"Havalar soğuyunca fiyatlar düşer!"

Denizlerde avlanma yasağının bitmesinin ardından Kadıköy Tarihi Çarşı'ya gittik, balıkçılarla tezgahlarda yer alan balıkları, fiyatları konuştuk

15 Eylül 2022 - 10:16

Denizlerde Nisan ayının 15'inde başlayan avlanma yasağı, 1 Eylül itibariyle bitti. Av yasağının bitmesiyle tezgahlarda farklı balık çeşitleri yerini almaya başladı. Palamut ile hamsi bu yıl da tezgahlarda en çok yer alan balıklar oldu.

Biz de av yasağının kalkmasıyla Kadıköy Tarihi Çarşı'nın yolunu tuttuk, balıkçılarla konuştuk. Palamutun tane olarak 100 liraya kadar satıldığı çarşıda, havaların soğumasıyla balıkların bollaşacağı, fiyatların düşeceği bekleniyor.

“GÜCÜNE GÖRE ALMAYA ÇALIŞIYOR”

“Şu anda sezon olarak palamut ve hamsi bol çıkmaya başladı. Çarşı hareketlendi.” diyen balıkçı esnafı Selim Erdal, “Mezgit ile tekir de geliyor. Palamutun büyüklüğüne göre fiyatı da değişiyor. 90 liraya da 50 liraya da palamut var. Hamsinin kilosu 60 lira. Fiyatlar şu an yüksek. Vatandaş gücüne göre balık almaya çalışıyor. Havaların soğumasıyla balıklar bollaşacak ve fiyatlar düşecek. O zaman vatandaşın sofrasında daha çok yer alacak. ”

“İKİ KİLO YERİNE BİR KİLO HAMSİ”

Fiyatların yüksek olduğunu, vatandaşın bütçesine göre azar azar almaya başladığını dile getiren Osman Ceyhan şöyle devam etti: “Şu an palamut, hamsi, mezgit ve istavrit var. Tekir ile çinekop da gelecek. Palamutun fiyatı 50 ile 100 TL arasında değişiyor. Hamsi 70 lira. Bir hafta içinde fiyatlar bu şekilde. Vatandaş üç ya da dört yerine bir ya da iki tane alıyor. İki kilo hamsi yerine bir kilo hamsi istiyor. Eylül sonu gibi balıklarda bollaşma ve fiyatlarda düşme bekliyoruz. O zaman vatandaş daha çok almaya başlayacak.”

“FİYATI  UYGUN OLAN BALIĞI ALIYORUM”

Çarşıdan on günde ya da iki hafta da bir balık aldığını söyleyen vatandaş Hakan Yaman ise “Hangi balık uygunsa onu tercih ediyorum. Genel anlamda pahalı. 20 liralık hamsi olmuş 60 lira. Maddi olarak şu an kimsenin alacak durumu yok. Belki havalar soğur, balık bollaşır ve fiyatlar düşerse belki o zaman.” diye konuştu. 


 


ARŞİV