İkinci el eşyaya rağbet

Kadıköy’de ikinci el eşya satışı yapan dükkânlar üniversite döneminin başladığı şu günlerde özellikle öğrenciler için uygun imkânlar sunuyor

12 Kasım 2015 - 13:58
Mustafa SÜRMELİ
İkinci el eşyalar özellikle öğrenci, bekâr, gurbetçi için bulunmaz nimet. Kadıköy’ün muhtelif yerlerindeki ikinci el ucuz eşya satan dükkan sahipleri, üniversite öğretiminin başlamasıyla son zamanlarda özellikle öğrencilerin ikinci el eşya talebini karşıladıklarını ifade etti.

NEDEN İKİNCİ EL?
Pek çok kişi yeni ürüne göre daha uygun fiyatlı olduğu için ikinci el eşyayı tercih ettiğini belirtiyor. Zira ikinci el eşya, mağazada satılan yeni eşya fiyatlarından oldukça düşük fiyata alıcı buluyor. Alıcı için önemli olan ikinci el eşyanın kullanılabilir durumda olması. Geçici olarak bir yerde yaşayanların, bekâr olanların ağırlıklı olarak ikinci el eşyaya yöneldiği de verilen bilgiler arasında. Üniversite kenti konumundaki Kadıköy’de özellikle üniversite döneminin başladığı şu günlerde öğrenciler evlerini ikinci el mağazalarından döşediklerini belirtti. Öğrenci oldukları için ikinci el eşya satıcılarının kendilerine daha düşük fiyata eşya sattığını söyleyenler de var.

İKİNCİ ELDE YOK YOK
İkinci el eşya satıcılarında beyaz eşyadan, mobilyaya, salon, oturma odası, yatak odası takımlarından, koltuk, kanepe, masa, sandalye, baza ve halıya varana kadar bir evin ihtiyacı olabilecek her şeyi bulmak mümkün.
Yeni ve garantili eşyaları da bulmanın mümkün olduğunu söyleyen Tufan Ticaret yetkililerinden Turgay Çiftçioğlu, “Genelde öğrenciler, bekâr evinde kalanlar geliyor, A’dan Z’ye alıp gidiyorlar. İşler çok şükür iyi” dedi.

ÖĞRENCİYE KOLAYLIK
Tam öğrenciye uygun çalıştıklarını söyleyen Yel değirmeni Kapadokya Antika sahibi Yusuf Yılmaz, “Öğrencilerin yoğun yaşadığı bir mahalle burası. Bir öğrenci 1000 TL’ye evini tamamlar bizden” diye konuştu.
Kış mevsimine doğru ikinci el eşya satışının azalmaya başladığını söyleyen, Galeri Mahir Spot sahibi Mahir Çiftçibaşı, “Talebeler, evlenenler geliyor. Özellikle öğrencilere çok kolaylık yapmaya çalışıyoruz, evlerini döşüyoruz. Öğrenci evini 800 TL’ye hazırlarız, gelsinler” dedi.Yaklaşık 45 yıldan bu yana Kadıköy’de ikinci el eşya işiyle ilgilendiğini söyleyen Çiftçioğulları Mobilya sahibi İlhami Çiftçibaşı, “Öğrencisi, işçisi, yazlık ev döşeyeni; zengini de maddi durumu iyi olmayanı da gelir. Öğrenci evini 700 TL’ye tamamlarız” şeklinde konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE İKİNCİ EL
Bilindiği üzere Kadıköy, son dönemde kentsel dönüşümün yoğun şekilde yaşandığı bir ilçe. Müteahhitle anlaşanların geçici olarak bir başka semte taşındığı, taşınırken de eski eşyalarını yenileriyle değiştirmesi söz konusu. Birçoğu, kullanılabilir durumdaki eşyalarını ikinci elcilere bırakıyor.
Özellikle sonbahar aylarında işlerin iyi gittiğini belirten ikinci el eşya satıcıları, son yıllarda kentsel dönüşüm dolayısıyla kullanılmış eşyalarını getirenlerin çoğunlukta olduğunu da belirtiyor.

İkinci el eşya fiyatları eşyanın türüne, sağlamlığına ve özelliğine göre değişiyor.
Buzdolabı: 200-500 TL
Çamaşır Makinesi: 150-450 TL
Bulaşık Makinesi: 150-300 TL
TV: 70-500 TL (Ekran boyutuna göre fiyatlar değişiyor)
Elektrikli Isıtıcılar: 40-100 TL
Masa-Sandalye: 100-400 TL
Gardrop: 100-300 TL
Koltuk Takımı: 250-500 TL
Çekyat-Kanepe: 100-150 TL
Halı-Yolluk: 40-100
Yatak-Baza:150-250 TL
Dolap: 150 TL
Sehpa: 75-100 TL
Çalışma Masası: 50 TL

ARŞİV