani yüzde 60’ının evinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor. Ayrıca öldürülen kadınların 23’ünün uzaklaştırma veya koruma kararı olduğu, 45 kadının polis şikâyeti, boşanma aşamasında olduğu kaydedildi. 


 


ARŞİV