“Hayvana şiddetin cezası olmalı”

Sokak hayvanlarına mama ile su veren, onların tedavilerini yaptıran hayvanseverler, “Herkesin yaşama hakkı var. Hayvanların bu hakkını alanlar ciddi cezalar almalı, bu cezalar uygulanmalı” diyor

02 Mart 2024 - 12:32

Doğa, insanı, hayvanı, çiçeği ve böceği ile bir bütün. Bu bütün içinde herkesin yaşam hakkı var.  Fakat son zamanlarda sokak hayvanlarına yönelik şiddeti çok duyar olduk. Dünyada sadece insanların yaşam hakkı varmış gibi  davranıp diğer canlıların yaşam haklarını yok sayanlar var. Bunun dışında  içimizi ısıtan durumlar da yaşanıyor. Sokak hayvanlarının yaşamlarını sürdürebilmesi için mamasını, suyunu veren, onlara barınacak yerler yapan, hastalandıklarında doktora götüren kişiler de var. Bu kişilerden biri de Kadıköy Hasanpaşa Mahallesi’nde annesi ve erkek kardeşi birlikte yaşayan, bir devlet hastanesinde tıbbi sekreterlik yapan Salim Kar. 

“SEVGİLERİ MÜTHİŞ”

“Kedilerle bağım 2019 yılında başladı. Bir kedi doğum yaptıktan kısa bir süre sonra öldü. Anneleri öldüğü için yavrulara baktım. Daha sonra nerede yavru kedi görsem, ona el attım.” diyen Salim Kar, anlatmaya şöyle devam etti:  “Şu an 15 kedi ile birlikte yaşıyoruz. Hepsine yavru iken bakmaya başladım. Mahallenin belirli yerlerine su kabı ve mama bırakıyorum. Giriş katta oturuyoruz. O yüzden bahçede de besliyoruz. Orada mama ve suları oluyor. Akşamları eve gelip kalıyorlar, sabah dışarı çıkıp geziyorlar.Sevgileri müthiş bir şey. Eve geldiğimde çocuklar dediğim zaman hepsi beni karşılıyor. Biz koca bir aileyiz.  “

Hasta hayvanların tedavisi için de uğraşan Kar, “Onları hasta görünce dayanamıyorum. Hemen Kadıköy Belediyesi’nin daha önce Acıbadem Mahallesi’nde olan şimdi ise Merdivenköy Mahallesi’nde hizmet veren sokak hayvanlarına yönelik sağlık merkezine götürüyorum. Randevu almadan da gittiğim zaman oluyor. Çok iyi hizmet veriliyor”  dedi. Yaşanan şiddet olaylarına da değinen Kar, şöyle konuştu :“Hayvanların kimseye zararı yok. Bizim yaşam hakkımız varsa onların da var. Şiddet uygulayanlara cezalar verilmeli ve bu cezalar uygulanmalı.” 

“HAYVANLARA DOKUNMAK HUZUR VERİR”

İşyerinde ve işyerinin çevresinde sokak hayvanlarına bakan Habip Kavak da , “Kızım 2007 yılında eve yavru bir kedi getirdi. Şu an o kedi 17 yaşında. Onu çok seviyorum. Evladım gibi. Ona bir şey olacak diye tedirginim. Sokakta yaşayan kedilere mama ve su veririm. Hastalandıklarında Kadıköy Belediyesi’nin sokak hayvanları için hizmet veren merkezine götürüyorum. Orada çalışanlar da ellerinden geleni yapıyor. Çünkü onlar da hayvanları seviyor.  İşyerimin olduğu yerdeki arkadaşlarım da kedilerle bağ kurdu. Ayrıca apartmanda kedilerden korkan kişi vardı. O da alıştı. Oğlu şimdi sevmeden eve girmiyor. Hatta kediler için ev  yaptı.” dedi. 

Kavak, “Hava soğuduğu zaman sayıları artıyor. Üç bacağı olan, bir gözü görmeyen kedilerimiz de var. Mağdur olanlar bize sığınıyor. Sokak hayvanlarına yardımcı olduğum zaman iyi hissediyorum. Araba ile seyir halindeyken yolda uçamayan bir kuş gördüğümde dururum. O uçar öyle yola devam ederim. Hayvanlar, onları tedavi ettirdiğiniz zaman teşekkür eder. Bunu da size dokunarak gösterir. Hayvanları sevmeyebilirsiniz, hoşlanmaya da bilirsiniz. Ama zarar veremezsiniz. Zarar verenler ciddi cezalar almalı. İnsanlara çocukluktan itibaren hayvan sevgisi aşılanmalı. Hayvanlara dokunsunlar, dokunmak huzur verir.  Hayvanları seven çocuklarda merhamet duygusu olur.  Hayvanı seven kişiler insana da zarar veremez” diye konuştu. 

 


ARŞİV