Hürkuş kutlaması

​Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden Vecihi Hürkuş’un kendi soyadını taşıyan havayollarının 68. yılı kutlandı

06 Aralık 2022 - 16:42

Hürkuş Hava Yolları kuruluşunun 68. ve Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği’nin (TVHMD) 15. yıldönümü kutlandı. 29 Kasım günü Kızıltoprak’taki Vecihi Hürkuş Anıtı’nda Vecihi Hürkuş'un torunları ve torunlarının torunları ile TVHMD üyeleri buluştu. Törene Vecihi Hürkuş’un kızı Sevim Hürkuş Maxson'un oğlu Murat Lloyd Maxson çocukları ve torunlarıyla geldi. 

Saygı duruşunda bulunulması ve anıta çiçekler bırakılmasıyla başlayan törende konuşan TVHMD üyesi emekli Kaptan Pilot Eyup Turşucu, Hürkuş’un 29 Kasım 1954'te Ziraat Bankası’ndan temin ettiği kredi ile Devlet Hava Yolları’nın satışa çıkarttığı 8 uçağı satın alarak Türk havacılığının ilk Türk sivil hava yolu şirketi olan Hürkuş Hava Yolları’nı (HHY) kurduğunu anımsattı. Turşucu, “HHY’nın başarılı operasyonları, maalesef bir devlet kuruluşu olan DHY tarafından kendileri için bir engel olarak görüldüğünden iptal edildi. Yaşanan engellemeler ve talihsizlikler sonucu 1959 yılının son aylarında Hürkuş Hava Yolları’nın hizmetine son verildi. Hayatının son anlarına kadar ülke havacılığına hizmet etmek için çaba sarf eden öncü havacımız Vecihi Hürkuş’u, HHY’nın kuruluşunun 68. yılında saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz” dedi.

 (Fotoğraflar: Bilge Can Gürer)

 

ARŞİV