Hem Safari hem Amazon keyfi Darıca'da...

Havalar ısındı… Masmavi gökyüzü, teninizi okşarcasına hafif hafif esen rüzgâr… Bu defa herhalde İstanbul’a yaz geldi dedirten cinsten bir mayıs havası… Evde durmak ne mümkün, hele hafta sonuysa.

24 Mayıs 2011 - 14:32

Havalar ısındı… Masmavi gökyüzü, teninizi okşarcasına hafif hafif esen rüzgâr… Bu defa herhalde İstanbul’a yaz geldi dedirten cinsten bir mayıs havası… Evde durmak ne mümkün, hele hafta sonuysa. Günübirlik gezinti için İstanbul’da alternatif çok. Ancak canınız Boğaz turu değil de, oldu ya bir safari ya da bir Amazon turu çektiyse ne olacak? İlle de Serengeti, ille de Ngorongoro diye tutturdunuz diyelim. Üzülmeyin! Çaresi var. Hem de Kadıköy’e aracınızla sadece 30-40 dakika mesafede Darıca’da. Serengeti de orada Ngorongoro da, Amazon’un bitki çeşidini aratmayacak derecede zengin botanik bahçesi de…


Yapan yapmış yıllar önce, sunmuş insanımızın hizmetine; gezip, görüp, öğrensinler diye. Darıca’da bulunan Faruk Yalçın Hayvanlar Âlemi ve Botanik Bahçesi’nde dünyanın eşsiz zenginliklerini bir çatı altında görmek çok kolay. Öyle bir çatı ki, binlerce metrekare alanda yüzlerce hayvan türü ve bitki türü yaşıyor. Darıca Faruk Yalçın Hayvanlar Âlemi ve Botanik Bahçesi Genel Müdürü Arif Sankur’dan Hayvanat ve Botanik Bahçesi’nin önümüzdeki günlerde 40 dönüm daha genişleyeceğini öğrendiğimizi belirtelim. Havası temiz, yeşili bol, sahil kenti Darıca’da yetişkinlerin yanı sıra çocuklar için de önemli bir eğitim kompleksi havasına bürünmüş Faruk Yalçın Hayvanlar Âlemi ve Botanik Bahçesi. Bildiğiniz ya da düşündüğünüz hayvanat bahçesi kavramını silin atın kafanızdan. Burası hayvanat bahçesinin de ötesinde, türü tükenmeye yüz tutan hayvan dostlarımız için adeta bir sığınak. Ya bitkilerimiz? Onlar için de öyle. Dünyada ve Türkiye’de nesli tükenmeye yüz tutmuş hayvan ve bitkilerimiz için Darıca Faruk Yalçın Hayvanlar Âlemi ve Botanik Bahçesi’nin yöneticisi, veterineri, botanikçisi, bakıcısı seferber olmuş. Faruk Yalçın Hayvanlar Âlemi ve Botanik Bahçesi; uluslar arası, ulusal, yerel, sivil toplum örgütü bazında çok yönlü ilişki ağıyla bir çalışmayla doğal yaşamın korunması için kolları sıvamış, projeler hayata geçirmiş. Geleceği emanet edeceğimiz çocuklarımızın çevre konusunda bilinçlenmesi için eğitim çalışmaları da tam hızıyla sürüyor.

HAYVANAT BAHÇELERİ MİSYON ÜSTLENİYOR
Darıca Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Bahçesi Genel Müdürü Arif Sankur muhteşem donanımı ve işine olan bağlılığıyla Hayvanat ve Botanik Bahçesi ile ilgili bilgiler verirken, çevreye ilişkin önemli mesajları da aralara iliştirmeyi ihmal etmiyor. Onun verdiği bilgiler ışığında bilmediğimiz pek çok şeyi öğreniyoruz. Hayvanat Bahçeleri doğanın korunması anlamında ex-situ (dışarda) koruma yöntemi ile enderleşen ve endemik türleri korunmak ve soylarının devamını sağlamak gibi önemli bir görev üstleniyor. Günümüzde hayvanat bahçeleri; birbirleriyle, hayvanat bahçelerinde doğmuş, büyümüş hayvanları değiş tokuş ediyorlar. Doğal ortamından alınmış hayvanları almıyorlar. Zaten doğal ortamından ayrılmış hayvanların hayvanat bahçelerinde yaşamaları da zor bir olasılık. Ekosistemin bozulduğu, kaçak avcılığın arttığı, türlerin yok olmaya başladığı günümüzde hayvanat bahçeleri kaybolmaya yüz tutan türlerin yetiştirilmesini, bakımını, korumasını sağlayarak doğa dostu bir tavır sergiliyor. Darıca Hayvanat Bahçesi; Türkiye’deki hayvanat bahçeleri arasında, en fazla sayıda türü barındırıyor. Bünyesindeki 200’e yakın türden 136’sı enderleşen türler sınıfında yeralıyor. Bunların 40’ı ise tür kırmızı listede olup, yok olmak üzereler. Anadolu’daki enderleşen türlerden 14’ü Darıca’daki Hayvanat Bahçesi’nde görülebiliyor. Darıca Faruk Yalçın Parkı, Türkiye’de yaban hayvan hastanesi olan tek hayvanat bahçesi. Ayrıca, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Marmara Bölgesi Yaban Hayvanları Kurtarma Merkezi olarak da yetkilendirilmiş. Aynı zamanda 15 yıldır Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) üyesi. Ülkemizde EAZA’ya tam üye olan tek hayvanat bahçesi. Gelişmeler; Dünya literatürü, EAZA, ve Dünya Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (WAZA) ve Amerika Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (AZA) kaynaklarından sıkı takip ediliyor.


ENDERLEŞEN 13 TÜR DARICA’DA

Dünyada 105 hayvan türü yüksek risk altında. Bengal kaplanı, Mor başlı amazon, Cüce su samuru, Kral sülün, Aldabra dev kaplumbağa, Dev su kaplumbağası, Kara kaplumbağası, Fırat kaplumbağası, Yeşil tavuskuşu, Gri telli turna, Büyük orman kartalı, Şah kartal, Elliot Sülününden oluşan 13 türü Darıca’da görebilirsiniz. Nesli tükenmekte olan daha başka türler de var Darıca’da. Ayrıca Anadolu’nun enderleşen 75 türünden 13’ü parkta mevcut. Bunlar; Kelaynak, Telli turna, Kurt, Kızıl Tilki, Anadolu vaşağı, Fırat kaplumbağası, Alageyik, Boz ayı, Küçük akbaba, Küçük orman kartalı, Kaya kartalı, Kara akbaba, Boz kaz.
BOTANİK BAHÇESİ DE VAR
80 dönümlük alanda, Nisan 2010 tarihinden itibaren yeniden yapılan düzenlemelerle hayvan barınaklarının %35 inde hayvanların yazlık ve kışlık alanları büyütüldü. Hayvanların ihtiyaçları ve hijyen kriterlerine göre düzenlemeler yapıldı. Hayvanların sosyal ihtiyaçlarına yönelik, besinsel ve davranışsal zenginleştirme programları geliştirildi. Türlerin birlikte yaşayabilecekleri ortak barınma alanları da yer yer oluşturuldu.
Parkta bitki türleri de unutulmamış. 250’yi aşkın bitki türünü de görebilirsiniz. Bunların 170’e kadarı odunsu/ağaçsı tür. %70’ten fazlası ise egzotik. Darıca’da aynı zamanda hem hayvanları hem de bitkileri görmek mümkün. Yeni bitki türü koleksiyonları ile türlerin sayısı arttırılacak. Bitki türlerinin bakımı, sağlığı ve çoğaltılması çalışmalarına Kadıköy Belediyesi destek veriyor. Darıca ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de destekçi kurumlar arasında. Darıca Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Bahçesi, yerinde (in-situ) koruma ile ilgili Kocaeli ilinde uygulanan projede aktif katılımcı. Doğa ve çevre koruma konusunda ve enderleşen türler konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yaparak, öğrencilere yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriyor. Çevreci kuruluş, dernek ve vakıflarla da dirsek temasında. Anadolu’daki bitki türlerinin, Avrupa kıtası türlerinin %75’i kadar olduğu yönünde tahmini bir bilgiyi veriyor Genel Müdür Arif Sankur. Türkiye’nin dünyada bulunan endemik türlerin %25’ini tek başına barındırdığı bilgisi etkileyici geliyor. Anadolu florasının yaklaşık 12.000 türünün üçte birini endemik türler oluşturuyor. Anadolu’da 4.000 civarındaki endemik bitki türlerinin neredeyse tamamının tehlikede olması ise üzüyor.

GELİRLER DOĞAYA HARCANIYOR

Değişik türlerin kendilerine özgü tüketmesi gereken yiyecekler etinden, balığına, hububatından meyve ve sebzesine peynirden balına reçeline kadar geniş bir mönü gerektiriyor. Tüm hayvanların gıda ihtiyaçları ise aylık yaklaşık 123 bin TL’yi buluyor. Gider büyük ama kuruluşun amacı kardan ziyade doğaya nasıl faydalı olunur için çaba sarfetmek.
Kuş Cenneti Çevre Güzelleştirme ve Eğitim Vakfı Ziraat Bankası Darıca Şubesi 39 000 1000 784 13711455 5004 IBAN nolu TL hesabına yapılan bağışlar bir nebze olsun hayvanat ve botanik bahçesindeki hayvan ve bitki dostlarımızın ihtiyaçlarına ilaç olmuş.

Darıca Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Bahçesi Genel Müdürü Arif Sankur
“Evet, keşke hayvanat bahçeleri hiç olmasaydı. Ama keşke insanoğlu da bu hızda tüketmeseydi, keşke hayvan ve bitki türlerinin doğal ortamlarını, kendi ihtiyaçları doğrultusunda bu şiddette tahrip etmeseydi. Ancak günümüz çılgın tüketiminin, çağdaş yaşamanın geldiği nokta maalesef bu. Kızılması veya karşı olunması gereken tek şeyin kendimiz olduğunu anlamalıyız. Kavrayamadığımız, ayaklarımızı yere basmadığımız ve buna karşı bir şeyler üretemediğimiz sürece, bizleri ve çocuklarımızı daha zorlu devirler bekliyor. Hayvanat bahçelerinin var olma sebebi günümüzde türlerin soylarını koruma altına almak, genetik olarak bu soyların bakımını ve çoğalmasını sağlamak. Sirk mantığı, lunapark mantığı, keza yetersiz koşullardaki hayvan gösteri merkezleri ile aynı kefeye koymamak lazım. Onlar kar ederken, dünyada hayvanat ve botanik bahçeler/arboretumlar büyük giderleri nedeniyle kar edemezler. Eğer bir gün biz kar edersek kimse merak etmesin biz o fazlayı doğa koruma projelerine aktarırız. Arzumuz, ziyaretçilerimizin ve sponsorlarımızın desteği ile bu seviyeye gelebilmektir. Bizim parkımızla ilgili ayrıca belirtmek istediğim bir husus da, 20 yıla yaklaşan bir sürede kar etmemesine, hatta senede ortalama 500.000 TL.’lik bir ilave kaynağı sermaye olarak almasına rağmen, kurucumuz Faruk Yalçın’ı, sahip olduğu bu vizyonunu, hayalini uygulamaya koyması ve bunu uzun yıllar sürdürmesi nedeniyle beğeni ve gurur ile rahmetle anıyorum. Büyük bir mali yük. Ancak türlerin korunması, çocukların doğa koruma ile bilgilendirilmesi, bilimsel araştırmalar için doğal bir merkez olması ve yerinde koruma projelerindeki varlığı ile boş zamanlarda bilgilendirme yanında hoş vakit geçirilecek bir mekân olması, burasının sahiplerine ve çalışanlarına en büyük armağandır.”


ÜCRET VE GİRİŞ SAATLERİ
Haftanın her günü 09.00-19.00 açık
18 yaş ve üstü 15 TL.
5-17 yaş 10 TL.
0-4 yaş ücretsiz.


MUSTAFA SÜRMELİ


ARŞİV