Hasarlı figürleriniz ameliyat edilir

Kadıköylü Doktor Barkın Eldem, hasar veya zarar gören figürleri, oyuncakları tamir ediyor. Onardığı figürler eski hallerinden ayırt edilemiyor. Arkadaşlarının figürlerini onarmayla başlayan tutku bugünlerde neredeyse hayatını kaplamış durumda

18 Ağustos 2023 - 02:04

Suadiye’de oturan göğüs cerrahı Barkın Eldem, figür toplayan, figür tutkunu insanlar için tanıdık bir isim. Sosyal medyada ‘Figür Doktoru’ ismiyle bilinen Eldem, yıpranmış, hasar veya zarar görmüş figürleri, oyuncakları cerrah hassasiyetiyle tamir ediyor. Ameliyat masasına yatırdığı zarar görmüş figürleri, neşter inceliğiyle onarıp eskisinden ayırt edilemez hale getiriyor. Evindeki atölyesinde sadece Türkiye’nin dört bir yanından değil yurt dışından da gelen figürleri onaran Barkın Eldem’in tamirat sırasında kullandığı aletler cerrahi aletler hassasiyetinde. İnce uçlu bıçaklar, boya tabancaları, hassas fırçalar... Ancak o yine de mesleği cerrahlıktaki el hassasiyetinin tutkuya dönüşen figür tamiratıyla doğrudan bir ilgisi olmadığını düşünüyor. Ama ilk gençlik yıllarından beri de el hassasiyeti gereken konulara merak duymuş. Barkın Eldem’in atölyeye çevirdiği evi aynı zamanda diğer tutkularını da gösteriyor. Her bir yandaki tamir edilmiş ya da sırasını bekleyen figürler dışında kutu oyunları, 2. Dünya Savaşı miğferleri evinin farklı yerlerine serpiştirilmiş. ‘Figür Doktoru’ Barkın Eldem’i atölye evinde ziyaret edip hikâyesini dinledik.

2. DÜNYA SAVAŞI MERAKI
- Figür toplama, figür koleksiyonculuğu merakı nasıl başladı?

- Başlangıcı figür toplama merakı değil aslında. Ortaokul yıllarındayken 2. Dünya Savaşı’na dair bir ilgi uyandı bende. Filmler, kitaplar derken bu konudaki maketlere merak sardım. 2. Dünya Savaşı’na dair uçak maketleri, tank maketleri alıp yapmaya başladım. Elimde o günlerden kalan maket şu anda yok ancak çok sayıda maket yaptım. Ama daha sonra üniversite hazırlık dönemi geldi. Tıp fakültesi istiyordum, kazanınca tıp eğitimi de araya girdi ve bu maket merakına uzun bir süre ara verdim. Mezun olup doktor olduktan sonra hem maddi açıdan bir rahatlamaya erişiyorsunuz hem de işten ayrı kalan zamanlarda rahatlamak, kafanızı boşaltmak için bir uğraş olarak tekrar maket ve figür yapmaya geri döndüm.

- Figür doktorluğu, figürleri tamirat nasıl doğdu?
- Maket yapmayla başladığım için tahrip olan kendi maketlerimi de onarıyordum. Zaman içinde yakın çevremden, arkadaşlarımdan ‘benim de şöyle zarar görmüş bir maketim var, benim de zarar görmüş bir figürüm var, onarır mısın’ talepleri gelmeye başladı. Ben de yaptım. Pandemi döneminde daha fazla uğraştım. Sonra bu onardığım figürleri sosyal medyadaki ‘before/after’ (öncesi/ sonrası) akımında olduğu gibi sosyal medyada öncesi ve sonrasıyla paylaşmaya başladım. Bu paylaşımları gören farklı insanlardan figürlerini onarmam için mesajlar gelmeye başladı. Bu şekilde iş büyüdü. Sonra bir isim koyalım dedik. Doktorluk, figür tamiratı derken de ‘Figür Doktoru’ ismi ortaya çıktı.

- ‘Figür Doktoru’ ismi figür meraklıları arasında hayli popüler...
- Beni bilmeyen birisi figür meraklılarının bulunduğu sosyal medya ağlarında ‘arkadaşlar figürüme şöyle bir şey oldu, ne yapmalıyım’ diye yazdığında altında mutlaka diğer kullanıcıların benim adımı, sosyal medya adresimi verdiklerini görüyorum. ‘Figür doktoruna götür. O mutlaka halleder’ diye yazıyorlar. Bu da açıkçası hoşuma gidiyor. Bu camiada olup, figür işiyle ilgilenip beni bilmeyen kişi sayısı şu anda azdır diye düşünüyorum. Artık herkes tanıdı gibi...

- Sosyal medya hobi tutkunlarının birbirlerini buldukları doğul bir alan gibi...
- Sosyal medya ağlarında aynı hobiyi aynı tutkuyu paylaşan gruplar hep iletişim halinde. Hatta bu gruplar İstanbul, Ankara gibi farklı şehirlerde buluşmalar düzenliyor. İkinci el takasları yapılan hafta sonu buluşmaları, şenlikler düzenleniyor.

TEMİZLİK, ÇOCUKLAR VE KEDİLER...
- Yapamadığınız, onaramadığınız bir figür çıktı mı bugüne kadar?

- Yapamayacağım bir şey bugüne kadar çıkmadı. Ama şu olabiliyor, figür o kadar hasarlı ki ‘bunun yenisini alsan senin için daha iyi olur’ diye biliyorum bazen. Çünkü bazı hasar görmüş figürleri tamir için verilecek efor ve emek çok daha fazla olabiliyor. Çok fazla zaman gidebiliyor.

- Size gelen hasar görmüş figürlerin hikâyesi nasıl? Genelde figürler neden dolayı hasar görüyor?
- Kırılmış, hasar görmüş figürlerde hikâye aslında çok standart. Birincisi temizlikçi, ikincisi çocuk ve üçüncüsü kedi. Bu üçünün bir şekilde zarar verdiği figürler çok geliyor. Bir de tabi kargolar var. Daha yeni alınmış, sıfır figürler ama kargo paketleme esnasında ya da yolda zarar görmüşler. Örneğin bir kişi yurt dışından çok pahalı bir heykel alıyor, bunlar çok hassas şeyler, ama gümrük kontrolü sırasında özensiz davranılırsa kırılıyor, zarar görüyor. Paketleme sırasında yapılan hatalar da var. Maalesef bizim insanımız sıkı sarmayı iyi paketleme sanıyor. Büyük kutuda gevşek paketleme lazım. Genelde zarar gören figürlerin hikâyesinde bunlar var.

- Kullandığınız ince aletlerin yanında çok sayıda farklı tonda boya da kullanıyorsunuz. Malzemeleri nasıl temin ediyorsunuz?
- Figürler dışında tamir için de Türkiye’de artık büyük hobi dükkanları var. Buralarda çok fazla malzeme var. Benim de devamlı alışveriş yaptığım çok sayıda mağaza var. Ancak fiyatlar yüksek. Türkiye’de bu konuyla alakalı lokal üretim olmadığı için çoğu malzeme yurt dışından geliyor. Kur fiyatlaması sebebiyle bu malzemelerin fiyatları da etkileniyor. Bunun dışında Türkiye’de bulunmayan malzemeleri de uluslararası internet alışveriş sitelerinden getirtiyorsunuz. Malzemeyi bir şekilde buluyorsunuz ama önemli olan hangi malzemeyi seçeceğiniz ve nasıl kullanacağınızı bilmek. Yemek yapmak gibi; iyi malzemeyi seçerseniz, hangi malzemenin kaliteli olduğunu bilirseniz yemeğiniz de daha iyi olur.

- Türkiye’de sizden başka figür tamiri yapanlar var mı?
- Türkiye’de benim gibi tamir işiyle uğraşan, özellikle figür restorasyonu konusuyla ilgilenen, paylaşım yapan arkadaşlar bildiğim kadarıyla yok. Bana denk gelmedi. Ama yurt dışında var. Bir tane Almanya’da iki tane de ABD’den bildiklerim var. Bu isimleri takip ediyorum. Diyaloğumuz da var bu isimlerle, konuşuyoruz. Bilgi paylaşımı oluyor aramızda.

- Elinde zarar görmüş figürü olan ve bunu tamir ettirmek isteyen insanlar size ulaşmak için nasıl bir yol izlemeli?
- En güzeli Instagram’dan ‘Figür Doktoru’ adresini takibe alacaklar ve buraya mesaj atacaklar. Mesajda ‘figürümün başına şöyle şöyle bir şey geldi’ diye anlatacaklar. Fotoğrafını yollayacaklar ya da mekanik bir şeyse videosunu yollayacak. Ben de ona cevap veriyorum. ‘Bana yolla’ diyorum, ‘şu adrese gönder şu kadar sürede yapabilirim, şu zaman beklersin’ gibi bir cevap atıyorum. Kargoyla gönderiyorlar ya da İstanbul içinde yakınlarsa kendileri de getirebiliyor.

- Evde savaş miğferleri ve çok sayıda kutu oyunu da var. Bunların hikâyesi ne?
- Tıp fakültesi bitip cerrahide uzmanlık yaparken uluslararası bir alışveriş sitesinde gezerken bir miğfer gördüm. Malum ilk gençlik yıllarında da 2. Dünya Savaşı merakı var. O zamanlar kur oranları da böyle olmadığı için fiyatlar makuldü. Ama gelir mi acaba diye bir tereddüt yaşadım. Sonuçta 1940’lı yıllardan kalma bir antika alıyorsunuz. Bir de gümrüğe giriyor, açıp bakacaklar bir miğfer; acaba sıkıntı olur mu? Bir tane deneme amaçlı çok kötü durumdaki Nazi miğferi aldım. Sonrası geldi. ABD, Fransız derken elimde Japonya dışında bütün 2. Dünya Savaşı miğferleri var. Miğferleri kimlerin kullandığı ya da hangi savaşlara katıldığı belli değil ancak ben her miğferin içine hangi yapım yılına tekabül ettiğini yazıyorum. Hayatımın merkezinde figür onarımının dışında bir de kutu oyunları yer alıyor. Haftada iki kez arkadaşlarla toplanıp kutu oyunları oynarız. Bazı zamanlarda 20-25 kişi oluyoruz. Tahminen 1200 tane kutu oyunum var.


ARŞİV