Çizgi kahramanların mekanı Kadıköy

Kadıköy’de çokça çizgi roman kitapçısı bulunuyor. Çizgi romancılar, bu kitapların çocuklara ve gençlere okuma alışkanlığı kazandırdığı görüşünde birleşiyor

14 Ocak 2016 - 14:38
Aysel KILIÇ
Her çocuğun, hepimizin bir dönem hayran olduğu bir “süper kahraman” muhakkak olmuştur.  Bu kahramanla ya bir filmde ya da bir kitapta tanışmışızdır. Eğer bu bir kitap kahramanıysa heyecanı daha başkadır. Hayal gücümüz bizi kimi zaman onunla karşılaştırır, kimi zaman da onun yerine koyar. Yalnız kovboy Red Kit’in yerine geçer macera peşinden koşarız ya da zenginlerin mallarını alıp fakirlere dağıtan Robin Hood gibi bir adalet insanı oluruz.  Bu kahramanlarımıza geçmişte olduğu gibi bugün de yakınız. Çünkü her bir kahraman artık bir başucu kitabımız. Son zamanlarda revaçta olan bu kitaplarsa çizgi romanlar. Resimle kelimeleri birleştiren çizgi romanlar, her okuyuşta bizi renkli bir dünyanın yolculuğuna çıkarır.

YELDEĞİRMENİ’NDE İLK
Çizgi romanlara ilginin arttığı şu günlerde, biz de Kadıköy kitapçılarının yolunu tuttuk; raflardaki çizgi romanlarda göz gezdirdik. İlk durağımız Yel değirmeni’ydi. Mahallede bugünlerde gençlerin sıkça uğradığı bir çizgi roman kitapçısı var: Kuzgun Çizgi Roman Evi. Burası,  mahallenin tek çizgi roman kitapçısı.
Kapıdan içeri girdiğimizde, günümüzden geçmişe bir zaman yolculuğuna çıkıyoruz adeta. ‘80ler, ’70ler hatta daha eski dönemlerin içinde buluyoruz kendimizi.  Sol yanımızda, hayatları çizgi romanla anlatılan, dünya halklarının gönlünde yer etmiş Che Guevara, Gandhi, Gılgamış, Atatürk…  Sağ tarafımızdaki raflarda Teksas, Tommiks, Zagor, Tom Braks, Kaptan Swing, Mandrake, Red Kit, Süperman, Batman, Şirinler, Casper, Temel Reis ve Karaoğlan…

‘HAYAL KAHRAMANLAR’ RAFLARDA
Sunay Akın’ın çizgi romanlar üzerine yazmış olduğu “Hayal Kahramanlar” kitabı da raflardaki yerini koruyor. Akın kitabında çizgi film, çizgi roman, film, kitap gibi farklı mecralarda karşımıza çıkan ve unutamadığımız hayali kahramanları irdeliyor…  Çizgi romana dönüşen romanlar, öyküler de raflarda. İhsan Oktay Anar’ın “Puslu Kıtalar Atlası” adlı romanı, İlban Ertem’in masalsı çizgileriyle yeniden kaleme alınmış. Küçük Prens ise hala en çok okunan çizgi öyküler arasında.

“OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRIYOR”
Kuzgun Çizgi Roman Evi, Alpay ve Mesut Batur tarafından,  “Herkesin bir çizgi roman dünyası var” sloganıyla açılmış. Mesut Batur, çizgi romanların görsel hafızayı geliştirdiğini söylüyor ve ekliyor: “Çizgi romanlar, çocuklara ve gençlere okuma alışkanlığı kazandırıyor, kitapları sevdirtiyor.  Sadece gençlere değil; çocukluğu ve gençliği çizgi romanlarla geçen okurların da bu kitaplara kayıtsız kalması zor gibi görünüyor.  Çocuktan yaşlısına herkes çizgi roman almak için buraya geliyor. Ben de çizgi romanları keyifle okuruyum.”

‘BÜYÜLÜ DÜKKÂN’IN BÜYÜSÜ
Yeldeğirmeni’nden çıkıp, Kadıköy merkezdeki kitapçıların yolunu tutuyoruz. Çarşıya vardığımızda vitrinlerdeki çizgi kahramanlarımızla selamlaşıyoruz. Neşet Ömer Sokak’taki  “Büyülü Dükkân” buranın bilinen en eski çizgi roman kitapçılarından. Daha önce Kadıköy Çarşı’nın içinde olan kitapçı şimdi daha görünür bir yer edinmiş. Işıl ışıl parlayan raflarında onlarca eski-yeni çizgi roman kahramanına ev sahipliği yapıyor. Teksas, Tommiks, Zagor, Kızıl Maske yine raflarda ilk sıralarda. Şirinler, Simpsonlar, Batman ise canlı renkleriyle dikkatleri üzerine çekiyor.
 
“ÇİZGİ ROMAN ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR”
Büyülü Dükkân’da çizgi romanlara konu olmuş kahramanların baskısının yapılmış olduğu kupalar, tişörtler de var. Şirinler figürüyse başköşede okuru bekliyor… Büyülü Dükkân, aynı zamanda bir yayınevi. Baskısını yaptığı çizgi romanların arasında çokça okunan “Kızıl Maske” de var. Büyülü Dükkân’ın emekçilerinden Ahmet Arat, “Çizgi roman şu an Türkiye’de altın çağını yaşıyor” diyor. Arat, Teksas, Tommiks, Zagor, Kızıl Maske okuyan 35 yaş üstü okurun bu kitaplardan vazgeçmediğini de söylüyor.

KARAOĞLAN DA OKUNANLAR ARASINDA
Arat, çizgi roman okuru profiline de değiniyor: “Çizgi romanı, hobi yapmış insanların okuduğu gibi, iş adamları ve doktorlar da okuyor. Gençler daha çok Amerikan çizgi romanlarını okuyor. 18 -30 yaş aralığı daha renkli romanlara yöneliyor. Yerli kitaplar da okunuyor. Karaoğlan ve Seyfettin Efendi bunlardan bazısı.”
Kadıköy’de çizgi roman satan çokça kitapçı var. Kadıköy Çarşı, Akmar Pasajı, Nezih Kitapevi, Mephisto gibi kitapçılarda çizgi roman bulmak mümkün.

ARŞİV